Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Túl sok a bor Európában

Franciaország legnagyobb bortermelő vidékein lepárolják az idei termés egy részét és a minőségi borból majdnem tiszta alkohol lesz, amelyet aztán fertőtlenítő- és tisztítószerek gyártásához használnak fel, vagy üzemanyag-adalékként.
A krónikus túltermelés, a csökkenő hazai fogyasztás és az éles tengerentúli verseny példa nélkül álló európai borválságot okozott. Az

Európai Unió fizet a bortermelőknek készletük egy részének megsemmisítéséért és minden évben többmilliárd palack teljesen iható bort párolnak le tiszta alkohollá. Van olyan bor is, amelyet talajjavításra visszaszállítanak a termőterületre. A szkeptikusok szerint ez nem megoldás arra, hogy Európa túl sok bort termel túl kevés fogyasztó számára. Egy vitatott új EU-terv szerint csökkentenék Európa bortermelését. A lepárlás helyett nagy szőlőterületeket irtanának ki. Mintegy 40 ezer hektárnyi szőlőskertet számolnának fel a következő öt év folyamán. Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban a bortermelők egységes frontba tömörülnek a javaslat ellen.
Mivel azonban minden évben egyre több bort párolnak le, 2005-ben 2,8 milliárd litert, még az EU-terv leghevesebb ellenzői is elismerik, hogy valamit tenni kell. „Évekig ideiglenesnek tartottuk a válságot, de most láthatjuk, hogy állandó krízissel van dolgunk” – jelentette ki Gilles de Longevialle, aki Beaujolais borosgazdáit képviseli. Tavalyig csak a legolcsóbb asztali borokat párolták le, most azonban minőségi borokat is. Így például Franciaországban már a második ősszel várhatóan 8,5 millió liter nem palackozott és el nem adott Beaujolais bor kerül lepárlásra.
A probléma az, hogy a bort nem lehet eladni. Az európai borok a boltok polcain maradnak, mert a fogyasztók az egész világon Chile, az Egyesült Államok, Dél-Afrika és más országok borospalackjait választják. Például Írországban a boreladások 70 százaléka újvilági import, és Ausztrália nemrég lett Nagy-Britannia fő borellátója Franciaország helyett.
A tengerentúli verseny azonban nem az egyetlen oka Európa borproblémáinak. A borfogyasztás csökken a kontinensen, és ebben vezet a nagy borivó Olaszország és Franciaország. 1980-ban a franciák és az olaszok még 5–5 milliárd liter bort fogyasztottak az Európai Bizottság szerint, 2005-re az éves fogyasztás mindkét országban durván 3 milliárd literre csökkent. (MTI-Panoráma)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

borsodi liga

KAPOSVÁR–BP. HONVÉD 1–2 (1–1). Gsz.: Alves (45+1.), ill. Disztl D. (11.), Koós… Tovább olvasom