Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Túl sokan méhészkednek Magyarországon?

A világon nálunk a legmagasabb az egy négyzetkilométerre jutó méhsűrűség, öt dunántúli megyében már 15 méhcsalád feletti ez a mutató.
Magyarországon jelenleg túl sokan, 15 ezren foglalkoznak méhészkedéssel, és míg például a vadászat és a horgászat engedélyhez kötött, méheket bárki tarthat; a hozzá nem értők veszélyeztetik a kiváló méhészek megélhetését - mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke a szombaton az MTI-nek.

A Jászberényben tartott nemzetközi mézvásáron és méhésztalálkozón Bross Péter közölte: a világon nálunk a legmagasabb az egy négyzetkilométerre jutó méhsűrűség, öt dunántúli megyében már 15 méhcsalád feletti ez a mutató. A méhészkedés jogi szabályozása már állategészségügyi szempontból is indokolt lenne - tette hozzá .

Az OMME elnöke az ágazat jellemzőiről elmondta: egy átlagos évben 20 ezer tonna mézet állít elő, ez összeurópai mézmennyiség csaknem 10 százaléka. Miután az egy főre jutó hazai mézfogyasztás 60 dekagrammot tesz ki, kiszámítható, hogy egy-egy esztendőben 6 ezer tonna mézet eszünk. Az évente megtermelt mézmennyiség 80 százalékát exportáljuk, főként három európai uniós országba: Franciaországba, Németországba és Olaszországba.

Magyarország az akácméz szempontjából különleges helyzetben van, ezt általában a világpiaci ár felett tudja értékesíteni. Az idén ebből a keresett mézfajtából a termés közepesnek mondható - jelezte a szakember, hozzátéve, jelenleg a világpiaci ár 3 dollár körül mozog kilogrammonként, az árat főleg a kínai és az argentin termésmennyiség, illetve a két ország eladási hajlandósága alakítja.

Az augusztus első hétvégéjén immár 24. alkalommal megrendezett nemzetközi mézvásár és méhésztalákozó iránt minden korábbinál nagyobb az érdeklődés: a magyarok mellett lengyel, román, szlovén és szlovák résztvevők keresték fel a Jászság központi városát. A vásár a méhészeti eszközgyártók és -forgalmazók legnagyobb magyarországi szakmai eseménye.

A több száz kiállító javarészt méhészeti eszközgyártó és forgalmazó volt, de a mézből készített termékek előállítói is készültek, kóstolókkal, bemutatókkal. A kiállítást érdeklődőként, alkalmi vásárlóként több ezer ember kereste fel.

A rendezvény szakmai részében a hazai méhészet helyzetéről, a méhészeti érdekképviseletről, az elmúlt évek és napjaink méhegészségügyi gondjairól, valamint a méhészeti termékek gyógyító erejéről, az apiterápiáról esett szó. Élőben mutatták be többi között, hogyan kell bánni egy méhcsaláddal, úgy, hogy elkerüljük a méhszúrást, továbbá füstölgőgyújtó és keretszegező versenyen mérték össze tudásukat a vállalkozó kedvű méhészek.

A méhésztársadalom jászsági seregszemléje ezúttal sem nélkülözte a szórakoztató elemeket, több vetélkedő és kulturális műsor kínál kikapcsolódást. Megválasztották a mézkirálynőt, aki egy éven keresztül képviselheti a magyar méhésztársadalmat a gazdasági rendezvényeken.

Olvasóink írták

  • 2. Madarász 2011. augusztus 06. 21:35
    „Én pl. örülnék, ha lenne a telkünk közelében méh kaptár, tavasszal csak elvétve látni méhet. Nem tudom, hogy az a túl sok méhész.”
  • 1. thermál 2011. augusztus 06. 17:44
    „Érdeklődéssel olvastam a tudósítást, de hamar lelombozódtam. Ahogy olvasom , a kis méhészek, a kezdők, netán a fiatalok, akik néhány családdal kezdi meg ezt a csodás , valóban nagy gyakorlatot , szorgalmat (amit a méhektől lehet megtanulni) kívánó foglalkozást. Ők lesznek az utánpótlás, a jövő méhészei. Miért baj ha valaki arra adja a fejét, hogy kitartó munkával megteremt egy nem túl nagy, de a családot ellátó, nem vándorló méhest. Az állam ne az engedélyek számát növelje, hanem büntesse még szigorúbban a hamisítást, és a közbiztonság javításával, akadályozza a tolvajok garázdálkodását.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó, halálos fenyegetés, rongálás: rendkívüli események a bíróságokon

Az elmúlt évben tizenhét bombariadót regisztráltak, kétszer fenyegettek meg bírákat, két bírósági… Tovább olvasom