Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Tudtak az uniós tagországok a CIA-börtönök létezéséről

Az Európai Parlament (EP) szerint az Európai Unió tagállamainak többsége ismerte CIA terrorizmussal gyanúsított személyek Egyesült Államokon kívüli titokban történt letartóztatására és elszállítására vonatkozó politikáját.
Az olasz Claudio Fava kedden mutatta be a CIA lehetséges európai titkos börtöneinek ügyében vizsgálódó EP-bizottságnak végleges jelentéstervezetét, amelyben azt taglalja, hogy a CIA hogyan vett igénybe európai országokat terrorizmussal gyanúsított személyek illegális szállítására és fogva tartására.

Fava elmondása szerint számos uniós ország kormánya működött együtt aktívan vagy passzívan, és tudtak a CIA-akciókról. Kijelentette, hogy Spanyolországot és Németországot nem számítva gyakorlatilag minden uniós állam ódzkodott a vizsgálóbizottság érdeklődésétől, Javier Solanának, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője pedig elhallgatott, kihagyott információkat a bizottságban május 2-án tartott meghallgatásán.

A jelentéstevő rámutatott, hogy az amerikaiak három tanácskozáson is világosan beszámoltak az európaiaknak titkos fogolyszállításokról, mint a terrorizmus elleni küzdelem egyik módszeréről.

Claudio Fava összesen 1245 olyan esetről szerzett tudomást, amikor a CIA által bérelt repülőgépek leszálltak az Európai Unió területén. A járatok túlnyomó többsége logisztikai célt szolgált, de egyeseken valószínűleg terrorizmussal gyanúsított személyeket szállítottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 készítményt lehet januártól patikán kívül is árusítani

Mintegy 300 készítményt lehet januártól patikán kívül is árusítani - közölte az Egészségügyi… Tovább olvasom