Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Tündérvárt választották

Tündérvár, azaz a Kunsziget határában található római kori kikötőerődítmény maradványait választotta vizsgálódásainak magyarországi helyszínéül egy búvárrégészettel foglalkozó nemzetközi kutatócsoport. A terepszemlét győri búvárok segítségével tartották.
Így, ha a magyar–francia–szlovén együttműködés révén elkészült projekt elnyeri a feltárásokhoz szükséges uniós pályázati támogatást, jövő tavasszal a megyénkbeli falunál a Mosoni-Dunában elkezdődhet az ásatás – tudtuk meg Tóth J. Attilától, a magyar búvárrégészet irányítójától.
Ezen a helyszínen – a mederben – már tavaly és idén is tartottak terepszemlét a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) szakemberei győri búvárok segítségével. Az erőd nagy részét feltérképezték. Ám a falcsonkokat takaró iszapot nem távolították el. Erre most van remény, mert a hazaiaknál jóval tapasztaltabb – folyókban mintegy tíz éve vizsgálódó – francia régészek is feltárásra érdemesnek találták a kunszigeti leletet.

Víz alatti kutatásokra a KÖH tavaly több mint ötmillió forintos UNESCO-támogatást kapott, ez az összeg a kutatás vezetője szerint fedezte az idei feltérképezések kiadásait is. Az eddigi eredményekre alapozó továbblépést a nemzetközi projekt jelentheti, amely révén a magyar búvárrégészek franciaországi és szlovéniai helyszíneken szerezhetnek tapasztalatokat, hazai munkájukat pedig külföldi szakmatársaik segíthetik.

Kapcsolódó cikkek >>

Franciák a Tündérvárnál (2003-08-22) >>
Dávid korabeli településre bukkantak a Genezáreti-tónál (2003-04-28) >>
Honfoglaláskori régészeti szenzáció Hartán (2002-10-16) >>
Régészek merültek a Rábába kutatni (2003-06-25) >>
Régészeti szemle a Dunában (2002-07-10) >>
Római amfiteátrumra bukkantak Córdobában (2003-09-30) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mátrix - Forradalmak

A végkifejletben Neo egy lépéssel előrébb került az igazság felé vezető úton, és messzire jutott,… Tovább olvasom