Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Tudásközpontok – gazdálkodóknak

A Nemzeti vidékfejlesztési tervben (NVT) szereplő különböző támogatások – gazdálkodói – igénybevételének megkönnyítése érdekében az NVT lehetőséget ad arra, hogy programokban szereplő célok megvalósításához úgynevezett technikai segítséget vegyenek az igénylők. Mindez a gyakorlatban szaktanácsadói szolgáltatást jelent.
A regionális szaktanácsadási tudásközpontok létrehozásának feltételei adottak, mert rendelkezésre áll a működtetésükhöz szükséges felsőoktatási infrastruktúra – véli Magda Sándor, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola rektora. Ezek az intézmények lesznek majd a továbbiakban a pályázat kiírás központjai, részt vesznek a térségi projektek kidolgozásában, itt végzik a gazdák felkészítését az uniós pénzek fogadására.

A szaktanácsadási rendszert mind a hét magyarországi statisztikai régióra kidolgozták a szakértők. Az elkészült javaslat szerint a dél-alföldi térség központja a szegedi egyetem lesz. Ez azt jelenti, hogy saját régiójukban az agrárkamarák szakértői a falugazdászok segítségével információkkal látják el a gazdálkodókat a pályázati lehetőségekről, a különféle támogatások igénybevételének feltételeiről.

E feladatok elvégzésében jelentős feladat hárul a térségi kutatóintézetekre is. Az államreform részeként azonban a kutatóintézeteknek csak egy része – például az agrárgazdasági vagy a biotechnológiai kutatóintézet – marad meg a költségvetési intézmények körében, míg mások – európai mintára – térségi tájkutatókként működnek tovább. Ez utóbbi kategóriába kerülő intézetek a gazdálkodásból, a szaktanácsadásból, az oktatásból – például vincellérképzésből – származó bevételeikből tartják fenn magukat, de pályázhatnak költségvetési támogatásra is.

A jelenlegi ingyenes szaktanácsadás várhatóan a későbbiekben nem marad fenn. A törvényalkotók szeretnék elérni, hogy azok a gazdálkodók, akik nemzeti vagy uniós támogatást kapnak, egy minimális összeget fizessenek a szaktanácsadás szolgáltatásért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom