Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Tuczakov Szilvána: Az emberi természetről

Tuczakov Szilvána rendőr százados, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense Jared Diamond: A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása című könyvről beszél.
„Az én nagy könyvem a közelmúlt olvasmányélménye: egy tudományos ismeretterjesztő könyv. Igen nagy hatással volt rám, hiszen általa új, a szemléletemet megváltoztató ismeretekkel gazdagodtam. A megszokottaktól teljesen eltérő perspektívából láttatja ugyanis az emberi természetet, olyan nézőpontokból, amelyeken korábban nem gondolkodtam el.

Régebben is nagy érdeklődéssel fordultam olyan művek felé, amelyek a természettudomány egyre bővülő ismeretuniverzumában a korábbiaknál megalapozottabb emberképet nyújtanak számomra. Így szívesen forgattam Desmond Morris, Carl Sagan, illetve David M. Buss írásait. Jared Diamond könyve azonban rendkívül sokrétűen közelíti meg az emberi természetet. Interdiszciplináris mű, mely biológiai alapokra építve ugyan, de olyan kérdéseket vizsgál, melyek egyaránt képezik a pszichológia, a nyelvészet és a történettudomány vizsgálódásának tárgyát is.

Jared Diamond amerikai fiziológus, evolúciós biológus. Széles körű ismerete, szerteágazó érdeklődése, jártassága a tudomány több területén emelte őt a mai kor 'polihisztorává'. Olyan összefüggéseket képes felfedezni, melyeket az egy-egy tudományágban járatos kutatók esetleg nem látnak át. A harmadik csimpánz nem más, mint – maga az ember. Bármennyire is meglepő, genetikai programunk majdnem teljes mértékben megegyezik a csimpánzéval és a törpecsimpánzéval. A szerző egészen újszerű megvilágításba helyez olyan kérdéseket, mint például: miért vannak káros szokásaink, miért van annyi népirtás. Különösen felkeltette érdeklődésemet, hogy a történelem alakulásában mennyire nagy szerepet játszottak természeti tényezők.

A könyv a 'magától értetődő' összefüggések terén ad újszerű és logikus magyarázatokat. Mindenkinek tudom ajánlani, mivel a történelem tananyaghoz is remek kiegészítő, mindemellett a laikusok számára is érthető, szórakoztató olvasmány."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jeles napok 2006-ban

Szilveszter és újév mezsgyéjén túljutva, az új esztendő első napjaiban talán még visszanézünk az… Tovább olvasom