Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Túl kell lépni a betegségtudaton

Kiss Éva, a Gambro Szegedi Dialízis Központjának orvosigazgatója Ádám Edit-díjat vett át Budapesten, a Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetségétől (VORSZ). A rangos elismeréssel minden évben egy szakembert és egy, a vesebetegekért társadalmi munkát végző személyt jutalmaznak. Szegeden Kiss Éván kívül Gál György professzor és Szenohradszky Pál transzplantáló orvos is megkapta ezt a humanitárius kitüntetést.
Kiss Éva orvosigazgató egy betegével. Fotó: Schmidt Andrea
A Szegedi Tudományegyetem adjunktusa, az új klinika legfelső emeletén lévő dialízis központ igazgatója, Kiss Éva az összes vesebeteget nemcsak név szerint ismeri, de szinte mindent tud róluk, amióta az első kezelést megkapták. Ez a betegség ugyanis más, mint a többi: a művesekezelésekre járók minden másnap megjelennek a klinikán, emiatt orvos és betege csaknem annyi időt tölt el egymással, mint a családtagjaival.

Munkaidőn túl

Persze nem mindenki érzi úgy, hogy kötődnie kell a többiekhez ebben a közösségben sem. Van, aki elfogadja a betegséget, az orvos és a betegtársak tanácsait, van, aki nem. „Aki elfogadja, az maga is képes arra, hogy továbbadja az újabb betegtársaknak ezt a kapcsolatteremtő képességet, illetve segítőkészséget" – véli Kiss Éva.
Noha a betegek minden családi gondjáról, bajáról értesül az orvos, mégsem érzi minden gyógyító a kötelességének, hogy munkaidején túl is foglalkozzon a betegekkel. Nem lehet ugyanis senkit arra kényszeríteni, azt elvárni tőle, hogy egy fárasztó nap után is a beteggel legyen. Ehhez belső késztetés kell – mondta a főorvosnő, aki kellőképpen türelmes, pozitív a gondolkodása és akiről sugárzik az empátia.

Névjegy

A makói származású Kiss Éva 1975-ben szerzett orvosi diplomát a SZOTE-n. Gál György professzor irányítása alatt vált szakemberré, az ő szakma-, és emberszeretete mindmáig példa számára. 1993 óta vezeti a krónikus vesebetegek kezelését szolgáló Dialízis Központot Szegeden.
2000-ben bízták meg a Gambro Dialízis Hálózat tíz dialízis egységének hálózati orvosigazgatói feladataival. A nephrológiai szakmai társaság vezetőségének második periódusban választott tisztségviselője. 2005 szeptemberig a SZTE Nephrológiai osztályán az akut betegellátásban, a szakambulancián is foglalkozott a vesebetegekkel.

Egyesületi programok


A szegedi egyesület évente négy-öt alkalommal szervez összejöveteleket: a betegek szűkebb és tágabb családjukkal együtt megnézik a szabadtéri játékok egy-egy előadását, kirándulásokra járnak. Egy fix alkalommal pedig július második felében családi sportnapot is rendeznek. „A sportnap szervezését egy szegedi vesebeteg férfi, Kismárton Ferenc kezdte el a szegedi egyesület elnökeként, halála után Kuti Anna főnővérrel együtt ketten vettük át a rendező szerepét" – folytatta a főorvosnő, hozzátéve: amíg finanszírozni lehetett, egy-egy hétre nyaralni is jártak a betegekkel, ahol egy Hemobil nevezetű „mozgó" dialízis szolgáltató látta el a betegeket.

Krízis után

Kiss Éva szerint azok a betegek, akik az egyesület munkájában részt vesznek, képesek arra, hogy túllépjenek a depresszión, betegségtudatukon. Azon a tényen, hogy ez egy gyógyíthatatlan, de kezelhető baj. Ők azok, akik tudnak foglalkozni másokkal, s a munkával, a társadalommal való kapcsolatuk sem szakad meg. Immáron nem az motoszkál bennük, hogy miért velük történik mindez, miért pont őket érte utol a betegség. Akik túljutottak a krízisen, mozgékonyabbá váltak, jobban bírják a kezeléseket – és hosszabb ideig is élnek. Az amerikai halálozási statisztikánál például sokkal jobb a magyar, mivel itt többet foglalkoznak a betegekkel, a beteg ember nem sikkad el az adminisztráció és a gép között. Végre valamiben mi is jók vagyunk!

 
Akiről a díjat elnevezték

Ádám Edit, akinek emlékére a díjat 1997-ben, a VORSZ fennállásának 10. évfordulóján alapították, maga is a gyógyíthatatlan betegséggel küszködött. Az ő kezdeményezésére az országban különböző helyeken már működő, elsősorban a betegek tájékoztatását ellátó egyesületek országos szövetségbe tömörültek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beiktatták hivatalába Bolívia első indián származású elnökét

Vasárnap hivatalosan beiktatták hivatalába Bolívia első indián származású elnökét. Evo Morales… Tovább olvasom