Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Trója

Parisz (Oralando Bloom), a trójai hős elrabolja a spártai király, Meneláosz (Brendan Gleeson) feleségét, a világszép Helénát (Diane Kruger). A görögök sértett büszkesége bosszúra éhezik: hatalmas sereget és hajóhadat gyűjtenek, és megostormolják Tróját.
Agamenonnak kapóra is jött ez az eset, hiszen végtelen kapzsiságában régóta feni a fogát Ilionra: ha elfoglalja Tróját, akkor hatalmában tartja a teljes Égei-tengert, és megerősíti hatalmát birodalma felett. Trója ura Priamosz király (Peter O’ Toole), a fallal körülvett várost fia, a nagy Hektór (Eric Bana) védi. Olyan fellegvár ez, melyet még soha egyetlen sereg sem tudott bevenni. A görög sereg élén Agamennon áll, de a legnagyobb harcos köztük Akhilleusz (Brad Pitt). Ám minden hősiesség hiábavaló: a hatalmas vár ellenáll, az ostrom több mint tíz évig húzódik. Ha az erő nem segít, ravaszsággal talán sikerül a földig rombolni a büszke falakat.

Infó

A filmet az Íliász ihlette, mely az ie. 8. században, háromszáz-négyszáz évvel Trója feltételezett pusztulása után keletkezett. Noha nem tudni, hogy Homérosz a szájhagyományban fennmaradt, létező eseményeket jegyezett-e le, vagy saját, kitalált történetről van szó, műve fennmaradt az évszázadok során, és az ókor egyik legfontosabb irodalmi alkotásává vált.

„Nincs még egy író az elmúlt 3000 évben, aki ennyire megkapóan és érzékletesen ábrázolná a háború borzalmait, mint Homérosz - mondja Wolfgang Petersen rendező. - De az Íliászban az emberi drámát kissé háttérbe szorítja a brutalitás. A mai közönségnek a szereplők tettein és érzelmein keresztül kell belelátniuk ebbe a történetbe."

„Ez a nagy, egyetemes történetek egyike - teszi hozzá Diana Rathburn producer. - Nem lehet mindenki sárkányölő hős, de az őket vezérlő érzelmekkel mi is találkozhatunk a saját életünkben. Amikor elolvastam a forgatókönyvet, azonnal beleszerettem. Néha nagyon nehéz ráérezni a klasszikus irodalom ízére - távoli helyek, emberek, világok - de ebben a történetben van valami, amivel nagyon könnyű azonosulni: az érzelmek. Hiába teltek el azóta évezredek, az érzelmek máig nem változtak."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dühös kínaiak: Internettől eltiltva

Felháborodás és általános engedetlenség követte azt a kínai intézkedést, mely… Tovább olvasom