Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Túl sok a hivatal?

Győr-Moson-Sopron - Évi húszmilliárd forintot is lehetne spórolni Gyenesei István önkormányzati miniszter szerint azzal, ha csak azokon a településeken működne önálló hivatal, ahol 1500-nál többen élnek, másutt körjegyzőségek látnák el a feladatokat.

A megtakarított összeg nagy részét helyben lehetne elkölteni. A politikus az elmúlt napokban többször beszélt az elképzelésről. Elmondta: az országban 3194 önkormányzat van, amelyek közül 761 körjegyzőséggel és 1138 önálló jegyzőséggel működik. Úgy vélte, az utóbbi rendkívül magas szám, amit indokolt csökkenteni.

A Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal adatai szerint Győr-Moson-Sopron megyében 47 körjegyzőség működik, 125 települést kiszolgálva. Saját hivatalt a maradék 57 város és község tart fenn, amelyek közül 21-ben nem éri el a lélekszám a másfél ezret.

Az egyik ilyen a Kapuvárral szomszédos Babót. Molnár János polgármester a kötelező „társulásról" szóló tervekre azt mondta lapunknak: először fent kellene elkezdeni a spórolást, nem mindig lent. Ő úgy véli: a körjegyzőség járhat előnnyel, de akár állampolgári jogok is sérülhetnek azzal, ha a helyben élők – főleg az idősek – nem tudják helyben intézni ügyeiket.

Gergó András, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének megyei tagozatvezetője a Győrrel szomszédos Ikrény polgármestereként közelről látja a problémát, mert a település – annak ellenére, hogy lakosságszáma az 1800-at is meghaladja – 2009. január 1-jével körjegyzőségre lépett Abdával és Börccsel. „Gazdasági kényszerek miatt döntöttünk így. A jelenlegi pénzügyi szabályozás a társulásokat ösztönzi" – mondta. Állítása szerint a lépés a falunak évente 10 millió forintot hoz (az összegben benne van az Abdával létrehozott óvodai társulással „megnyert" pénz is).

Ikrény január óta tagja körjegyzőségnek. Képünkön dr. Weller Tamás körjegyző és Gergó András polgármester. Fotó: Bertleff András
Ikrény január óta tagja körjegyzőségnek. Képünkön dr. Weller Tamás körjegyző és Gergó András polgármester. Fotó: Bertleff András

Gergó András ugyanakkor úgy véli: a minisztériumnak nem az önálló hivatalokhoz kellene először hozzányúlni, hanem az önkormányzatokhoz sorolt jóval több mint ezer – köztük sok állami – feladat áttekintéséhez. „A mai rendszer olyan, hogy a győri jegyzőnek ugyanaz a feladata, mint mondjuk a vénekinek. Nyilvánvaló, hogy ez így nem tartható" – fűzte hozzá.

Olvasóink írták

 • 7. pamplona 2009. március 05. 00:04
  „Angliában állítólag 550 önkormányzat van mert nagyon szegények! Nálunk több mint 3000! De az egész közszféra tulburjánzott, elbaszott, több mint 800ezer ember "dolgozik" benne! A segélyezett cigányok mellett ez a legnagyobb féke az ország fejlődésének!”
 • 6. Tapmancs 2009. március 04. 07:58
  „A nálunk sokkal szegényebb Norvégiában a közigazgatás hasonlóan épül fel mint nálunk voltak régen a járások. Tehát egy nagyobb városhoz hozzátartoznak a környező falvak, és a városi (járási?) önkormányzat irányítja az egész körzetet, a falvakban nincsenek hivatalok, nincsenek külön önkormányzatok. Bár Magyarország sokkal gazdagabb, szóval megengedheti magának.”
 • 5. FREDDY/S 2009. március 04. 04:18
  „Az egész bürokratikus apparátust lehetne jelentősen karcsúsítani, akkor a korrupció is kisebb lehetne, nemde...”
 • 4. nocomment41 2009. március 03. 21:29
  „Ez egy jogos felvetése Gyeneseinek. Szerintem. Abban a babóti polgármesternek van igaza, hogy fent kellene kezdeni.”
 • 3. Nooormális? 2009. március 03. 21:19
  „"Évi húszmilliárd forintot is lehetne spórolni Gyenesei István önkormányzati miniszter szerint azzal, ha csak azokon a településeken működne önálló hivatal, ahol 1500-nál többen élnek, másutt körjegyzőségek látnák el a feladatokat."

  A qrva a...kat!
  Ez az összeg egyrészt erős túlzás, másrészt a kormány a sokszorosát úrizálja el, még többet ellop.
  Az 1500-nál kevesebb lakost számláló települések lakóira is ugyanazok az adótörvények vonatkoznak, ugyanúgy fizetnek járulékokat, ugyanúgy viselik a közterheket mint bárki más.
  A kormány már így is eléggé ellehetetlenítette a kis falvakat.
  Az ilyen önkormányzatokban a képviselők szinte kivétel nélkül ingyen dolgoznak, a három-négy fős intézmények fenntartására igenis szükség van, a falusi embereknek is joguk van helyben intézni az ügyeiket.
  Gondolom az előttem szólók is falusi emberek...”
 • 2. Judytka 2009. március 03. 19:21
  „Igen,túl sok..”
 • 1. miracle 2009. március 03. 17:07
  „Ugyanmár. Ebben az országban a kisposták bezárását, a 0 forgalmú vasutak bezárását, a 3 gyerekből álló osztályok megszüntetését stb is lehurrogta mindenki, mivel megengedhetjük magunknak, gazdagok vagyunk, mint a templom egere.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A túlkoros diák nekiesett a tanárnőnek

Megrugdosta tanárnőjét egy 16 éves diák a szécsényi általános iskolában. A túlkoros diák azt… Tovább olvasom