Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Tüntettek a tanárok, nincs ok az ünneplésre

A pedagógusok kötelező óraszámának szeptemberi emelése ellen és az intézmény-összevonások következtében kialakult helyzet miatt tartott demonstrációt Budapesten a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) fővárosi szakoktatási tagozata a Magyar Tudományos Akadémia előtt pénteken.

Varga László, a PSZ elnöke azt mondta, azért vannak itt, hogy jelezzék a társadalomnak, a politikai döntéshozóknak: elegük van.

Feltette a kérdést, mi is zajlik ma a közoktatásban: „reform-deform-reformdiktatúra" vagy ész nélküli átalakítás. Az érdekvédő – utalva arra, hogy vasárnap lesz a pedagógusnap – úgy fogalmazott, nincs ok az ünnepre.

A kormány intézkedései következtében reálértéken mintegy 10 százalékkal csökkennek a pedagóguskeresetek. A kötelező óraszámemelés, az intézmény-összevonások és a finanszírozás megváltozása miatt jövő évtől akár 10–15 ezer pedagógus veszítheti el állását – jelentette ki. Most a rombolás és a pénzkivonás zajlik, nem az építkezés – summázta véleményét az érdekvédő. Kijelentette, azt várják, hogy a kormány vonja vissza a kötelező óraszámemelést. Véleményük szerint a közoktatásban felszabaduló pedagógusokat át kellene képezni, s továbbfoglalkoztatni őket, hiszen a rendszerből ma is hiányzik a pszichológusi s a fejlesztőpedagógusi háttér. A demonstráción elhangzott, ha a parlament elfogadja a közalkalmazotti törvény módosításait, szeptember 1-jén visszajönnek „sokkal többen és sokkal mérgesebben".

(mti)

A miniszter a megbecsülésről

A pedagógusok anyagi, erkölcsi megbecsülését hangsúlyozta pedagógusnap alkalmából a szakminiszter. Hiller István elmondta, egymilliárd forintot különítettek el pályázati forrásként a kiemelkedő pedagógusi munka díjazására. Törvényi szinten válik kötelezővé, hogy a pedagógusbéreket a teljesítmények alapján differenciálják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népesedési válsághelyzet az egykori NDK területén

Csak aluliskolázott és kiábrándult férfiak maradtak az egykori NDK területén - durván… Tovább olvasom