Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Túllépték a kötelező óraszámot

Az elmúlt közel egy évben a Máltai Szeretetszolgálat kapuvári intézménye jelentősen túllépte a számukra előírt munkaórákat a támogatószolgálatnál. A város az elmúlt évben kötött szerződést a szeretetszolgálattal jelzőrendszer működtetésére.
Kapuvár önkormányzata és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az elmúlt év októberében kötött ellátási szerződést a helyi támogatószolgálat üzemeltetésére. A máltaiak november elsejétől határozatlan időre vállalták át a várostól a feladatot, Kapuvárnak így nem kellett külön intézményt létrehoznia e célra. Feladatuk a fogyatékossággal élők segítése, a közszolgáltatásokhoz való könnyebb hozzájutás, s az egészségügyi és szociális juttatások elérésének biztosítása a rászorulóknak.
– Az indulás óta ötvennyolcan használták ki a szolgálat nyújtotta lehetőségeket, ebből idén harmincheten éltek a szolgáltatásokkal – mondta Szakács Katalin kapuvári szolgálatvezető. Hozzátette: napi vagy heti rendszerességgel mintegy húsz helyi lakos az állandó ügyfelük. Életkor szerinti összetételük vegyes, legidősebb gondozottjuk nyolcvanöt, a legfiatalabb tizennégy éves. Szállítószolgálatukat idén harminchárman vették igénybe. A kötelezően előírt kétezer-háromszáz órát több mint ötszázzal túlteljesítették. Ezért idén hat munkatársra bővítették létszámukat.
Több igény is felmerült a Kapuvár kistérséghez tartozó településekről, ezért idén elindították a támogatószolgálat kistérségi formáját is, melyhez a szeretetszolgálat biztosította a tárgyi feltételeket, így a mikrobuszt. Idén májusban sikeresen pályáztak a megyei munkaügyi központhoz a megváltozott munkaképességű kollégák foglalkoztatására a szolgálat keretein belül. Az elnyert támogatás 1,2 millió forint volt. Működésükhöz az elmúlt évben 10,2 millió forint normatív támogatást kaptak, amely ebben az évben 2 millió forinttal csökkent.
Szintén tavaly indították a jelzőrendszeres házigondozó-szolgálatot. Az elmúlt hónapok tapasztalatairól Szakács Katalin elmondta: az érdemi munka ez év elejével kezdődött, amikor is a helyi családsegítő szolgálattal és a háziorvosokkal felmérték a jogosultak körét.
– Első körben ötven készüléket helyeztünk ki, ezt a számot napjainkra hatvanra bővítettük, a készülékek több mint fele Kapuváron van – mondta a szolgálat vezetője. Hangsúlyozta: a győri diszpécserközponton keresztül idén három éles jelzésük volt. A jelzőrendszer bővítése vélhetően a következő évben lesz esedékes.
A jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a kapuvári Cseresznyák Józsefné is igénybe vette. Az idős hölgy elmondta: idén márciusban kapta a készüléket, és igazán megnyugtató számára, hogy bármikor elérheti a két kapuvári ügyeletest. Cseresznyákné hozzátette: Sopronban élő gyermekei is nyugodtabbak, hogy biztonságban tudhatják édesanyjukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzati törvény módosítása

Történelmi pillanatnak nevezte a mostani időszakot Lamperth Mónika önkormányzati és… Tovább olvasom