Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Tüdőrákban világelsők vagyunk

Magyarország világelső jelenleg a tüdőrák miatti halálozásban, s csak minden tizedik beteg gyógyul meg annak ellenére, hogy a világ fejlett hányadában alkalmazott terápiás eljárások nálunk is biztosíthatók. Sokkal több beteg maradna életben, ha az emberek – elsősorban a leginkább veszélyeztetettek, a negyven éven felüli dohányosok – rendszeresen járnának szűrővizsgálatra, és figyelnének a tünetekre.

A deszki kórházban a legfejlettebb terápiás eljárásokat alkalmazzák. Fotó: Karnok Csaba
Évente kilencezer friss tüdőrákos esetet fedeznek föl Magyarországon, s a betegek közül sokan egy éven belül meghalnak. A Csongrád megyei helyzetkép az országoshoz hasonló.

Dohányosok tünetei

Még mindig rendkívül nagy a dohányosok aránya a lakosságon belül, és az esetek legtöbbjét túl későn fedezik föl, mert a beteg nem fordul orvoshoz – hívja föl a figyelmet dr. Boros István, a deszki Mellkasi Betegségek Szakkórházának orvosigazgatója. Háziorvos, üzemorvos is azonnal beutalhatja gyanús tünetek esetén a rászorulót a deszki kórházba kivizsgálásra. Nagyon lényeges lenne, hogy az emberek – elsősorban a dohányosok – odafigyeljenek minden tünetre, például köhögésre, rekedtségre, véres köpet, fáradékonyság, súlyvesztés jelentkezésére.

A légszennyezettség is hozzájárulhat a tüdőrák kialakulásához a dohányzáson túlmenően. E tekintetben mutatkozik némi javulás: a jelentősen rákkeltő hatású azbeszt például már öt éve nem alkalmazható gépkocsik fékbetétjében – korábban még lehetett alkalmazni, s minden egyes fékezésnél azbesztpor jutott a levegőbe. Ugyanakkor tudni kell: sokan egészségesek maradnak rákkeltő anyagokkal terhelt környezetben is, mások nem. Hogy mi minden járul hozzá az immunrendszer, a szervezet őrző-védő hálózata kikapcsolásához, még ma sem tudni teljes bizonyossággal.

Kétféle tüdőrákot különböztetnek meg. Az úgynevezett kissejtes hamar képez áttéteket, és mikor a tüdőben fölfedezik az – akár csak kisebb – elváltozást, addigra már gyakran más szervekbe is eljutottak a ráksejtek. Ez a műtéti beavatkozás eredményességét nagyon lecsökkenti. Azonban gyógyszerekre ez a rákfajta meglehetősen érzékeny, s olyan is volt: a rák fölfedezésétől számítva öt évet is eltöltött a beteg a gyógyszerrel és besugárzással történő kombinált kezelések hatására, jó életminőségben. A nem kissejtes rák esetében a daganat, ha nem érinti a mellkas közepén húzódó, központi nyirokcsomókat, műtéti úton nagy eséllyel sikeresen eltávolítható.

Óvakodni kell a „csodaszerektől"

Tele van az internet állítólagos rákellenes csodaszerekkel.
Hatékonyságukra nincs bizonyíték, csak szedi őket a beteg, miközben a család százezreket, milliókat fizet ki beszerzésükért, aztán meghal – hívja föl a figyelmet az orvosigazgató. Hozzáteszi: sajnos egyetlen tüdőrákban szenvedőt sem látott, akinek e csodaszerek visszaadták volna egészségét.

Vizsgálat, mintavétel

A baj az, hogy az emberek sokszor nem törődnek a kezdeti tünetekkel, és mire a beteg orvoshoz fordul, gyakran már nincs is operálható állapotban. Azt is el kell mondani: a tüdőszűrés rákszempontból nem teljes értékű, a középső – szegycsont által fedett – területről nem tud képet adni, s egy négyzetcentinél kisebb elváltozást nem is mutat ki.
– De még így is nagyon sok beteg megmenthető lenne, ha mindenki részt venne rendszeresen tüdőszűrésen. Főként a negyven év fölötti dohányosok a kiugróan veszélyeztetettek – mutat rá az orvos-igazgató.

Ha tüdőrákra utaló panasza van a betegnek, CT, MRI és az úgynevezett pozitron-emissziós tomográfia (PET) is következhet a vizsgálat során. Említhető a bronchoszkópos módszer is: a hörgőrendszert endoszkóppal átvizsgálják, egyszersmind mintát is vesznek az elváltozásból. Szintén hörgőn belül ultrahang segítségével is van mód vizsgálatra, mintavételre.

Fontos a megelőzés

Az utóbbihoz szükséges eszközzel kevés intézmény rendelkezik az országban, a deszki kórház azonban közéjük tartozik. Azt is kiderítik, átterjedt-e más szervekre (máj, koponya, csontrendszer) a daganat, és amikor már tudni lehet, a rák milyen sejttípusú, kiterjedésű, onkológiai munkacsoport határoz a terápiáról. A csoportban tüdőgyógyász, onkológus, sugárterapeuta és sebész egyaránt részt vesz. A deszki kórháznak minden, a világ fejlett hányadában másutt is alkalmazott gyógyszer, eszköz a rendelkezésére áll – leghatékonyabb azonban a megelőzés volna.


Tüdőrákellenes év

Az idei évet a tüdőrákellenes küzdelem évének nyilvánította a Magyar Tüdőgyógyász Társaság; az országos rendezvénysorozat a napokban kezdődött. – Sohasem késő leszokni a dohányzásról, a legfőbb tüdőrák-előidéző okról – hívja fel a figyelmet dr. Horváth Ildikó, a társaság főtitkára. Dr. Strausz János, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főigazgatója hangsúlyozza: szükséges lenne a tüdőszűrő állomások korszerűsítése, s betegségmegelőző, dohányzásról leszoktató centrumokká való alakítása is. Az átalakítás akkor indulhat, ha Magyarország elnyeri egy norvég pályázat kilencmillió eurós összegét. Hogy ez sikerül-e, májusra kiderül. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom