Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Tudnivalók a cukorbetegségről

Meglepő és helyenként megdöbbentő eredményt hozott a Szonda Ipsos felmérése a cukorbetegségről. Az érintettek jelentős ismerethiányát igyekszik csökkenteni az országos programsorozat, amely állomása a hónap végén Győr lesz.
A Szonda Ipsos országos, reprezentatív felmérést készített a

diabéteszesek körében, mely elsősorban a betegséggel kapcsolatos tudásszintre kívánt rávilágítani. A kérdéssorozat fókuszában a HbA1c-szintről való tájékozottság, a vércukorszint ingadozása és a szövődmények kialakulásának kockázati tényezői álltak.
Dr. Vándorfi Győző, a Magyar Diabetes Társaság vezetőségének tagja az erről szóló tájékoztatón ismertette a HbA1c-szint jelentését és fontosságát. Elmondta, a próba az elmúlt 2–3 hónap vércukoreredményét mutatja meg. A betegek rendszeres vércukorszintmérése alkalmával nem mindig tudják követni a vércukorszint ingadozását, míg a HbA1c-szint a vizsgált időszak átlagértékét méri. Vércukor-anyagcseréje akkor van tartósan egyensúlyban, ha az HbA1c-érték 7 százalék alatti, amennyiben az érték meghaladja azt, csökkentése szükséges. A cél a tartós egyensúly elérése, hiszen így a diabétesz súlyos, késői szövődményeinek kialakulási kockázata jelentősen csökkenthető. A vizsgálatot ajánlatos évente kétszer elvégezni.
A felmérés rámutatott arra, hogy komoly hiányosságok vannak még a diabéteszkommunikációban. Létfontosságú, hogy a betegekhez eljussanak az alapvető információk és tanácsok. Az ennek érdekében indított országos mozgalom mottója: „Egészségesebben az egészségeseknél – cukorbetegen?” Erről Hevesi Tamás számolt be:
– Ez a mozgalom a betegek elé teljesíthető célokat igyekszik kitűzni, mely nagyban befolyásolja az életkilátásukat. A betegeknek önmaguknak kell saját életüket kézbe venni, hiszen megfelelő odafigyeléssel „egészségesebben” élhetnek, mint az egészséges társaik.
A mozgalom eseményeiről a www.diabet.hu/beteginfo web- oldalon, illetve a Diabetes és a Cukorbeteg Élet magazinban az érdeklődők folyamatos információt kaphatnak.

Előadások Győrött

A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége és a Győr-Moson-Sopron Megyei Diabétesz Egyesület szeretettel vár minden, a cukorbetegségben érintett sorstársat és családtagjaikat, valamint minden érdeklődőt az Egészségesebben az egészségeseknél – cukorbetegen? elnevezésű mozgalom győri állomására.
A rendezvény augusztus 29-én délután 3 órakor kezdődik a Petőfi Sándor Művelődési Házban (Győr, Árpád út 44.). Ott a Győri Diabetes Centrum képviseletében dr. Strényer Ferenc főorvos, vezető főkonzultáns és dr. Vándorfi Győző főorvos, a Magyar Diabetes Társaság vezetőségi tagja szakmai előadásai mellett Hevesi Tamás színesíti a programot. Moderátor: Torda Júlia. Az ingyenes rendezvényen lehetőség lesz ingyenes vércukor- és vérnyomásmérésre, szemészeti szűrésre, lábvizsgálatra és diétás tanácsadásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Széthullott” az ellenfél

Tovább olvasom