Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Túl vagyunk a nehezén

Győr-Moson-Sopron - Csütörtök reggelre a megyei főutak már járhatóak voltak, néhány baleset azért még történt az éjjel. Napközben a lakóutcákhoz, illetve járdákhoz is eljutottak a sószórók, így estére biztossá vált: a tél eddigi legnehezebb erőpróbáján túl vagyunk. Azért még óvatosan haladjunk az utcákon, járdákon!
Közlekednek a buszok, visszaállt a riasztások száma az ilyenkor szokásos szintre, a főutak járhatók, bár néhol sónedvesek, néhány alsóbb rendű mellékúton pedig vannak még jeges szakaszok Győr-Moson-Sopron megyében: ezek voltak a legfontosabb paraméterek csütörtökön. A szerdán beköszöntött ítéletidő nehezén tehát túljutottunk, péntekre pedig már nem jósolnak csapadékot a meteorológusok térségünkbe.


Kisebb balesetek

Csütörtökre virradó éjjel azért még voltak balesetek: Sopronban egy személygépkocsi csúszott az árokba, Győrszemerén kamion süllyedt meg, amelyet drótkötéllel kellett kivontatni. Ugyancsak drótkötéllel segítettek Kapuváron egy árokban landolt személyautónak. Személyi sérülés egyik esetben sem történt. Egy-két kisebb megcsúszáson kívül aztán valóban nem volt napközben baleset.


Sóztak mindenhol

A Magyar Közút Kht. regionális főmérnökségének mérlege az elmúlt két napban: 3 ezer tonna sót szórtak szét az utakon, 55 ezer liter kalcium-kloriddal és több száz tonna zúzalékkal próbálták járhatóvá tenni az úthálózatot. Csütörtökön is 100 gép dolgozott.

A városokban is sóztak: a helyi szolgáltatók a tömegközlekedési útvonalak után tegnap már áttérhettek a lakóutcákra, illetve járdákra. Győrben Nagy Csaba, a Komszol szóvivője elmondta: az éjjel 661 mázsa sót szórtak szét a főutakon, reggel aztán a lakóutcákkal folytatták – itt nemcsak a belvárosi részekre koncentrálnak, hanem eljutnak a peremkerületekre is. Hivatalosan az összes szilárd burkolattal rendelkező utcát megtisztítják – ez utóbbira azért kérdeztünk rá, mert már most is érkeztek hozzánk telefonok azzal kapcsolatban, hogy egyes utcák kimaradnak a tisztításból, s továbbra is jégpáncélon csúszkálnak az emberek. Szentivánon az egyik kis utcából még tegnap sem jutottak el az óvodába, bölcsődébe a gyerekek.

A főutak után tegnap már a lakóutcák, illetve a mellékutak következhettek. Győrben kora reggel a belvárosi sétálóutcát szórták a gépek. Fotó: H. Baranyai Edina
A főutak után tegnap már a lakóutcák, illetve a mellékutak következhettek. Győrben kora reggel a belvárosi sétálóutcát szórták a gépek. Fotó: H. Baranyai Edina

Sopronban is helyreállt tegnapra a rend, a mellékutak sózását szintén megkezdték kora reggel. – Hajnalban ellenőrző körúton voltunk, ekkor újabb réteg sót terítettünk szét a városban – tájékoztatott Horváth Gábor, a Sopron Holding szakembere. – A környékbeli településeken, Brennbergben, Balfon, Sopronkőhidán is elvégeztük reggel a síkosságmentesítést. Lakossági bejelentésre is kimentünk az utcákba.

A havas-jeges időben Sopronban többnyire gyalogosbalesetek történtek. (Győrben tegnap már a szokásos számban riasztották a mentőket.) A baleseteket nyilvánvalóan az okozta, hogy itt is maradtak még járdák, amelyeken vastagon állt a letaposott hó. Fontos lenne – s ez valamennyi megyei településen élőre igaz –, hogy mindenki takarítson a háza előtt, legyen az közintézmény vagy magánház. Nem érdemes megvárni az olvadást, mert a mulasztókkal szemben bírságot is kiszabhatnak.

A mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft. (VÜF) hat gépe és nyolc munkatársa szerdán a reggeli óráktól kezdődően egészen csütörtök délig járta és sózta az utakat. A városnak ez mintegy hárommillió forintjába került.

– Szerdán egész nap, csütörtökön hajnali négy órától délig másfél száz tonna sót szórtunk szét a város egész területén. Mostanra sikerült síkosságmentesíteni a település kerékpárútjait és járdáit, csak a mellékutakon vagy a kevésbé forgalmas helyeken nem olvadt még el a jég – tájékoztatta a Kisalföldet Tukovits Zoltán, a VÜF műszaki vezetője, aki hozzátette: bízik benne, hogy a Lajta-parti városban a gyalogosok és a kerékpárosok is most már biztonságosan közlekedhetnek.

Kapuváron a városházától kapott információk szerint a síktalanítási munkákat három gép végzi folyamatosan, s eddig mintegy száz köbméter, homokkal kevert sót szórtak szét.

Csorna belső útjain a közútkezelő kht. felelős a síktalanításért. Csornai üzemmérnökségükön megtudtuk: három munkagépük összesen 25 tonna só és zúzalék keveréket szórt ki. Az önkormányzat által meghatározott sorrendben síktalanítják az utakat, utcákat. Első körben a frekventált, nagyobb forgalmú belvárosi részt és fokozatosan haladnak kifelé.


Szemétszállítás

Az útviszonyok miatt néhány településen változtatni kellett a szemétszállítás rendjén: szerda helyett szombaton lesz a hulladékgyűjtés Tényőn, Kajárpécen, Felpécen, Koroncón, Pápateszéren, Bakonyszentivánon, Bakonyságon, Homokbödögén, Vaszaron, Szerecsenyben, Csóton, Bében, Vanyolán, Ugodon és Nagygyimóton. Csütörtök helyett vasárnap lesz a hulladékgyűjtés Apácatornán, Somlójenőn, Somlóvásárhelyen, Takácsiban, Kiscsőszön, Iszkázon, Kertán, Kisszőlősön, Somlószőlősön, Dobán, Kamondon, Kisberzsenyben, Karakószörcsökön és Tüskeváron.

A Komszol még hozzátette: amennyiben a felsorolt falvakon kívül a gépkocsivezetők más települések utcáiban olyan körülményeket tapasztalnak, ahol a biztonságos közlekedés és a biztonságos munkavégzés feltételei nem adottak, ott szintén később történik a hulladékszállítás.

A Rekultív kft. cégvezetője, Hancz Attila elmondta, náluk sem a fertőszentmiklósi, sem a csornai és mosonmagyaróvári üzemegységben nem volt fennakadás a szemétszállításban, de tény: több településen olyan útviszonyokat találtak, amelyek miatt csak nagyon lassan tudtak haladni a szállítógépek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elítélték a Boldogkőváraljai papgyilkosság gyanúsítottjait

5 év után jogerős ítélet született a boldogkőváraljai papgyilkosság ügyében. A vádlottak - 2 férfi… Tovább olvasom