Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Tűzcsapok a védelemért

Sopronban és környékén több száz tűzcsap biztosítja vészhelyzetben az oltáshoz szükséges vizet. Akadnak azonban olyanok, amelyekben nincsen elegendő nyomás, a gyorsan terjedő lángok miatt ez kockázatos lehet.
A minap Sopronpusztán egy háromszintes irodaház oltását nehezítette meg, hogy az oda telepített tűzcsapból alig csordogált a víz. Végül a több kilométerről odaszállított vízzel, illetve a közeli halastóból pótolták a szükséges mennyiséget.
– Az ilyen eset kivételesen ritka – mondja Varga Ákos, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. műszaki osztályának vezetője. – A városban összesen 1062 ilyen műszaki berendezés van, ebből 980 a vízmű kezelésében. Karbantartásukra, a vízellátó hálózat fejlesztésére nagy gondot fordítunk. Előírás szabályozza például azt, hogy egy épület védelmére százméteres távolságban kell lennie egy ilyen víznyerőhelynek. Ahol nincsen hálózat a telepítéséhez, ott tárolómedencét kell építeni, mint az egyik soproni bevásárlóközpont közelében. Az is gyakori, hogy egy-egy cég belső hálózaton üzemeltet saját tűzcsapokat.
– Évente két alkalommal tartunk szakmai megbeszéléseket a vízmű munkatársaival. Ilyenkor elmondjuk tapasztalatainkat, hogy például hol akadt gondunk a tűzcsapokkal – nyilatkozza Kovács János soproni tűzoltóparancsnok. – Jó az együttműködés közöttünk, nemrégiben például egy digitális térképet adtak nekünk, amelyen a hagyományos térképeknél szemléletesebben van feltüntetve a vízellátórendszer és a víznyerőhelyek is. Gyakorlatilag nincsen ellátatlan terület, de a Sopront környező majorságokban bizony előfordulhat a vízhiány. A megfelelő víznyomás legalább két bar. Ahol ez nem érhető el, ott más módszerekkel kell oltóvizet előteremteni. Ami most a legfontosabb teendő, hogy a vízmű munkatársai kicseréljék az úgynevezett föld alatti tűzcsapokat föld felettiekkel. Előbbiek ugyanis gyakran gondot jelentek, a parkoló autók eltakarják őket.
– Jelenleg 377 ilyen berendezés cseréje folyik a városban – veszi át a szót ismét a műszaki osztály vezetője. – Ennek költségeit a részvénytársaság, illetve az abba társult önkormányzatok állják. Manapság egyetlen tűzcsap létesítése sem kevés költség, eléri a félmillió forintot. A Virágvölgyben, a belterületbe vont lakóházak mindegyikének közelében most építjük ki újonnan a tűzcsaprendszert. Az ottlakóknak ez pluszköltségeket jelent, amit a vízdíjban kénytelen érvényesíteni az rt. A házak, a vagyon biztonsága azonban mindenki számára első rangú kérdés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nullpártrendszer

Javaslom a tisztelt Olvasóknak a nullpártrendszert, az anarchia szabályozott változatát. Tovább olvasom