Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Tüntetések világszerte a politikusok és a bankárok ellen

Több mint ötezren tüntettek szombaton Frankfurtban az Európai Központi Bank előtt, a "felháborodottak" szombati, világméretű akciónapja keretében.


"Felháborodottak" akciónapja - tüntetések Athénban, Brüsszelben és a Balkánon

Több ezren gyűltek össze szombat este Athénban a parlament épülete előtt, hogy a "felháborodottak" nevű mozgalom világméretű, a gazdasági válság kezelését bíráló akciónapja keretében tiltakozzanak a Görögországban bevezetett megszorítások ellen. "Le a kormánnyal, EU-val, IMF-fel!", "Engedetlenség!", "Nem fizetek" - a tömegben felbukkanó feliratok az elmúlt két év görög tüntetéseinek ismert jelszavait idézték. Ugyanakkor a mostani megmozduláson jóval kevesebben vettek részt (mintegy ötezren), mint a "felháborodottak" májusi görögországi akcióin. Brüsszelben, az Európai Unió "fővárosában" legalább hatezren gyűltek össze a szombati tüntetésre. Ez az eredetileg várt létszám kétszerese. A megmozdulás résztvevői Belgiumból, Nagy-Britanniából, Franciaországból és Hollandiából jöttek. A rendőrség az utolsó pillanatban módosította a felvonulás útvonalát, így próbálva megakadályozni, hogy a tüntetők közel jussanak az EU épületeihez. Szombaton a Balkán több városában is tüntetők ezrei vonultak fel. Zágráb főterén mintegy háromezren gyűltek össze, nagyjából százan voltak Belgrádban és Szarajevóban is volt megmozdulás.

Több mint ötezer "felháborodott" Frankfurtban, az EKB előtt

Több mint ötezren tüntettek szombaton Frankfurtban az Európai Központi Bank előtt, a "felháborodottak" szombati, világméretű akciónapja keretében. Fiatalok, nyugdíjasok, babakocsit toló párok, gyalogosok és kerékpárosok: a vártnál többen vettek részt az Attac mozgalom, illetve "Foglald el Frankfurtot!" csoport (a New Yorkban immár egy hónapja tüntető "Foglald el a Wall Streetet!" egyik német testvérszervezete) által kezdeményezett megmozduláson.

Kihasználták a csodás őszi napsütést arra, hogy tiltakozzanak egy olyan európai pénzügyi szervezet előtt, amelyet "felelőtlennek", "kapzsinak" és a mostani válság megoldására alkalmatlannak tartanak. A Heidelbergből érkezett 32 éves Silke Baskaya (aki maga is a pénzügyi szektorban dolgozik alkalmazottként) azt hangoztatta, hogy "az emberiséget és a természetet mindig háttérbe szorítja a pénzsóvárság", s példaként hozta fel "a nyersanyagokkal, illetve az élelmiszerekkel való spekulációt", valamint "a gazdagság igazságtalan elosztását".

"A világkapitalizmust időzített bombának tartom az emberiség, de a bolygó számára is" - mondta a 27 éves Tobias. "Anyagi jólétünket más országok kárára finanszírozzuk, s az EKB ezt az igazságtalan, halálos rendszert képviseli" - tette hozzá. "Úgy döntöttünk, hogy az Európai Központi Bank előtt tüntetünk: de tarthattuk volna megmozdulásunkat a német jegybank, vagy éppen a frankfurti tőzsde előtt is" - nyilatkozta az Attac németországi szervezetének szóvivője, Frauke Distelrath. "Számunkra ugyanis az EKB jelenti a mozgatóerőt a Trojkában" - tette hozzá, ezzel a Görögországnak hitelező, az Európai Unióból, a Nemzetközi Valutaalapból és az Európai Központi Bankból álló hármas csoportra utalva, amely aprólékosan ellenőrzi, hogy Athén szó szerint betartja-e a pénzügyi segítség fejében elvárt megszorító gazdaságpolitikát.

Egyébként éppen emiatt vett részt a tüntetésen a 45 éves, görög származású német operatőr, Marcos Gektidis, aki szerint "Görögországnak reformokat kell végrehajtania, de az ország rossz irányba halad, mert az összes problémát a középosztályra terhelik." A "felháborodottak" tavaszi madridi megmozdulásához, illetve a "Foglald el a Wall Streetet!" csoport New York-i akciójához hasonlóan néhány tüntető mintegy tucatnyi sátrat kezdett felállítani: szilárd elhatározásuk, hogy néhány napra letáboroznak itt, az eurózóna pénzpolitikáját irányító EKB tőszomszédságában. Egyikőjük szerint az önkormányzat október 19-ig engedélyezte maradásukat egy közeli parkban. S mintegy 50-en ki is akarják használni ezt, dacára az éjjelente már igencsak hideg hőmérsékletnek.

Korábban írtuk: Tüntetések világszerte

Világszerte tüntetéseket tartottak szombaton a felháborodottak, azaz annak az új típusú, Spanyolországból kiindult tiltakozó mozgalomnak a részvevői, akik a gazdasági válság és a munkanélküliség miatt kialakult társadalmi elégedetlenséget fejezik ki akcióikkal.

A mozgalom a mostani szombatot szimbolikus nappá akarta tenni: 82 ország 951 városában (köztük Budapesten) hirdettek tüntetéseket, hogy ezzel tiltakozzanak a válság miatti elszegényedés, a pénztőke uralma, illetve úgy általában a bankárok és a politikusok ellen, akiket azzal vádolnak, hogy kapzsiságukkal és a rossz kormányzással tönkretették a gazdaságot és milliókat tettek ki nélkülözésnek.

Az időpont kiválasztásában nyilván szerepet játszott, hogy a "felháborodottak" mozgalma éppen öt hónappal ezelőtt, május 15-én indult útjára Madridban. Azóta Európán kívül más földrészekre is kiterjedt (New Yorkban például a "Foglald el a Wall Streetet!" nevű csoport Manhattan üzleti negyedét akarta megszállva tartani, s akciójuk nyomán időközben már tucatnyinál is több amerikai városban voltak hasonló megmozdulások.) A szombati akciósorozatot a mozgalom első "planetáris napjaként" hirdették meg, s a nemzetközi pénzügyi rendszer olyan szimbolikus helyeit választották a tüntetések színhelyeként, mint a londoni City, New York pénzügyi negyede, vagy az Európai Központi Bank frankfurti központja.

A tiltakozások szombaton Új-Zélandon és Ausztráliában kezdődtek, majd Ázsiában (Tokióban, Manilában, Tajpejben) folytatódtak. Ám csak viszonylag kis tömegeket mozgattak meg: Aucklandben, Új-Zéland legnagyobb városában 3 ezren, az ausztráliai Sydney-ben 2 ezren, Tokióban pedig mindössze néhány százan vettek részt a tüntetéseken.

A legnagyobb felvonulás Rómában várható, ahol a szervezők mintegy százezer emberre számítanak. Az "Örök Város" központjában már kora délutánra több tízezren gyűltek össze, olyan feliratokkal, mint "Csak egy megoldás van, a forradalom", vagy "Nem vagyunk pusztán vagyontárgyak a bankárok kezeiben", s a tömegben feltűnt egy koporsó is, rajta az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi nevével. A tüntetőket ugyanis felháborítja, hogy Berlusconi kormánya 60 milliárd eurós megszorító csomagot hozott, s most pénteken mégis megnyerte a parlamenti bizalmi szavazást. Róma legfőbb idegenforgalmi látványosságai, mint a Colosseum, vagy a Forum romanum zárva tartanak szombaton, s négy metróállomást is lezártak. Mintegy kétezer rendőrt mozgósítottak: a hatóságok incidensektől tartanak, mert 2010 decemberében, az akkori hasonló tüntetések utcai harcokba torkoltak és több tucat ember sérülését okozták. S a félelem nem volt alaptalan: a tüntetők menetéből valóban kivált egy kis, erőszakos csoport, melynek tagjai azután boltok üvegeit törték be, s autókat gyújtottak fel. Madridban a felvonulók öt oszlopban indultak el a külvárosokból, hogy azután az eredeti, májusi megmozdulások gócpontjában, a Puerta del Sol téren találkozzanak.

A tüntetők azt tervezik, hogy az éjszakát is itt töltik majd. Londonban ezrek gyűltek össze a Cityben, a brit főváros pénzügyi szívében, nem messze a tőzsde épületétől. A tüntetők egy része maszkot viselt, s egy órával a megmozdulás kezdete után összecsapások törtek ki köztük és a rendőrök között, amikor megpróbáltak a tőzsde felé előrenyomulni.

A Facebook és a Twitter közösségi oldalakon előzetesen mintegy 15 ezren jelezték részvételi szándékukat. Számos német városban szombaton több ezer ember gyűlt össze, hogy tiltakozzon a pénzpiacok hatalma ellen. Frankfurtban mintegy ezer ember tiltakozó menetben vonult az Európai Központi Bank székházához olyan jelszavakkal, mint például "A spórolókat mentsétek meg, ne a bankokat", illetve "Az életünkkel spekuláltok." Münchenben mintegy ezren tiltakoztak a pénzügyi rendszer igazságtalanságai ellen. Köln belvárosában néhány százan gyűltek össze. Andrea Nahles, a Német Szociáldemokrata Párt, az SPD főtitkára azt mondta: a pártja támogatja a békés nemzetközi tiltakozó mozgalmat a bankok és pénzpiacok hatalma ellen. Az SPD egy hatékonyabb kontrolt szeretne és szorgalmazta, hogy ne csak az egyszerű adófizetőknek kelljen viselnie a válság következményeit, hanem a magánhitelezők is vegyék ki részüket az európai adósságválság legyűréséből. New Yorkban a "Foglald el a Wall Sreetet!" mozgalom a város központjába, a Times Square-re hívta a tiltakozókat.

Olvasóink írták

 • 8. rommel 2011. október 18. 21:12
  „moderálva offtopic”
 • 7. gjozsi88 2011. október 17. 18:56
  „rommel!
  Ismétlem:
  Nézd meg mit mondott erről Binder István élő szóval!
  Az a hiteles!
  Persze ezt az ATV-n mondta.....és ez nem a kérdésen múlt, mármint a válasz!
  A kérdezőn az múlt, hogy feltette e ezt a kérdést......!
  De ugye ez nem attól hiteltelen, hogy nem vakon hitte el, amit a kormány állit e témában, hanem megkérdezett egy fidesz kinevezett szóvivő szakembert!”
 • 6. rommel 2011. október 17. 18:28
  „JÓZSI
  CSAK NE A NÉPSZABADSÁGOT AJÁNLD NEKEM !!!
  EGYÉBKÉNT MÁS HIR FORRÁSOKAT HASZNÁLOK !!!”
 • 5. gjozsi88 2011. október 17. 15:46
  „rommel!
  A rendszer működését ismerem, azért látom a hibáit is és nem kerülök olyan helyzetbe, hogy tiltakoznom, tüntetnem kell, mert azt hiszem becsapnak!

  Hogy van az, hogy a politikai kommunikáció banki extraprofitokat kiabál, amit meg kell adóztatni.......majd a politikából a PSZÁF élére került egykori fideszes, a szintén fideszes szóvivő Binder István sorba cáfolja az extraprofit létezését????
  Sőt a bank szektor veszteségéről beszél!
  Csak ezt az utóbbit a tudatmódosító jobboldali média nem közvetíti!
  Már számtalanszor mondtam, keress hitelesebb Hír forrást, mert a Magyar Nemzet lassan napi állandó mellékletként közli a téves információi helyreigazítását!”
 • 4. rommel 2011. október 16. 20:50
  „JÓZSI
  SAJNOS TE SEM ISMERED A RENDSZER MŰKÖDÉSÉT !!!
  MÉG KEVÉSBÉ ANNAK ALAPVETŐ HIBÁIT !!!
  OLVASVA HOZZÁSZÓLÁSAIDAT , NEM IS AKAROD MEGTUDNI !!!
  PEDIG ALAPVETŐ DOLOG LENNE , ANNAK VÉLEMÉNYEZÉSE SZEMPONTJÁBÓL !!!”
 • 3. gjozsi88 2011. október 16. 07:30
  „még annyit:
  Azt is tudjuk, hogy az ösközösség felbomlása óta, a csere kereskedelmet követően a pénz mozgat mindent!
  Ezzel nincs is semmi baj!
  A baj ott kezdődik, mikor a homályok nem értik a működési mechanizmusait!”
 • 2. gjozsi88 2011. október 16. 07:28
  „rommel!
  Ha a most tüntetőket megkérdeznéd, hogy működik a gazdaság, hogy működik a pénzvilág, mi a szerepe a bankoknak.....a válaszok hemzsegnének az idiótizmustól!
  Szét verni bármit szét lehet....ezt teszi a fidesz is minden rendszerünkel.....csak mielött szétverik el kellene mesélni mi lesz, legyen helyette és az hogy fog működni!”
 • 1. rommel 2011. október 15. 22:09
  „LÁZAD A NÉP A BANKOKRÁCIA , BÜROKRÁCIA ÉS A POLITIKA ÖSSZEFONÓDÁSA ELLEN !!!
  RÉGI IGAZSÁG , HOGY A PÉNZ MOZGATJA A POLITIKÁT , A POLITIKUSOK PEDIG A
  FÉLREVEZETETT POLGÁROKAT !!!
  PEDIG NEM IS ISMERIK A TELJES IGAZSÁGOT !!!
  PERSZE MI LENNE HA ISMERNÉK : KÁOSZ , ANARCHIA , VILÁG VÉGE ???
  AZ EU KISÉRTETIESEN HASONLIT A RÓMAI BIRODALOMHOZ !
  DE UGYE TUDJUK , HOGYAN IS VÉGZŐDÖTT A SORSA !!!
  HA A BANKÁROK TÚL FESZITIK A HÚRT KÖNNYEN ÚGY JÁRHATUNK MI IS !!!
  AZ 1500 ÉV ALATT ILLŐ LENNE TANULNI A DOLOGBÓL !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia: két fiatal fiú halt meg szén-monoxid-mérgezésben

Vélhetően szén-monoxid-mérgezés okozta két fiatal halálát szombaton a Pest megyei Szigethalmon. Tovább olvasom