Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Tüntetők hatoltak be Budapesten a Bank Centerbe

Tüntetők hatoltak be csütörtök kora este az V. kerületben található Bank Centerbe, ahol egy petíciót akartak átadni a Nemzetközi Valutaalap képviselőjének.
Szabálysértési eljárást kezdeményez a felelősökkel szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Bank Centernél történtekkel összefüggésben - tájékoztatta az MTI-t csütörtök késő este a BRFK szóvivője. Horváth Katalin Fanni további részleteket egyelőre nem közölt, így egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan milyen szabálysértési eljárás indulhat és hány fővel szemben. A rendőrség előzőleg közleményben tudatta: tizenhárom embert állítottak elő a fővárosi rendezvények helyszíneiről.

Tíz embert garázdaság, egyet rendzavarás szabálysértése, egyet közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés, további egy embert pedig hivatalos személy elleni erőszak bűntettének elkövetése miatt. Egy emberrel szemben pedig gyülekezési joggal való visszaélés miatt kezdeményeznek szabálysértési eljárást. A közlemény szerint "a március 15-i rendezvényeket a rendőrség a szükséges erőkkel, eszközökkel biztosította".

Kora este tüntetők hatoltak be az V. kerületi Bank Centerbe, ahol petíciót akartak átadni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőjének. Az MTI munkatársának helyszíni beszámolója szerint több mint százan - köztük Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetője - bementek a Bank Centerbe. Vitatkoztak a portaszolgálattal, miután azt a választ kapták, hogy a nemzeti ünnepen üres az épület, majd többen a futballmeccsekről ismert pirotechnikai fáklyákat égettek, és távoztak az épületből.

A demonstrálók ezután átvonultak a Szabadság térre, a volt MTV-székházhoz. Toroczkai László ott tartott beszédében azt mondta: "a világon egyedülálló és példátlan módon megaláztuk a világhatalomra törő IMF-et". Hozzátette, "ez még csak a kezdet", majd további harcra és ellenállásra biztatta híveit. Rendőri intézkedést az MTI tudósítója nem látott.

Korábban:

Tüntetők hatoltak be csütörtökön kora este az V. kerületben található Bank Centerbe, ahol egy petíciót akartak átadni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőjének. Az MTI munkatársának helyszíni beszámolója szerint több mint százan - köztük Toroczkai László - bementek a Bank Centerbe. Ott összevitatkoztak a portaszolgálattal, miután azt a választ kapták, hogy a nemzeti ünnepen üres az épület. Ekkor többen a futballmeccsekről ismert pirotechnikai fáklyákat égettek, majd távoztak az épületből. A rendőrök körbevették a Bank Centert.

A demonstrálók - miután elhagyták az épületet - átvonultak a Szabadság térre, a volt MTV-székházhoz. Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetője a székház egyik pillérjén tartott beszédében azt mondta: azzal, hogy "betörtünk" a Bank Center épületébe, "a világon egyedülálló és példátlan módon megaláztuk a világhatalomra törő IMF-et". Hozzátette, "ez még csak a kezdet", majd további harcra és ellenállásra biztatta híveit. Úgy fogalmazott: a volt tévészékház az ellenállásunk szimbóluma, mert azt "2006-ban és ma is elfoglaltuk".

Az épület zászlórúdjaira egy nemzetiszínű lobogót, egy árpádsávos zászlót és a HVIM zászlaját is kitűzték. Toroczkai László azt mondta: a meglepetések erejével fognak lecsapni azokra, akik "birtokba akarják venni Magyarországot". A Szabadság tér minden oldalát körbevették a rohamrendőrök.

Mindeközben a tömeg a "ria, ria, Hungária", illetve a "fegyverbe" szavakat skandálta. Még mielőtt a készenléti rendőrség tömegoszlatáskor használt autójából felszólították volna őket cselekményük abbahagyására, Toroczkai László befejezte beszédét, s az emberek többsége elhagyta a Szabadság teret. Rendőri intézkedést az MTI tudósítója nem látott.

A BRFK az MTI megkeresésére későbbre ígért tájékoztatást. A Bank Center épülete előtt jelenleg több mint 20 készenléti rendőr áll. Az épületben nyomozók, nyomkövető kutyák és bűnügyi technikusok dolgoznak - jelentette az MTI tudósítója este 7 óra előtt a helyszínről. Korábban a Rendszervágás című esemény résztvevői a Ferenciek terén lévő Jégbüfé előtt közbekiabálással próbálták megzavarni az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) Szabad sajtó úton zajló rendezvényét.

A tömegben Torockai László mellett Zagyva György Gyula jobbikos képviselő is feltűnt. A Milla-tüntetés végeztével szinte egymásnak feszült a Ferenciek terén a megmozdulás és a Rendszervágás című rendezvény résztvevőinek egy-egy csoportja, kölcsönösen szidalmazták egymást a fémkordonon és a rendőri sorfalakon keresztül - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A Milla-rendezvény szervezői személyesen és a hangszórókon keresztül is arra kérték a tüntetés résztvevőit, hogy ne álljanak meg a Ferenciek terén, hanem haladjanak tovább, "ne engedjenek a radikális szervezetek provokációinak".

A Milla rendezvénye után nem sokkal a Rendszervágás című megmozdulás is véget ért, a Rákóczi úton és az Erzsébet hídon is újraindult a forgalom. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt látta, hogy a tömegből több embert is előállítottak a rendőrök.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. okostojas007 2012. március 17. 12:00
  „rendőri intézkedés nem volt....
  előre bejelentett , engedélyezett bohóckodás volt vagy csak az előadás kezdetét lekésték a rend éber őrei
  ( véletlenül )”
 • 23. gjozsi88 2012. március 17. 09:44
  „még annyit!
  szerintem te fogsz meglepődni, ugyanis minden igéret ellenére 8%-ot csökkentek az országban a beruházások......soha nem látott mértékben....egyszerüen nincs ok, ami miatt növekedjen a GDP!
  A beruházás elmaradása a szomszéd országok, ahol 8-9% beruházás növekedés volt, versenyképességét javította velünk szemben!
  Egyszerüen nem lesz fedezete!!!!
  A nem megszorítás kormánya minden intézkedése a növekedés ellen hat.......a megszorítások, a fűnyiró végig tolása már most társadalmi feszültségeket generált!!!!
  nincs más eszköze!!!!!!”
 • 22. gjozsi88 2012. március 17. 09:41
  „Túrabakancs!
  ha nem lenne szüksége az IMF hitel keretre, akkor miért engedett a jegybank törvényen????
  Ja.....és ajánlom figyelmedbe, hogy a 324 ft euro és a 10,5% állampapir hozam azután mérséklődött, hogy bejelentette a megegyezési szándékot, azaz rájött, hogy az IMF megegyezésre szüksége van, mert enélkül oly mértékű a piac bizalom vesztése, hogy képtelen lesz refinanszirozni az államot!!!!
  Nem az IMF pénzére van szüksége elsősorban, hanem az IMF feltétel rendszerének, az uniós feltételek teljesítésével garantált jogbiztonság, kiszámithatóság következtében visszatérő piaci bizalomra van szüksége!
  Ez IMF-EU nélkül nem jön létre!!!!
  Egyébbként akkora késésben van, hogy a lejáró állampapirokat vagy IMF hitelből refinanszirozza 5-6% kamaton, vagy piacról 9-10%-on!
  Ez utóbbi drasztikusan fogja növelni az államadósságot, ugyanis az 5-6% átlag hozamú papirokat sokkal magasabb hozamúra cseréli, arról nem beszélve, hogy a 175 bázis CDS felárért még most is 500 bázis körül kénytelen fizetni, mig nem jelentette be a megegyezési szándékot, addig 710 bázis volt!!!!!!”
 • 21. ISU 2012. március 16. 22:27
  „20. Túrabakancs

  Az volna a jó, ha igazad lenne.
  Azt hiszem, hogy a jelenlegi államadóság nem ezt támasztja alá, mivel februárban 470 milliárd forinttal növekedett, nem csökkent és elérte a 20 583 milliárd forintot.Igaz volt már ennél több is.
  Csak hát ez a tendencia nem valami kedvező,ezért kellene ez ellen intézkedéseket tenni,mivel magától nem oldódik meg a csökkenés.”
 • 20. Túrabakancs 2012. március 16. 21:24
  „gjozsi88!
  Csak várjuk meg hogy igazán kell e az a pénz az Orbánnak. /országnak/ Meg fogsz te még lepődni.
  Meg aztán ha meg is egyezünk az IMF-fel, az sem biztos, hogy fel lesz használva, itt van a lényeg.
  Most mondom , nem lesz!!!!”
 • 19. Eva- 2012. március 16. 16:36
  „"1848 politikai és szellemi programja úgy hangzott: nem leszünk gyarmat. A magyarok programja és kívánsága 2012-ben így hangzik: nem leszünk gyarmat - jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth téren."

  és közben pénzt vár és a magas hozamok okán hűtlen kezel.”
 • 18. gjozsi88 2012. március 16. 15:21
  „Túrabakancs!

  "Legalább ezek után nem érzik majd annyira biztonságban magukat ezek a magyarellenes
  rablók!!!"

  viktor a rablókra vár segítségért.....pedig már két hónapja nem jönnek, ez a baj-mondta????
  Orbán orgazda szeretne lenni?????
  Ráadásul mitől magyar ellenes, aki segítséget nyújtana, pótolandó azt a piaci bizalomvesztésből fakadó finanszirozási kényszert????
  A piaci bizalmat Orbán törvénykezése vitte el!!!!
  Tudod ami miatt még mesés nyereségért, 10,5% hozamért sem vesznek magyar állampapirt......ami miatt uniós,-IMF segítségre kényszerül!!!!
  Most meg vagytok lepődve, hogy a piacokkal azonosan gondolkodó EU-IMF nem szeretné kútba dobálni a pénzét, csak akkor ad, ha viktor visszaállitja a jogállamiságot és kiszámithatóságot, aminek a felszámolása elvitte a piacok bizalmát!!!!
  Miért ellenség az a tükör, mely megmutatja, hogy mitől rendült meg a piac, a magán tőke befektető bizalma?????”
 • 17. RickCartman 2012. március 16. 14:30
  „a Dopeman-féle alternatív köztársasági elnökség sem volt egy igazán briliáns ötlet - csak az a szomorú, hogy ő még mindig hitelesebb, mint a mostani Plagibácsi...”
 • 16. Mankapunka 2012. március 16. 11:58
  „Ezek nem a Bank Dance Hall-t keresték???”
 • 15. Losba 2012. március 16. 11:48
  „12
  ..így van.”
 • 14. Eva- 2012. március 16. 08:52
  „A hűtlen kezelésnek sok változata van!

  Némelyiket soha nem kérik számon.

  Ezt az akciót sem! fogják”
 • 13. amigo 2012. március 16. 06:25
  „Ez is csak eröltetett volt,mint a Pilyinger féle "akció"....Kész kabaré ha nézitek a videóját az egésznek.
  Lejáratja magát a Toroczkai.”
 • 12. RickCartman 2012. március 15. 23:30
  „- azt hitték, még mindig tévészékház - nekik csak annyit mondtak "felülről": balhé kell, gyerekek, ahogy szoktuk - ezek meg mentek rutinból
  két megjegyzés: T.László normális országban régen börtönben ülne már, Z. Gyula "képviselő" úr cellatársaként, aztán ott kiabálhatnák ´fegyverbe´, kapnának fegyvert, nem is egyet (persze, csak viccből)
  a másik komolyabb: ha olvassák az ilyen "szabadságharcos" híreket (már pedig olvassák) az IMF-nél, akkor a törpe ücsöröghet még pár hónapig(évig) a képzeletbeli tárgyalóasztalnál pénzre várva, nem fog vele senki sem szóba állni!”
 • 11. mir 2012. március 15. 23:08
  „HoHo

  És még te beszélsz nekem hogy kit pocskondiázok. Nevetséges vagy!”
 • 10. Túrabakancs 2012. március 15. 23:00
  „mir! /6/
  Hol olvastad ki az én írásomból, hogy támogatható ez a cselekedet?
  Inkább csak kárörvendtem egy kicsit, azt szabad nem? Ennek az ügynek
  nagyobb volt a füstje mint a lángja. Egyébként véleményem szerint lesznek
  nemsokára ennél súlyosabb következményekkel járó események is, ha a külföld így viszonyul a
  magyarokhoz, ahogy! Szokják csak...”
 • 9. HoHo 2012. március 15. 22:09
  „pamutzokni Milyen foci drukker? Voltál kint magyar bajnokin? Nincs egész szezonban annyi ember kint min ott egy este volt. Ez csak egy duma. Ez mögé bujtatok. Nem tom milyen képet vágnál hozzá, ha mennél a komcsi haverjaiddal az utcán azt fejbe lőnének egy gumi golyóval. Vagy oda menne pár jobbos és megverne mert más a nézeted. Vérig sértődnél pedig én már most látom foci huligán vagy.”
 • 8. pamutzokni 2012. március 15. 21:00
  „""a világon egyedülálló és példátlan módon megaláztuk a világhatalomra törő IMF-et""
  Ezt meg honnan veszi? Néz ez külföldi híreket???

  "2006-ban és ma is elfoglaltuk"

  Naaaaaaaa. 2006-ot ne keverjük ide. Akkor azért volt "akkora" balhé, mert pár sz.ros és beb.aszott focidrukker csinálta a fesztivált. Nem lett volna ott törés-zúzás, ha azok nem járnak arra. Persze azok most már hősök :)”
 • 7. pamutzokni 2012. március 15. 20:46
  „Elsőnek is: nem törtek be, bementek és dumcsiztak a portással.

  "Az épületben nyomozók, nyomkövető kutyák és bűnügyi technikusok dolgoznak"
  Na gyűjtik a dossziéba az ujjlenyomatokat meg a dns-mintákat hogy meglegyen 100 szélsőséges felforgató adata :)”
 • 6. mir 2012. március 15. 20:42
  „Túrabakancs

  Ne röhögtesd ki magad. Mindent elmond rólad, hogy ilyen akciót támogatsz. Ennyit rólad.”
 • 5. tber 2012. március 15. 20:13
  „Gondolom úgy megijedtek, hogy majd össze csinálták magukat. És fejvesztetten menekülnek na és a világraszóló szégyen? Nevetséges kis p..... . Nem így kell fellépni.”
24 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március 15. - számos településen emlékezett meg a vajdasági magyarság

A délvidéki magyarság számos településen emlékezett meg csütörtökön koszorúzásokkal, egyházi… Tovább olvasom