Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Tűz áldozata tízezer naposcsibe

Nagy valószínűséggel elektromos hiba okozta azt a tüzet, amelyben leégett egy csibenevelő istálló és elpusztult tízezer egyhetes naposcsibe, az anyagi kár mintegy 12 millió forint.
illusztráció
A tápi Egyesült Mezőgazdasági Szövetkezet csibenevelőjének gondozói szerda délután fél három előtt tíz perccel értesítették a győri tűzoltóság ügyeletét, hogy lángokban áll az istálló tetőszerkezete. A tűzoltók öt autóval – fecskendőkkel és vízszállítóval – indultak menteni.


A tűzoltóság oltásvezetője, Győri Zoltán főtörzszászlós a helyszínen arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy a 15 méter széles és 80 méter hosszú istálló tetőszerkezete – bár a tényleges okot szakértői vizsgálat állapítja meg – nagy valószínűséggel elektromos hiba miatt kapott lángra. A nagy erőkkel kivonuló tűzoltók, akikhez egy kocsival a pápai kollégák és a tápi önkéntesek is csatlakoztak, alig egy óra alatt eloltották a tüzet. Munkájukat megnehezítette, hogy a tetőszerkezetről a tűz átterjedt az épület alsó részére is, s a műanyag habszigetelés is égett. Ennek ellenére az istálló egyik felét sikerült megmenteni, így az abban lévő 10 ezer csibét is.

A szövetkezet elnöke, Nagy Attila elmondta lapunknak, hogy az istállóba egy hete telepítettek 20 ezer csibét, aminek most a fele elpusztult. Mivel az istálló vegyes fűtésű, ezért a kollégák amint észrevették a tüzet, azonnal elzárták a központi gázcsapot és a villamos főkapcsolót is leoldották. Az épület épen maradt részéből a többi nevelőbe telepítették át a megmenekült sárga pelyheseket. Azt nem tudni, hogy miként vészelik át a helycserét, mennyi fázott meg a hidegben.
A szövetkezet elnöke a naposcsibe-veszteséget 2 millió, míg az épületben keletkezett kárt 10 millió forintra becsüli. Egy nevelőben évente hat turnusban nevelnek csibéket, így a későbbi termelési kárral is számolniuk kell majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymásnak rendelve...

A Zichy-palotában (Családi Intézet, Liszt F. u. 20., telefon: 96/311-316, 320-289) jegyespárok,… Tovább olvasom