Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Tudósítás a Filmszemléről 2.

Dicsérni jöttem, nem temetni – fordíthatták volna meg a klasszikus mondást a filmalkotók, akik a Mestereket filmezték, ünnepelték (születésnapjuk okán), vagy munkamódszerükről faggatták. S bár a szándék jó volt, a tiszteletadásba némi hiba csúszott – a tanítványok mintha már a sírhelyet készítenék a szakma doyenjeinek, Darvas Ivánnak, Illés Györgynek, Jancsó Miklósnak.
Illés György
Döbbenetes, ahogy az Egy igaz ember – A 88 (és fél) éves Illés György köszöntése című dokumentumfilmben maga az Ünnepelt, több magyar operatőrgeneráció felnevelője, Koltai Lajos és Zsigmond Vilmos mestere mondja egy ponton a róla filmet forgató Edelényi Jánosnak, hogy ez olyan, mint egy nekrológ. S a rendező benne hagyja fényköszöntőjében a megállapítást, ahogy az egyik stábtag pohárköszöntőjét is, aki reméli, hogy nem utoljára találkozott „Papi bácsival".

Maga a film is hektikus egyébként: kezdődik Illés György húsz évvel ezelőtti találkozójával volt tanítványaival, ezzel szembesítik is Edelényiék az operatőrlegendát, majd nagyjából a 65 perces mű felénél elkezdik beszéltetni a világháborús fogságról, Mauthausenről, amelyről tulajdon lányának sem beszélt részletesen. Az enyhe ötlettelenséget az interjúalany varázsos személyisége menti meg. Megrendítő pillanat, amikor Gordon Zsuzsa színművésznő elmondja, hogy a Budapesti tavasz (1954) című Máriássy Félix filmben azért sikerült úgy az a jelenet, amikor a rakparton a Dunába lövik, mert tíz esztendővel azelőtt, 1944-ben ugyanott állt, és csak a csodának köszönhető, hogy életben maradt.

Jancsó Miklós „új hullámos" hosszú beállításait alkalmazza Baróti Éva a kvázi werkfilmben, a Jancsó forgatban. A nyikorgó fahrtkocsira ültetett mester együtt gurul a kamerával, miközben hol anekdotákat mesél, hol reflektál a készülő filmre, s az operatőrnek, a fénymegadónak ad egy-egy szóval tanácsot, hol pedig végtelen derűvel és szeretettel helyezi el magát a filmtörténetben, magyarázza el, miért is nem érdekli már őt az a bizonyos hosszú snitt – amelyet azután természetesen viszontlátunk a szemlenyitó Jancsó filmben, a Kelj fel komám, ne aludjálban. S „Miki bácsit" nem zavarja a parketta nyikorgása, sem pedig a laza felkérés, ugyan, összegezze már az életművét.

Hála Istennek, Darvas Ivánnak játékfilm epizódszerep jutott, s így még ott sem komolyan lesz rosszul. Csak eljátssza. Meskó Zsolt Szent Iván napjában tragikomikusan karikírozza a színészsorsot, a felfújt sztárságot, a Tanár Urat, akit nem lehet „kilóra megvenni" a jótékonysági esten, vagy a reggeli orrtúrós tévésóban, s hiába „alig tud már járni", de van benne egyfajta emberi tartás (nagy szó - és közhely), amit ma már nem értenek, és fölöslegesnek is tekintenek a Való Világban. Ezt a közönségfilmet a karakterek, a figurák és az alakítások teszik fogyaszthatóvá, Básti Juli, Fullajtár Andrea, Török Illyés Orsolya, Bubik István, Csányi Sándor, Gazsó György, Jordán Tamás, Kamarás Iván, Mácsai Pál, Pindroch Csaba, Szabó Győző – „nagy" és „kis" szerepben egyaránt remekelnek.

Kapa és Pepe negyedszer szópárbajoznak Jancsó Miklós irányítása alatt, és Grunwalsky Ferenc kamerája előtt – a Kelj fel komám, ne aludjál a 34. Magyar Filmszemle megnyitó díszelőadása, e sorok pötyögése közben is zajlik. Az illusztris vendégeknek, és politikai döntéshozóknak remélhetőleg tanulságos csemege Jancsó korlátlan és határtalan technikája, ahogy – a kamerát „töltőtollként" használva – a manipulációról mesél gunyorosan, elnyomókról és elnyomottakról, népi német SS-ről, magyar bakáról, sárga csillagról, T-34-es orosz tankról. A legfiatalosabb rendező mindig is a kétdimenziós filmművészet (bár ő nem tartja művészetnek) és a lehetőségek határait tágítgatta. Hosszú snitt, a tér-idő negyedik dimenziója, politikai parabola: „Pepe, gondoltad volna, hogy hadifogoly leszel a saját hazádban…?"

artitura.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háy János darabja a Pécsi Harmadik Színházban

A Pécsi Harmadik Színházban szerdán este tartják Háy János: A Herner Ferike faterja című… Tovább olvasom