Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Túrák a vasfüggöny helyén

Készül a régi vasfüggöny nyomvonalán vezető túraútvonal magyarországi szakasza. Első lépésben a Vas megyei Felsőszölnök és a Fertő tó között épül ki az út.

A berlinihez hasonlóan

Az Európai Parlament kezdeményezésére az egykori keleti blokkot a Nyugattól elválasztó vasfüggöny nyomvonalából turisztikai látnivaló lesz. A szervezet tavaly a fenntartható európai idegenforgalom új távlatairól szóló jelentésében javasolta, hogy a berlini fal emlékére létrejött berlini falútvonalhoz hasonlóan jöjjön létre a vasfüggöny vándorút, amely a Fekete-tengertől a Balti-tengerig húzódna. Ennek egy szakasza áthalad majd Magyarországon is, az egykori műszaki határzár helyén.
– A gyakorlati előkészítésben a turisztikai egyesületek vállalnak főszerepet, zöld jelzéssel lesz kijelölve az egykori határsávban a vasfüggöny vándorút – mondta el a Kisalföldnek Orbán Róbert, a munkákért felelős Vas Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ munkatársa. – A finanszírozást az unió nem biztosítja, ezt minden országnak magának kell előteremtenie. Magyarországon az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumhoz tartozik a kijelölés, ők bíztak meg ezzel bennünket. A kijelölés nem kerül túl nagy összegbe, ötezer forintot számolunk egy kilométerre, és ez gyakorlatilag a túraút felfestését és a táblák kihelyezését jelenti, illetve a tervek szerint turisztikai kiadvány is fog mindehhez készülni.

Még idén megnyílhat

A Fertő-tájon már készülnek a turistacsalogató út lehetőségeinek kiaknázására, tudtuk meg Taschner Tamástól, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület titkárától. – Még ez évben megnyílhat a vasfüggöny vándorút Fertő tótól Felsőszölnökig tartó szakasza – mondta el Taschner Tamás. – Az úttal a Fertő tó környékének turisztikai ajánlatai újabb programmal bővülnek. Mostantól a bakancsos turistákra is számítunk a régióban, akiknek eddig itt nem sok programajánlat volt. Emellett augusztus 19-én, az egykori NDK-s határáttörés évfordulóján a Páneurópai Piknik helyszínétől népszerűsítő túrát is indítunk – tette hozzá az egyesület titkára.

A vasfüggöny Magyarországon

Az elektromos jelzőrendszert, azaz a vasfüggönyt Magyarország nyugati határán 1965-től állították fel. Ez váltotta a kommunista hatalomátvétel után közvetlenül az osztrák határnál felépített szögesdrótot és aknamezőt vegyítő „védrendszert”. A 246 kilométer hosszú berendezést a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának döntése alapján építették fel hat év alatt. A vasfüggöny valójában nem a határon húzódott, hanem azzal párhuzamosan két kilométerre. A 1 méter 85 centi magas kerítésben 24 voltos áram futott, amelyet ha megérintett a határsértő, a legközelebbi határőrsön jelzett. A jelzőberendezés a nyolcvanas évek végére elavult és mivel nem volt pénz új telepítésére és a politikai hangulat is megváltozott, elrendelték a leszerelését. A határőrség 1989 áprilisában titkos feladatként hozzálátott a bontáshoz. Június 27-én Sopronban Alois Mock osztrák és Horn Gyula magyar külügyminiszter ünnepélyesen átvágta a vasfüggönyt, amelynek bontása ekkor már gyors ütemben haladt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átváltoztatjuk: Hegedűsné Kónya Szilvia

Három gyerek után akarta meglepni férjét a forráskúti Hegedűsné Kónya Szilvia, amikor jelentkezett… Tovább olvasom