Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Túl népszerű lett a Sulinet Expressz

Februártól hirdették, nyáron beindult, most úgy tűnik, be akarja hozni lemaradását a Sulinet Expressz. A vásárlói érdeklődés óriási – de az „expressz” recseg-ropog a megterheléstől.
– Az unokámnak akartam sulinetes számítógépet venni, az adóvisszaírás miatt a szülei nevén. De itt, a boltban azt mondták, már jóformán semmi sulinetes dolgot nem tudnak adni, vagy vegyek „normális" gépet, vagy próbáljam máshol – méltatlankodik Stieber Lajos. Nem igazán érti, hogy most akkor van számítógép vagy nincs, vagy hogy is van ez az egész a Sulinettel.

Hordós Imre már tájékozottabb, eleve olyan számítástechnikai üzletbe ment, amelyik „sulinetes beszállító". – Én a meglévő rendszeremet akarnám felújítani, direkt számolva azt a hatvanezer forintos adóleírást. Egy jobb processzor kellene főleg, de azt hiszem, lemondhatok róla, nem ígérik, hogy még idén jön belőle...
Csiszár Béla nem ennyire türelmesen fogja fel a helyzetet:

– Milyen hülyeség, hogy csak hirdetik, hirdetik a Sulinetet, most meg nincs semmi. A múlt héten kaptam meg a tizenharmadik havi fizetést, ebből akartam, mert előbb nem tudtam vásárolni...

A Sulinet Expresszel valóban nem stimmel valami. Leginkább talán az, hogy túlságosan is népszerű lett, s erre nem készültek fel a kereskedők. Pontosabban a pályázatot nyert beszállítók. A kiskereskedők ugyanis önhibájukon kívül kerültek kínos helyzetbe.
– Szinte semmi sulinetes termékünk nincs – mondja a győri Bit Boltban Szalóki Jenő. – A vásárolni akarók rajtunk verik el a port, minek a hirdetés, ha nem tudjuk kiszolgálni őket. Nagy a kereslet, de nem kapunk árut.

 Szűkül a terméklista

Elterjedt a hír, hogy mivel baj van az ellátással, jövőre sok terméket kivesznek a kedvezményes Sulinet-körből. Nos, annyi igaz, hogy a nemrég alakult Sulinet Expressz Projekt Tanács a program keretében értékesíthető termékek köréből törli a laptop hordtáskát (tehát nem a gépet!), a játékvezérlőket, játékkonzolokat, projektorokat és a digitális videokamerákat (a fényképezőgépek maradtak), mert ezek nem közvetlenül a tanulást segítő eszközök.

Arra a kérdésünkre, nem lehetséges-e, hogy az adóelszámolás miatt a vevő kifizeti a pénzt, a számlát ugyan kiállítják, de a vásárolni kívánt sulinetes terméket csak mondjuk januárban kapja meg a vásárló, a kereskedők egyértelműen azt mondták: ez kizárt. A sulinetes emblémát csak az üzletbe beérkezett termékre kapják, s a szigorú regisztráció, visszaigazolás is csak eszerint történhet...

Az APEH ismételten felhívja az érdeklődők és a kedvezményezettek figyelmét, hogy a Sulinet Expressz nyújtotta adókedvezmény csak akkor érvényesíthető az ez évi adóból, ha a vásárlás 2003. december 31-ig történik, az adóhivatal csak az eddig kiállított számlát fogadja el.
A PC Centerben Varga Tibor világít rá a szerinte, s más kereskedők szerinti lényegre:
– A Sulinet indulásakor mi két nagykereskedőnél jelentkeztünk be, egyrészt a költségek miatt, másrészt, mert úgy gondoltuk, ez elég lesz. A két kereskedő közül csak egy nyert végül. Így aztán csak tőle tudjuk beszerezni a sulinetes eszközöket. Winchesterekből, CD-írókból, monitorokból akadozik az ellátás, az igényeknek csak a töredékét tudjuk kielégíteni. Volt vevőnk, aki másfél hónapig várt, pedig nekünk is azt mondták, maximum nyolc nap a szállítási határidő. Ami viszont nem sulinetes termék, azt beszerezhetjük bárhonnan, nincs is vele baj, még a mostanában hiánycikknek számító processzor is megjön 2–3 napon belül.

Alkatrészenként nehezebb

A MOD Számítástechnikai és Kereskedelmi Kft. ügyfélszolgálati munkatársa, Bódi Árpád egy listát ad a vásárolni szándékozók kezébe, mi az, ami a Sulinet Expressz keretében kapható, nem kell rá előjegyzést felvenni. Van monitor, winchester, egér, RAM, videokártya, fax modem – és még digitális fényképezőgép is, amit újabban nagyon keresnek. Hiánycikk például a processzor. Sokan nem kész, egyébként kapható számítógépes konfigurációt akarnak venni, hanem meglévő gépüket „feljavítani" – ők vannak inkább bajban a Sulinettel. Az alaplap például nincs a kedvezményezetti körben...

Megyénkben mindenki 1300 forintért

Galló Gyula, a Szintézis Computer Kereskedőház Kft. kereskedelmi igazgatója megerősíti: valóban rendkívüli lett az év végi forgalom, s vannak alkatrészek, tartozékok, amelyekből lassúbb a kiszolgálás. Ez azonban nem írható egyértelműen a Sulinet számlájára, hanem az az oka, hogy – karácsony közeledtén – sláger a számítástechnikai cikkek vásárlása.

A Szintézis mindenesetre „tudja tartani magát". Érdekes adatokkal is tud szolgálni Galló Gyula. Hazánkban október végéig a Sulinet Expressz keretében 4 milliárd forint körüli volt a forgalom, aztán annyira megugrott, hogy két héttel ezelőtt már 10 milliárd fölött volt, mostanra elérhette a 14 milliárdot. Megjegyezzük, Magyar Bálint oktatási miniszter egy korábbi nyilatkozatában úgy számolt, évi 14–14 milliárdos lesz a sulinetes vásárlás, és az októberi 4 milliárdot a beindulás utáni rövid időszakot tekintve jónak tartotta...

Ami megyénket illeti, a Szintézis kereskedelmi igazgatója szerint Sulinet-eladásban országosan a 6. helyen állunk (komputerizáltságban már előbbre jártunk másoknál). Megyénk minden egyes lakosára eddig 1300 forint sulinetes vásárlás jut. (Megyénk lakossága 420 ezer.)

Kapcsolódó cikkek >>

A tiszta forrás miatt drágák a sulinetes gépek (2003-07-09) >>
Dosszié: vásároljon számítógépet adókedvezménnyel! (2003-07-04) >>
Folytatódik a Sulinet Expressz (2003-11-27) >>
Ingyenes internet kipróbálás a Sulinet Express programban (2003-07-09) >>
Jövő héten indul a Sulinet expressz (2003-06-12) >>
Robog a számítógépvásárlási program (2003-08-27) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi tanácsadás

Győr. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat holnap délután három órától ingyenes jogi tanácsadást… Tovább olvasom