Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Tüntetés: Az alkotmány nem játék!

Civilek és civil szervezetek hétfő este demonstrációt kezdtek a budai Várban, nem messze a Köztársasági Elnöki Hivataltól.
22:15 - Transzparenst feszítettek ki a Lánchídra

Lezárták a rendőrök a forgalom elől a fővárosban az Alagutat és a Lánchidat, amelyeken keresztül a budai Várból a Kossuth térre vonulnak a tüntetők hétfőn késő este, a hídon "Az alkotmány nem játék!" felirattal két aktivista transzparenst feszített ki.

Civilek az alkotmány negyedik módosítása ellen demonstrálnak


Az alkotmány negyedik módosítása ellen demonstrálók, akik előzőleg a Dísz téren azt szorgalmazták, hogy Áder János köztársasági elnök ne írja alá az alaptörvénynek az Országgyűlés által elfogadott negyedik módosítását, az Alagútban szembetalálkoztak azokkal a fiatalokkal, akiket a Parlamentnél délelőtt tartott demonstrációról állítottak elő a rendőrök.
A tüntetők azt kiabálták nekik: "Hősök vagytok!".

A menet élén haladók két molinót tartanak, ezeken az olvasható: "Haza csak ott van, hol jog is van!". A Fidesz 1989-es programjára utalva a tömeg azt is skandálja: "89!"

Miközben a demonstrálók a Lánchídon vonultak, ketten felmásztak a híd címeréhez, ahol egy traszparenst feszítettek ki "Az alkotmány nem játék!" felirattal.

A Kossuth térre vonulókat mintegy 60 rendőr kíséri, a környező utcákban is sok rendőr látható.

Hétfő estére valamennyi fiatalt elengedték azok közül, akiket délelőtt az alaptörvény negyedik módosítása ellen a Parlamentnél tartott demonstrációról állítottak elő a rendőrök. Pap Judit, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának ügyeletese az MTI-nek azt mondta: összesen 16 embert állítottak elő. Hétfő este 9 órára valamennyien távozhattak.

21:59 - Elengedték a Parlamentnél előállított fiatalokat

Hétfő estére valamennyi fiatalt elengedték azok közül, akiket az alaptörvény negyedik módosítása elleni, a Parlamentnél délelőtt tartott demonstrációról állítottak elő a rendőrök.

Pap Judit, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának ügyeletese azt mondta: a Parlamentnél délelőtt tartott megmozdulásról összesen tizenhat embert állítottak elő. Hétfő este kilenc órára valamennyien távozhattak.

A magukat fiatal demokratáknak nevezők korábban az MTI-hez eljuttatott kommünikéjükben azt írták: figyelmeztetésnek szánták akciójukat. A középiskolások az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakoztak. Tiltakoznak a hallgatói szerződés ellen, autonóm egyetemet szeretnének, nem fogadják el a hajléktalan emberek hatósági üldözését, a család fogalmának "kirekesztő leszűkítését". Szólásszabadságot követelnek, tisztességes kampányt és szabad választásokat akarnak, valamint független igazságszolgáltatást, államtól független egyházakat és egyházmentes államot - írták a közleményben.

21:12 - A szónokok szerint az alkotmánymódosítás korlátozza a szabadságot

Tüntetés - A szónokok szerint az alkotmánymódosítás korlátozza a szabadságot

A budai Várban tartott hétfő esti tüntetésen felszólaló civilek arra kérték Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az alaptörvénynek az Országgyűlés által elfogadott negyedik módosítását. A szónokok azt kiemelték ki, hogy az alkotmánymódosítás korlátozza a szabadságot.

Enyedi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa a budapesti Dísz téren összegyűlt tömeg előtt úgy érvelt: az alaptörvény negyedik módosítása súlyosan csorbítja a polgárok jogait, korlátozza a szabadságukat: a gondolatszabadságot, a szólásszabadságot és az önrendelkezés szabadságát. Hozzátette: egyben megágyaz azoknak a törvényeknek, amelyekkel később - mint mondta - "meg fognak fosztani minket állampolgári jogainktól".

Molnár Péter, a Fidesz egyik alapító tagja arra kérte az államfőt, hogy ne írja alá a módosítását és "mentse meg a becsületét". Emlékeztetett: a Fidesz tagjai a rendszerváltozáskor még "hittek abban, hogy a politikát csak úgy érdemes csinálni, ha a hatalom nem öncélú eszköz, hanem a közösség szabadsága és jóléte érdekében használandó".

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a kormány "erkölcstelenül és gátlástalanul" használja ki a többségét hatalma megőrzéséért. A szónok egyben büszkeségét fejezte ki, amiért a demonstráción saját diákjai is megjelentek.

A beszédeket "Ne írd alá, János!" skandálással megszakító tömegnek Bernáth László, "lelkiismeretes civil" úgy fogalmazott: minden társadalmi rendszert elutasítanak, amelyben "a hatalom távoli társadalmi céljai érdekében szabadságjogainktól fosztanak minket".

Egy - állítása szerint az Országgyűlés bejáratánál délelőtt tüntető - gimnazista felszólalásában elmondta: azt akarták elérni, hogy a képviselők "szálljanak ki autóikból, nézzenek a szemükbe, és úgy hozzanak döntést".

A beszédek elhangzása után a néhány ezres tömeg elindult a Dísz térről - az egyik szervező elmondása szerint - a Kossuth térre. Közben folyamatosan azt skandálják: "Demokráciát!", "Diktátor!", "Viktátor!".

20:42 - Civilek és civil szervezetek hétfő este demonstrációt kezdtek a budai Várban, nem messze a Köztársasági Elnöki Hivataltól (KEH). A Facebookon szerveződött Az alkotmány nem játék! elnevezésű csoport tagjai és a hozzájuk csatlakozók arra kérik Áder János államfőt, ne írja alá az alaptörvény negyedik módosítását, amelyet az Országgyűlés hétfő délután fogadott el.

A demonstráció a cigány himnusz eléneklésével kezdődött. A Dísz teret megtöltötték a résztvevők. Csatlakoztak a tüntetéshez a Magyar Szolidaritás Mozgalom szervezésében hétfő délután a Kossuth téren tartott demonstráció résztvevői is.

A transzparenseken többi között az olvasható: "Méltányos alkotmányt!", "El a kezekkel a jogainktól!", "Igen a jogállamra!", illetve "Feltétel nélküli egyetemet!" - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói.

A tüntetők azt skandálták: "Ne írd alá, János!".

A tömegben az MTI tudósítói látták Karácsony Gergely független országgyűlési képviselőt, a Párbeszéd Magyarországért parlamenti képviselői csoportjának vezetőjét és Majtényi László volt adatvédelmi biztost.

A Facebook-csoport meghívójában egyebek mellett az állt, pártoktól független civilekként állampolgári kötelességüknek tartják, hogy tiltakozzanak a negyedik alaptörvény-módosítás ellen. Azt írták, a Fidesz-KDNP újabb módosítása tovább szűkíti jogaikat. Úgy látják, azzal hogy a parlament felülírja az Alkotmánybíróság döntéseit, "megágyaz a mindenkori - beleértve jelenlegit követő - kormányok hatalmi önkényének". Idéztek a Fidesz 1989 októberi kongresszusa programjának szövegéből is, amely szerint "Az Alkotmánybíróság csak akkor lesz önálló hatalmi ág, ha a parlament döntéseit felülvizsgálhatja".

A civilek szerint ha Áder János aláírja a negyedik módosítást, akkor az alaptörvény ki fogja mondani az egyetemi hallgatók röghöz kötésének lehetőségét, az egyetemek gazdasági autonómiájának felszámolását, a hajléktalan emberek hatósági üldözésének lehetőségét, a gyermektelen, az élettársként élő és az azonos nemű párok kirekesztését a család fogalmából, a szólásszabadság korlátozásának lehetőségét, a szabad választási kampány korlátozását, a független igazságszolgáltatás további korlátozását, az egyházak közötti diszkrimináció és a hitéletük feletti kontroll lehetőségét, a 22 év alkotmánybírósági döntéseinek érvénytelenítését, továbbá azt, hogy a kormánytöbbség bármit beleírhat az alaptörvénybe, mert azt tartalmi szempontból az Alkotmánybíróság sem vizsgálhatja.

A demonstrálók eredetileg a KEH elé akartak vonulni, ám a Szent György teret és a környező utcákat a Terrorelhárítási Központ (TEK) egy korábbi, még március 7-én hozott intézkedéssel, biztonsági okokra hivatkozva - március 8-ától legkésőbb 16-án éjfélig - lezáratta.

A Társaság a Szabadságjogokért azt közölte, jogellenesnek tartják a lezárást. Álláspontjuk szerint az alaptörvény negyedik módosításának megszavazása után a Sándor-palota tér lenne a legfontosabb területet a tüntetők számára. Úgy látják, a TEK akciója nem tekinthető másnak, mint a jogszerű tüntetések megakadályozásának.

A Magyar Helsinki Bizottság a TEK intézkedéssel kapcsolatban ugyancsak azt közölte, szerintük indokolatlan és sérti a véleménynyilvánítási szabadságát a Szent György tér lezárása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország is támogatja a dizájner drogok globális adatbázisának létrehozását

A kormány keményen fel akar lépni az úgynevezett dizájner drogok ellen, ennek egyik eszköze, hogy… Tovább olvasom