Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Trükkös fiúk (Matchstick Men)

A profi szélhámosok többnyire a világ legmagabiztosabb fickói. Ezzel szemben Roy bár mestere szakmájának annyi neurózissal, pszichózissal, frusztrációval és rossz szokással van felszerelve, amennyi egy egész idegosztálynak is elég lenne.
rendező: Ridley Scott

író: Eric Garcia
operatőr: John Mathieson
díszlettervező: Michael Manson
jelmeztervező: Michael Kaplan
zene: Geoff Zanelli, Hans Zimmer
producer: Ridley Scott, Steve Starkey
látványtervező: Tom Foden
vágó: Dody Dorn

szereplő(k):
Nicolas Cage (Roy)
Sam Rockwell (Frank Mercer)
Alison Lohman (Angela)
Bruce McGill (Frechette)
Bruce Altman (Dr. Klein)

A film sztorija

A sokat tapasztalt Roy (Nicolas Cage) és ambiciózus védence, Frank (Sam Rockwell) profi szélhámosok. Kispályás svindlerek. Csalók. Nevezhetjük őket bárminek, tény, hogy az üzlet virágzik. Most éppen vízszűrő rendszerekben utaznak: a leértékelt felszerelést többszörös áron sózzák a gyanútlan delikvensek nyakába. Közben elhúzzák előttük a mézesmadzagot, és nem létező díjak, autók, ékszerek, tengerentúli vakáció és más értékes nyeremények ígéretével kecsegtetik be őket, melyeket természetesen sohasem kapnak meg. Az átverések egész jól működnek: néhány száz dolcsi itt, pár ezer ott - a kapcsolat határozottan jövedelmezőnek mondható.

Roy magánélete azonban messze nem ilyen sikeres. Rögeszmés-kényszeres tünetei vannak, agorafóbiában szenved, láncdohányos, és nincs egyetlen igazi, személyes kapcsolata sem. Amikor kóros érzékenysége és a tünetei már "munkája" sikerességét kezdik veszélyeztetni, kénytelen pszichoanalitikushoz (Bruce Altman) fordulni. Gyors segítséget vár, de a terápia váratlan fejleményeket hoz az életébe. Megtudja, hogy van egy 14 éves lánya, akinek létét sejtette ugyan, de sosem szerzett róla bizonyosságot. Ami azonban még zavarbaejtőbb, Angela (Alison Lohman) találkozni akar apjával, akit sosem ismert.

Jelenléte feldúlja a neurotikus férfi rendezett lakását és gondosan felépített napirendjét, de Roy élvezi is az újonnan felfedezett apaságot. Angelát pedig elbűvöli apja nem mindennapi "munkája". Végül Roy, jobb meggyőződése ellenére, elkezdi tanítgatni néhány cselfogásra, a szakma trükkjeire, és rémülettel vegyes büszkeséggel veszi észre, hogy az alma nem esett messze a fájától, mert lánya figyelemre méltó tehetséget tanúsít az átverés terén. Angela pedig egyre többet akar: partnere szeretne lenni az üzletben... www.port.hu

Kritikák

Port.hu - sam -

"Roy valójában szélhámos, magányos férfi, aki beletörődött abba, hogy
csalóként keresi a kenyerét. 14 éve elvált, és azóta sem volt senkivel kapcsolata, csak a napi rutinjával foglalkozik. Vízszűrő rendszerekben utazik, - társával és egyetlen barátjával, Frank-kel (Sam Rockwell) - a leértékelt felszerelésen, többszörös áron ad túl. Kisstílű csalók, akik idős embereket csapnak be, legtöbbször hozzá hasonlóan magányos embereket, s az emiatt érzett bűntudata nagyban hozzájárul neurózisához. Amikor azonban "dolgozik", elég önuralommal bír ahhoz, hogy bárkit meggyőzzön arról, élete legjobb üzletét szalasztja el, ha nem tőle rendel víztisztító rendszert, később pedig azt, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság képviselője, aki a csalás ügyében nyomoz. Nehezére esik ugyan átvergődni a nyílt téren a kocsija és az ajtó között, aztán folyton letörölgetnie a kilincset és sterilizálni a telefont, de amikor végül nekilát a munkának, akkor egyszerre ura önmagának, az egész viselkedése megváltozik. Valójában nagyon is egyszerű lenne életstílusa, ha nem azokról a kolosszális erőfeszítésekről szólna, melyekkel a legegyszerűbb dolgokat végzi."
A teljes cikk

mozinet.hu - SzB -

"Bármennyire hihetetlenül hangzik, de Scott kiválóan egyensúlyoz a műfajok között úgy, hogy John Mathieson operatőrrel karöltve közben saját stílusát is kellőképp érvényesülni hagyja. Mi tagadás, a Charlie Kaufman mellett Hollywood legnagyobb forgatókönyvíró reménységeinek tartott Griffin-tesókkal megütötte a főnyereményt: a bizarr Farkaséhség, az ötletes Ember tervez és a fordulatos Ocean´s Eleven - Tripla vagy semmi íróinak tollából származó történet a lebilincselő cselekmény mellett a jellemrajzokra is kellő hangsúlyt fordít, zárásként pedig egy olyan csattanót kínál, melyhez csak a Közönséges bűnözők és a Hatodik érzék fogható."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
A film magyar honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre, vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt… Tovább olvasom