Kisalföld logö

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 3°C

Tüdőbajt okozhat a baconszalonna?

A túl sok baconszalonna fogyasztása károsíthatja a tüdőt, és növeli a tüdőbetegségek kialakulásának kockázatát - állapították meg amerikai kutatók.
A Columbia Egyetem kutatócsoportja megállapította, hogy azok az emberek, akik átlagosan kétnaponta fogyasztanak füstölt vagy főtt húsféleségeket, mint amilyen a bacon, nagyobb eséllyel kapnak hörghurutot és tüdőtágulatot.

A 60 milliós lakosú Nagy-Britanniában ezek a betegségek csaknem 30 ezer ember halálát okozzák évente. Elképzelhető, hogy megbetegedésüket a húsban lévő nitrit, egy mérgező anyag okozta.

A nitriteket a hús tartósítására, valamint állagának megőrzésére használják. Nagy mennyiségben azonban roncsolja az emberi szervezet szöveteit. Ez a folyamat leginkább a tüdőt károsítja.

A kutatók több mint hétezer ember adatait tekintették át. A népegészségügyi vizsgálatokon átesettek adatainak áttekintéséből nemcsak az derült ki, hogy aki sok főtt vagy füstölt hústerméket fogyaszt, az nagyobb eséllyel lesz tüdőbeteg, hanem az is, hogy akik előszeretettel fogyasztanak ilyen húsokat, azok általában rosszabb körülmények között élnek és dohányoznak.

Ezeknek az embereknek általában kevesebb C-vitamin került a szervezetébe, valamint túl kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek. A kutatók szerint ezek azonban nem befolyásolják a megállapításaikat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra érdemes lesz kukoricát termeszteni

Bár most különböző okok miatt éppen csökkenőben vannak a gabonaárak, a globális keresletnövekedés… Tovább olvasom