Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Tüntetők követelték a felsőoktatási törvény visszavonását Budapesten

A Hallgatói Hálózat Vissza a jövőnket mottóval hirdette meg a demonstrációt. A szervezők szerint a felsőoktatási törvény botrányos átalakításával a kormány elveszi a következő generációk jövőjét.
A felsőoktatási törvény visszavonását és az ezzel kapcsolatos társadalmi vitát, az egyetemek függetlenségét, a keretszámok újragondolását és a szociális ösztöndíjrendszer kialakítását követelte többek között az a több száz tüntető, aki részt vett a Hallgatói Hálózat demonstrációján szerdán Budapesten.

A tüntetés résztvevői az ELTE lágymányosi kampuszánál gyülekeztek, majd az Egyetemi rakparton és a Szabadság hídon keresztül vonultak a Fővám térre. A demonstráció az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Egyetem téri épületében, és az előtt ért véget.

A tömegben elsősorban egyetemista és középiskolás diákok voltak, de néhány tanárt is látni lehetett. A transzparenseikre egyebek mellett azt írták: "Mi vagyunk az igazi fiatal demokraták", "Munkát akarunk, nem röghöz kötést" és "Nem rózsás az oktatás jövője". K. Horváth Zsolt, az ELTE egyetemi oktatója beszédében kiemelte: olyan tandíjrendszer bevezetését tudják elfogadni, amely a beszedett összegekből lehetővé teszi a szociális ösztöndíj folyósítását a legrászorultabbaknak. Boros Ilona egyetemi hallgató úgy fogalmazott: "az új szabályozással csak azt érik el, hogy aki itthon szeretett volna egyetemre menni, az is elmegy az országból". A rendezvényen megjelent Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja és Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselője is.

A résztvevők egy csoportja, mintegy száz ember átvonult az ELTE jogi karának Egyetem téri épületébe. Egy előadóban fórumot tartottak, amelyen megvitatták a követeléseiket, és kialakították közös álláspontjukat. A fórumon ott volt Dorosz Dávid, az LMP országgyűlési képviselője is.

Az ELTE Hallgatói Önkormányzata MTI-hez eljuttatott közleményében elítélte, hogy a felsőoktatási törvény visszavonását követelő tüntetők közül többen bementek az intézmény Egyetem téri épületébe, ahol elfoglaltak egy előadótermet. Úgy fogalmazott: az egyetem több mint 375 éve alapvető tevékenységeit, az oktatást és a tudomány művelését zavarták meg "illetéktelenek".

Az ELTE Hallgatói Önkormányzata elítéli, ha bármilyen csoportosulás a véleményét oly módon szándékozik kifejezni, amellyel társadalmi normákat sért - olvasható a közleményben. Az egyetem dékánja azt kérte, hogy este 8 óráig hagyják el az épületet, ennek a tüntetők eleget tettek.

A több száz távozó fiatal transzparenseket tartott a kezében és azt skandálta: "Ez még csak a kezdet!" A transzparensekre az volt ráírva: "Szabad egyetemet", "Nemet a röghöz kötésre", "Ne vegyétek el a jövőnket!". A demonstrálók hosszasan kiabálták: "viszlát Viktor, viszlát Rózsa, miénk lesz a jövő kulcsa!". Walter Richárd egyetemi hallgató, a fórum egyik moderátora a demonstráció után az MTI-nek azt mondta, az egyetemistákból, oktatókból és gimnazistákból létrejött "sejthálózat" - a Hallgatói Hálózat támogatásával - hétfőig ad ultimátumot a kormánynak, hogy visszavonja a hallgatói keretszámokra vonatkozó rendeletet, ellenkező esetben "nyomást gyakorolnak" majd. Az egyetem épülete előtt szintén megjelent Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja is, aki az MTI tudósítójának azt mondta, a frakció még hétfőn napirend előtt kezdeményezni fogja az Országgyűlésben a keretszámok visszavonását.

A Hallgatói Hálózat képviselői az MTI-nek viszont azt mondták, tiltakoznak az ellen, hogy megmozdulásukon politikusok is megjelentek, és közlésük szerint a pártok által közöltekkel nem azonosulnak. Az Egyetem téren a demonstráció alatt a rendőri készültség volt, de intézkedésre nem került sor. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár január 5-én jelentette be, hogy elfogadta a kormány az idei évre vonatkozó felsőoktatási felvételi keretszámokat.

A szeptemberben induló tanévben az alapképzésben teljes állami támogatás mellett 27.150-en tanulhatnak, további 15.550 diák részösztöndíjat kaphat. Az egységes osztatlan képzésben a teljes támogatásban részesülők száma 2.420, a felsőfokú szakképzésben 3.500 lesz. Ez összesen 48.620 olyan diákot jelent majd, aki állami vagy részben állami támogatással tanulhat.

A felsőoktatási keretszámokat intézményi bontásban január 20-án tették közzé. A felvi.hu honlapon közzétett tájékoztató szerint a hallgatói szerződés szerint az állam azt vállalja, hogy a hallgató képzésének költségét részben vagy egészben átvállalja állami ösztöndíj, állami részösztöndíj formájában, a hallgató pedig, hogy a diplomáját a megszabott időn belül megszerzi és a végzés után 20 éven belül a támogatott idő kétszereséig itthon dolgozik.

Korábban:

Az egyetemistákból, oktatókból és gimnazistákból létrejött "sejthálózat" - a Hallgatói Hálózat támogatásával - hétfőig ad ultimátumot a kormánynak, hogy visszavonja a hallgatói keretszámokra vonatkozó rendeletet, ellenkező esetben "nyomást gyakorolnak" majd - mondta az MTI tudósítójának az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) jogi karának épülete előtt Walter Richárd egyetemi hallgató, a fórum egyik moderátora.

Közlése szerint az egyetem épületében délután tartott tanácskozáson egy tízpontos javaslatot és egy tervet fogadtak el, amely alapján olyan sejtek alakulnak gimnáziumokban, felsőoktatási intézményekben, illetve tanári karokban, amelyekben a jövőben minden, az oktatással kapcsolatos kérdésben kinyilvánítják akaratukat.

A sejtek koordinálását a Hallgatói Hálózat vállalta. Az egyik legfőbb követelésük, hogy hétfőig vegye napirendre a kormány a felsőoktatási hallgatókat ért intézkedések visszavonására vonatkozó javaslataikat, és legkésőbb keddig tárgyalják is ezt meg, "vagyis vonják vissza" - mondta Walter Richárd. Mint hangsúlyozta, ha ez nem történik meg, a hallgatói sejtek "minden szinten" nyomást fognak gyakorolni ahhoz, hogy céljukat elérjék.

A felsőoktatási törvény ellen tüntettek Budapesten. Fotó: MTI (galéria)

Az egyetem épülete előtt megjelent Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja is, aki az MTI tudósítójának azt mondta, a frakció még hétfőn napirend előtt kezdeményezni fogja az Országgyűlésben a keretszámok visszavonását.

Megjegyezte: pár nappal a jelentkezési határidő előtt hozták meg a rendeletet, amely drasztikusan csökkenti az államilag támogatott felsőoktatási férőhelyek számát, miközben "olyan mítoszoktól zeng a Fidesz-kormány", hogy Magyarországon diplomás túlképzés van, ezért szükséges az intézkedés bevezetése. Véleménye szerint egy kormányrendeletben lehetne szabályozni az új, megváltoztatott keretszámokat, amelyhez az egyetemek is alkalmazkodhatnának.

A Hallgatói Hálózat képviselői az MTI-nek viszont azt mondták, tiltakoznak az ellen, hogy megmozdulásukon politikusok is megjelentek, és közlésük szerint a pártok által közöltekkel nem azonosulnak.

Szerda este fél kilenc után véget ért a megmozdulás, amelynek szervezésébe időközben az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű Facebook-csoport is bekapcsolódott. A hallgatók, akik a délután folyamán az épületben tartottak tiltakozó fórumot, hazamentek. Az MTI helyszíni tudósítójának jelentése szerint továbbra is jelentős rendőri egység várakozik a Kecskeméti utcában, de intézkedésre nem került sor.

20:00 - A dékán kérésének megfelelően este nyolc órakor elkezdték elhagyni az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Egyetem téri épületét a Hallgatói Hálózat demonstrálói - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A téren több rendőrszállító kisbusz is van, a rendőrség lezárta az Egyetem teret, nagy a készültség a helyszínen. Korábban a Hallgatói Hálózat Fővám téri demonstrációjáról mintegy százan az Egyetem téri épületbe mentek, és egy előadóban fórumot tartottak. Az egyetem dékánja azt kérte, hogy a demonstrálók este nyolc óráig hagyják el az épületet. Horváth Bence, a demonstráció főszervezője az MTI megkeresésére azt mondta: eleget tesznek ennek a kérésnek.

Korábban:

A felsőoktatási törvény visszavonását és az ezzel kapcsolatos társadalmi vitát, az egyetemek függetlenségét, a keretszámok újragondolását és a szociális ösztöndíjrendszer kialakítását követelte többek között az a több száz tüntető, aki részt vett a Hallgatói Hálózat demonstrációján szerdán Budapesten.

A Hallgatói Hálózat Vissza a jövőnket mottóval hirdette meg a demonstrációt; a szervezők szerint a felsőoktatási törvény botrányos átalakításával a kormány elveszi a következő generációk jövőjét.

A változások egyaránt lehetetlen helyzetbe hozzák a felvételizőket, az életüket eladósodással kezdő vagy röghöz kötött hallgatókat és az oktatókat - írták korábban. K. Horváth Zsolt, az ELTE egyetemi oktatója beszédében kiemelte: olyan tandíjrendszer bevezetését tudják elfogadni, amely a beszedett összegekből lehetővé teszi a szociális ösztöndíj folyósítását a legrászorultabbaknak.

A felsőoktatási törvény ellen tüntettek Budapesten
A tandíjnak az egyetemeken kell maradniuk, és az oktatás minőségének fejlesztésére kell fordítani - hangsúlyozta. Boros Ilona egyetemi hallgató úgy fogalmazott: "az új szabályozással csak azt érik el, hogy aki itthon szeretett volna egyetemre menni, az is elmegy az országból". Felvetette, hogy "a diákok a hallgatói szerződés kényszere vagy a magas tandíjak mellett azért, hogy ezt elkerülhessék, miért ne mennének már elsőévesként is külföldre, ha itthon is fizetniük kell".

A tüntetés résztvevői az ELTE lágymányosi kampuszánál gyülekeztek, majd az Egyetemi rakparton és a Szabadság hídon keresztül vonultak a Fővám térre. A tömegben elsősorban egyetemista és középiskolás diákok voltak, de néhány tanárt is látni lehetett.

A transzparenseikre egyebek mellett azt írták: "Mi vagyunk az igazi fiatal demokraták", "Munkát akarunk, nem röghöz kötést" és "Nem rózsás az oktatás jövője". A rendezvényen megjelent Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja és Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselője is.

A résztvevők egy csoportja, mintegy száz ember átvonult az ELTE jogi karának Egyetem téri épületébe. Egy előadóban fórumot tartanak, amelyen megvitatják a követeléseiket, és kialakítják közös álláspontjukat. A fórumon ott volt Dorosz Dávid, az LMP országgyűlési képviselője is.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közölte, hogy szolidáris a demonstrációjával A Hallgatói Hálózat - diákok és oktatók önszerveződő csoportja - azért jött létre, mert elfogadhatatlannak tartja a felsőoktatási törvény jelen formáját, a keretszámok drasztikus csökkentését és a tandíjak összegét - olvasható a szervezet Facebook-oldalán. A demonstrációval szerdán szolidaritást vállalt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az LMP is, utóbbi a szimpatizánsait a tüntetésen való részvételre biztatta.

Olvasóink írták

 • 3. gjozsi88 2012. február 16. 13:44
  „SiLa!
  Annyira vagyunk túlképezve, hogy szakembereket szlovákiából, romániából hozzák a nagy multi cégek (komáromi ipari park..Mercedes)....sőt az AUDI-nak önálló képzést kellett indítania!!!!”
 • 2. LAZA 2012. február 16. 07:56
  „A rendőrség azért biztos ami biztos jó erőkkel kivonult.”
 • 1. SiLa 2012. február 15. 20:29
  „Még meddig akarnak túl képzett munkanélkülieket termelni? A következő generáció jövője a szakmunkások között is adva van.
  A gyermek létszám fogy, sok ember mikor fogja fel, hogy kevesebb iskola, kevesebb pedagógus kell. Ha az a kevés fiatal is felsőoktatásra jelentkezik, ki fog dolgozni? Anno Gy.F. is kijelentette. hogy ennek az országnak szakmunkásokra van szüksége.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Malév: a légitársaság közleménye a felszámolásról

A közleményben a Malév megismétli a Cégközlönyben megjelent végzés legfontosabb elemeit. Tovább olvasom