Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Tüzek jelzik a fővárosban a tüntetők útvonalát

Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a Kossuth téri zászlófelvonásnál és a Múzeumkertben kifütyülték a kormányellenes tüntetők. Demszky Gábort tojással dobálták meg. A Fidesz nagygyűlésén szétoszlott a tömeg. Az Andrássy úton tüntetők gyűltek össze, hogy "kiszabadítsák Budaházy Györgyöt". Az események krónikája.
21:40 - Égő kukákból építettek barikádot a tüntetők a Belvárosban, a József Attila utcában - jelentette az MTI helyszínen lévő tudósítója csütörtökön este. A néhány száz ember azt követően indult el a Lánchíd irányába ezen az útvonalon, hogy a rendőrök könnygázzal feloszlatták a tömeget az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésénél. Az Erzsébet téren és a Deák téren a tüntetők összetörték a díszburkolatot. A Gödör és a Le Meridien szálló között több nagy szemetes konténert gyújtottak fel. A Deák téren fekete maszkos fiatalok vascsavarokat lőnek csúzlikkal a rendőrökre. Mintegy harminc tüntetőt szorítanak ki lassan a rendőrök az Alkotmány utcából. Az akció azt követően kezdődött, hogy néhány ember koszorúzni akart a kordonokkal elzárt Kossuth Lajos téren. A rendőrök többször távozásra szólították fel a tüntetőket. A Kossuth tér üres.

21:16 - Tolólapos teherautókkal eltolták a tüntetők által állított barikádokat a rendőrök az Andrássy úton - jelentette az MTI tudósítója csütörtökön este a helyszínről. A rendőrök elindultak az Deák tér irányába. Az Erzsébet térre szorult tüntető tömeg a Kossuth térre akar menni. Macskakövekkel dobálják a rendőröket, akik folyamatosan könnygázt és vízágyút vetnek be ellenük - jelentették a távirati iroda tudósítói. Időközben a rendőrség hivatalosan is cáfolta azokat a híreket, miszerint az Andrássy úton kifosztottak volna egy vadászüzletet. Németh Lajos, az ORFK helyettes szóvivője az MTI-nek azt mondta: az üzlet érintetlen. A tüntetők számos szemeteskukát gyújtottak fel végig az úton. Sok padot is széttörtek. Elhúzódó rendbontás lehetőségéről beszélt Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője csütörtökön este az ATV-nek telefonon adott interjújában.

20:51 - Lezárták a rendőrök Budapesten a Blaha Lujza teret, illetve a Deák tér egy részét csütörtök este - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói. A Blaha Lujza térre senkit nem engednek a rendőrök, csak a villamosközlekedést engedik. A Deák térnél szintén lezárták a Bajcsy-Zsilinszky úton a Nyugati tér irányába tartó forgalmat. A balettintézet állványaiból és kukákból emelt barikádokat meggyújtották az Operánál, de mire a második lángra lobbant, az elsőt már vízágyúval eloltották. Egy tolólapos járművel lebontották az egyik barikádot a rendőrök az Andrássy úton. A rendőrök picit előrébb mentek, majd megálltak, hamarosan minden bizonnyal lebontják a második, még égő barikádot is.

20:34 - Ismét vízágyút és könnygázgránátot vetettek be a rendőrök a tüntetők ellen az Andrássy úton - jelentették az MTI helyszínen lévő tudósítói csütörtökön este. A vízágyúkkal eloltották a korábban felgyújtott kukákat. Időközben a tüntetők szétbontották volt Balettintézet épületénél lévő állványt, annak darabjait az út közepére vonszolták és felgyújtották. A tüntetők több parkoló gépkocsi ablakát is betörték. Egy könnygázgránát egy étterembe csapódott be, ahonnét az ott vacsorázók kimenekültek. A rendőrök gumibotozták a tüntetőket, több embert letepertek a földre.

20:29 - Egy fehér színű személygépkocsiból - amely a Teréz körúton a villamos síneken haladt a Blaha Lujza tér irányába - szórólapokat osztogattak, arra szólítva fel a tömeget, hogy menjenek a Kossuth térre - jelentette az MTI tudósítója csütörtök este a helyszínről. A távirati iroda munkatársa azt látta, hogy több tüntetőnél baseballütő, vasdorong volt látható. A 4-es és a 6-os villamos nem közlekedik a Nagykörúton.

20:24 - Szemeteskukákat gyújtogatnak, illetve azokból építenek barikádot a tüntetők az Andrássy úton az Oktogon és az Operaház között - jelentették csütörtök este a helyszínről az MTI tudósítói. A rendőrök az Eötvös utcától az Oktogonig szorították vissza a tüntetőket, akiknek egy része a Jókai térnél szemeteskukákat hordott az úttestre és ott felgyújtotta azokat. Nem messze ettől a helytől, a volt Divatcsarnok magasságában az utcára öntötték a szemetet és a kukákból barikádot kezdtek építeni

20:12 - Vízágyúk és könnygáz bevetésével megkezdődött a tömeg oszlatása az Eötvös utca és az Oktogon között, miután a rendőrök felszólították a tüntetőket a helyszín elhagyására - jelentették az MTI tudósítói csütörtökön este a helyszínről. Az emberek fejvesztve kezdtek menekülni a kékre festett vizet lövellő vízágyúk, valamint a folyamatosan kilött könnygázgránátok egyre sűrűbb füstje elől. Aki tehette, a Teréz körúton a Blaha Lujza tér irányába menekült, a többieket a rendőrök az Andrássy úton a Deák tér irányába szorítják. A tüntetők szemeteskukákat borogatnak fel az Andrássy úton.

19:58 - A Hősök terénél feloszlatta a rendőrség azt a tüntető csoportot, amelyet fokozatosan szorított ki a Terror Háza Múzeumtól végig az Andrássy úton - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói. A kezdetben több mint ezer fős tüntető tömeg a végére mintegy harminc emberre apadt, ők az Ötvenhatosok tere, a Városligeti Műjégpálya, illetve a Kós Károly sétány irányában menekültek el. A rendőrök átvizsgálták a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok környékét, majd visszaindultak az Andrássy úton, ahol nem sokkal az Oktogon után, az Eötvös utca magasságában újabb tüntető csoport néz farkasszemet a felsorakozott rendőrökkel. A földalatti vasút a tömegoszlatás ideje alatt folyamatosan üzemelt, csak a Vörösmarty utcai megállót zárták le.

19:38 - Három vízágyút és könnygázgránátot vetettek be a rendőrök a tüntetők ellen az Andrássy úton - jelentették csütörtök este a helyszínről az MTI tudósítói. A füst Munkácsy Mihály utca magasságában ellepte az Andrássy utat. A vízágyúk kékre festett vizet lövelltek a tüntetőkre. Az újságírókat és a rendőröket szidalmazó tüntetők bezúzták egy német autó hátsó szélvédőjét. A rendőrök a Hősök terére szorították a tüntetőket.

19:34 - Újabb tüntető csoport, egy-két ezer fő érkezett az Andrássy úton a Deák tér felől az Oktogonhoz, amelyet ismét lezártak a rendőrök - jelentette csütörtök este a helyszínről az MTI tudósítója. Ez a csoport a Nemzeti Múzeumtól indult azzal a céllal, hogy kiszabadítsák Budaházy Györgyöt. A rendőrök nem állították meg a tömeget az Oktogonnál, így a tüntetők tovább tudtak haladni a Terror Háza Múzeum irányába. A rendőrsorfal az Eötvös utca magasságában sorakozott föl.

19:22 - A Hősök tere irányába szorítják a rendőrök a tüntetőket az Andrássy úton - jelentették péntek este a helyszínről az MTI tudósítói. A több száz rendőr a Terror Háza Múzeumnál kezdte meg a tömegoszlatást. A tüntetők az Izabella utcánál megpróbált egy közeli építkezésről hozott anyagokkal barikádot emelni. Több álarcot viselő tüntető az Izabella utca sarkán rátámadt az újságírókra, köztük az MTI tudósítóira is. Az újságírókat lökdösték, rugdosták, néhány fotósnak összetörték a fényképezőgépét. A rendőrök rövid időre megálltak a Kodály köröndnél, feltehetően azért, mert nem volt elég egyenruhás a betorkoló mellékutcák lezárására. Néhány perccel később a tüntető tömeget oszlató rendőrök ismét megindultak. A tüntetők a Bajza utca magasságában felszedték a járdaszegélyt és a macskaköveket. Ezzel egy időben egy nagyobb tömeg a Deák tér irányából indult el az Andrássy úton a Terror Háza Múzeum irányába.

19:12 - A Nemzeti Múzeum előtt összegyűlt mintegy két-három ezer fős tömeg elindult a Terror Háza Múzeum felé - jelentette csütörtökön este a távirati iroda helyszínen lévő tudósítója. A tüntetők egy része árpádsávos zászlók alatt vonul, de látni a Jobbik mozgalom zászlóit is. A tüntetők azt kiabálják, hogy Budaházy Györgyöt akarják kiszabadítani, akit a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületében állítottak elő. A Nemzeti Múzeumnál gyülekező embereket egy terepjáróval érkezett szónok buzdította arra, hogy induljanak el a Terror Háza Múzeum felé. A Nemzeti Múzeum sarkán többen petárdákat lőttek a magasba. A rendőrök lezárták az Astoriánál a Rákóczi utat, a tömeg a Deák tér felé tart.

18:45 - A Terror Háza környékén a rendőrség elindult a tüntetők felé, akik ekkor sörösüvegeket és egyéb tárgyakat dobtak feléjük. A rendőrök felszólították a tüntetőket, hogy hagyják el a helyszínt. A kövekkel dobáló tüntetők ellen a rendőrök gázspray-t vetettek be. Néhányan a Vörösmarty utcánál barikádot próbáltak építeni. A tömeg nagy része a Hősök tere felé halad.

18:30 - Az MTI tudósítói szerint az Andrássy úton, az Operaház irányából kisebb csoportokban két-háromszáz ember vonul arrfelé. Az Astoriánál egy babakocsiba helyezett hangszóró segítségével buzdították a Fidesz nagygyűléséről távozó embereket, hogy menjenek az Aradi utcához "kiszabadítani Budaházy Györgyöt". Ezalatt a Múzeumkertnél 1000-1500 ember gyűlt össze, és Gyurcsány távozását követelik.

18:30 - Néhány perccel a Fidesz nagygyűlése után gyakorlatilag teljesen elhagyták a helyszínt a rendezvény résztvevői; az MTI Erzsébet híd pesti hídfőjénél tartózkodó tudósítója szerint a színpadhoz közelebb állók jórészt az Erzsébet hídon át Buda felé, míg sokan a Váci utca mindkét irányában távoztak.

17:30 - A válságért, a pénzbehajtásért, az utcai zavargásokért, a rendőri brutalitásért kizárólag a kormány, az új arisztokrácia kormánya a felelős - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pártja nagygyűlésén. "Mindazért, ami ma történik velünk, a válságért, a pénzbehajtásért, az utcai zavargásokért, a rendőri brutalitásért kizárólag a kormány, az új arisztokrácia kormánya a felelős" -fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: ha a kormány nem teszi azt, amit az elmúlt öt évben tett, ma Magyarország sikeres, felszabadult és bizakodó ország lenne.

"1948 óta tudjuk, hogyan kell győzni, azóta tudjuk, hogy győzelemre született nép vagyunk" - mondta Orbán Viktor, akinek szavai szerint szerint valójában azért gyűlnek össze sokan minden évben március 15-én, hogy ezt kikiáltsák a világnak. "Nem tűrjük el, hogy valaki vesztesnek nyilvánítson minket" - mondta Orbán. "Vajon '48 hősei mit szóltak volna ahhoz, ami ma történik?" - tette fel a kérdést a Fidesz elnöke, aki szerint Kossuth, Petőfi, Damjanich most azt mondaná, hogy "Nem, nem ezt akartuk!".

16:00 - Megkezdődött a Fidesz megemlékezése Budapesten, az Erzsébet hídnál. A nagygyűlésen 17 óra körül Orbán Viktor pártelnök is beszédet mond. Az MTI mintegy kétszázezerre becsüli a Fidesz nagygyűlésére összegyűltek számát.

15:30 - A Vörösmarty téren véget ért a Jobbik demonstrációja, és az egész teret betöltő tömeg megindult a Váci utcán. A Fidesz rendezvénye 16 órakor kezdődik az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, az Origo.hu jelentése szerint a párt rendezői igyekeznek rendezetten elirányítani azokat, akik az Astoria felé tartanak.

Az MTI beszámolója szerint a Fidesz rendezvénye már megtöltötte a teret és a Kossuth Lajos utcát az Astoriáig, de még így is érkeznek emberek. A táblák tanusága szerint a nagygyűlés résztvevői között Szegedről érkezettek is vannak.

15:00 - Március 15. a nemzet egységét fejezi ki, hangsúlyozta Sólyom László államfő a Parlamentben megtartott ünnepségen, amelyen a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, továbbá a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseit nyújtotta át.

14:00 - A Március 15-e térről a kormányellenes tüntetők elvonultak, és a Jobbik Vörösmarty téri rendezvényére mentek.

13:30 - Nagyváradról megérkezett Budapestre Sólyom László köztársasági elnök. Az államfő, aki Budáról Pestre gyalog végigsétált a Lánchídon, A szabadság 12 pontja című nem politikai rendezvényt látogatta meg. Sólyom László ezután gyalog ment a Parlamentbe.

13:20 - Beszéde végén a főpolgármestert mégis eltalálta egy tojás. Az eseményen Gyurcsány Ferenc is jelen volt, de helyette Kóka János koszorúzott. A koszorúzást követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök feleségével és Demszkyvel elénekelte a Kossuth-nótát.

13:00 - Demszky Gábor főpolgármester beszédét a kormányellenes tüntetők végig füttykoncerttel, kiabálásokkal és tojásdobálással kísérték a Petőfi-szobornál. Az eseménynek némi abszurd külsőt kölcsönzött, ahogyan a fekete esernyős biztonsági őrök egyenként hárították el a szónok felé repülő tárgyakat. A főpolgármester arról beszélt, hogy a békét akarók többségben vannak, bármennyire is hangos a kiabáló kisebbség.

12:45 - A Nemzeti Múzeumnál tartott állami ünnepséget követően több ezer ember vonult a Petőfi szoborhoz. Az árpádsávos zászlókat lengető, magukat Kossuth téri forradalmároknak nevezők szándéka, hogy kifütyüljék Demszky Gábor főpolgármestert. Az ünnepség idejére kordonnal zárták le a Petőfi-szobor mögötti területet a Régi posta utcáig. A környező utcákban jelentős számú rendőri egység tartózkodik.

12:00 - A Múzeumkerthez vonult az a néhány ezer emberből álló menet, amelyet Ifjabb Hegedűs Loránt vezetett. Az MTI szerint 4000-5000 ember csatlakozott dél körül. A Nemzeti Múzeum előtt Gyurcsány lemondását követelték a tüntetők.

11:00 - Az állami ünnepség a Múzeumkertben folytatódott, ahol az MTI becslése szerint már 15 ezer ember gyűlt össze. Az ünnepi műsor, színészek és táncosok fellépése közben folytatódik a kormányellenes kiabálás és a fütyülés. Az Origo.hu jelentése szerint a Múzeum körúti megemlékezés végén egy pillanatra megjelent a miniszterelnök. Ekkor sokan hazaárulózni kezdtek, és azt kiabálták, "Gyurcsány takarodj". Gyurcsány Ferenc válaszul mosolyogva kiintegetett az őt szidó tömegnek.

A Kossuth téri ünnepség befejezésére az MTI szerint mintegy ezren gyűltek össze a helyszínen. A tüntetők egy része a Parlament előtt maradt, míg azok, akik továbbmentek az örökmécseshez, abbahagyták a fütyülést, és elvegyültek a nézelődők között.

9:00 - A Kossuth téren lezajlott hivatalos zászlófelvonási állami ünnepség alatt a környező utcákban tartózkodó emberek kifütyülték Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. A Kossuth térre jutóknak előbb egy fémdetektoros kapun kellett átmenniük, de így sem juthattak az ünnepség közvetlen közelébe, mert újabb kordon választtotta el őket a Parlament lépcsőjén felsorakozó állami vezetőktől.

(Forrás: MTI, Origo)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élhetőbb Győrt

álmodnak az építészek

A győriek egy jelentős része városát kulturálisan nem különösebben igényes munkásvárosnak… Tovább olvasom