Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Túl szigorú szabályok a direkt értékesítésben

Jelentős a lemaradása hazánknak az unió más tagországaihoz képest a direkt értékesítés területén. Ennek oka a szakemberek szerint a túlságosan szigorú szabályozás.
Hat ország több mint százhúsz szakemberének részvételével rendezett konferenciát a Nyugat-Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karának Szaktanácsadó és Továbbképző Intézete a közvetlen – direkt – értékesítés jövőjéről és lehetőségeiről az elmúlt napokban. A rendezvénnyel a hazánkban még kevésbé ismert – az Európai Unió régi tagállamaiban már elterjedt – közvetlen termelői értékesítésben rejlő lehetőségekre kívánták felhívni a mezőgazdasági termelők, szaktanácsadók és szakemberek figyelmét.
Cser János intézetigazgató elmondta: az Európai Unió tagállamaihoz képest Magyarországon még jelentős a lemaradás a közvetlen értékesítés terén. Hazánkban viszonylag későn, 1999-ben indult el a direkt értékesítés és azóta sem történt jelentős előrelépés ebben. Az elmúlt évben lépett hatályba az ezt a tevékenységet szabályozó rendelet, ami lényeges könnyítést hozott a korábbiakhoz képest. Az új jogszabály azonban még mindig túlságosan szigorú, olyan mennyiségi határokat tartalmaz a direkt értékesítésben, ami nem biztosítja a gazdák megélhetését. Ezzel szemben például Ausztriában – köszönhetően a megfelelő szabályozásnak is – már hosszú ideje jól működik ez az értékesítési forma a mezőgazdasági termelők körében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elárverezik a képeket

Elárverezik a soproni karácsonyi vásáron bemutatott adventi naptár képeit a Pannonia Galériában… Tovább olvasom