Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Tüntetésre készen

Az ágazati bértárgyalások megakadása miatt a villamosipari szakszervezetek elszánták magukat: ha kell, kényszerítő eszközökkel rendezik a munkaügyi konfliktust.
Nem sikerült megállapodniuk a munkaadóknak és a szakszervezeteknek a villamosipari ágazat idei béremeléséről. A munkavállalói oldal 4,5 százalékos reálbér-növekedést akar elérni. Ez 9,2 százalékos bruttó átlagbérfejlesztést jelentene. A munkaadói oldal – amelynek tagjai a nagy energetikai cégek tulajdonosai, közöttük az ÁPV Rt. – mindössze 4,5 százalékos bruttó átlagbéremelésre tett javaslatot eredetileg.

Arról ugyan sikerült megegyezni, hogy az ágazati minimálbér 50 ezerről 52 ezer forintra emelkedjen és a szociális ellátások reálértéke 4,5 százalékkal nőjön, de az ágazati megállapodás késik. Mivel csak lassan közelednek egymáshoz a felek álláspontjai, ágazati sztrájkbizottságot hozott létre a villamosenergia-iparban működő három szakszervezet. Február 14-én tiltakozó nagygyűlést tart és megkezdte egy esetleges sztrájk előkészítését.

Az Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt. bértárgyalására nézve is irányadónak számít az országos megegyezés, mivel ágazati kollektív szerződés van érvényben, tudtuk meg Réffi Pétertől. Az ÉDÁSZ szakszervezetének vezetője 4,5 százalékos reálbér-növekedést tartana elfogadhatónak ágazati szinten. Mivel azonban az ÉDÁSZ az egyik legjobban profitáló hazai energiaszolgáltató, az országosnál nagyobb arányú ösztönzési rendszert szeretne üzemi szinten kiharcolni. Elmondta azt is, ha addig nem sikerül megállapodást kötni, akkor a pénteki demonstráción szervezetük szolidaritásból részt vesz. Reméli, hogy sztrájkra nem kerül sor, ha mégis, akkor ahhoz valószínűleg nem csatlakozik csoportjuk, de ez a helyi tárgyalások alakulásától is függ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi tanácsok

Győr. A Polgári Érdekvédelmi Egyesület szakértője tart ingyenes jogi tanácsadást ma délután 5 és 6… Tovább olvasom