Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Trócsányi László visszautasította a rasszizmus vádját

Az igazságügyi miniszter felháborítónak nevezte az egyes ellenzéki pártok vádaskodását. Leszögezte: a roma közösséggel törődni prioritás és erkölcsi kötelesség.
Trócsányi László igazságügyi miniszter felháborítónak nevezte és a leghatározottabban visszautasította az egyes ellenzéki pártok szerinte tudatos félremagyarázáson alapuló és alaptalan vádaskodását, amellyel rasszistaként kívánják feltüntetni.

A tárcavezető az őt ért kritikákra reagálva az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében leszögezte: a roma közösséggel törődni prioritás és erkölcsi kötelesség.

Hozzátette: Magyarország kormányának tagjaként büszke arra, hogy Magyarország az Európai Unió Tanácsának elnöksége idején fogadta el az unió roma keretstratégiáját. Hozzátette, nemcsak magyarországi, hanem európai kérdésről van szó: az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügyi ellátás és a lakásviszonyok javítása terén egyaránt előre kell lépni.

Hasonlóan kulcsfontosságúnak nevezte az alapvető jogok védelmét, ehhez pedig - emelte ki - küzdeni kell a diszkrimináció és a szegregáció ellen.

Úgy vélte, mindez csak széleskörű társadalmi összefogással valósítható meg. "Ezt az összefogást veszélyezteti, ha egyes pártok csak azért, mert a magyarországi roma közösség felemelésének ügyét fontosabbnak érzem, mint a gazdasági bevándorlók támogatását, alaptalanul rasszizmust kiáltanak" - fogalmazott a miniszter.

Trócsányi László közleményében arra is kitért: hasonlóan vissza kell utasítani azt is, hogy Magyarország menekültellenes lenne, hiszen hazánk tiszteletben tartja és teljesíti a menekültügyi nemzetközi kötelezettségvállalásait.

Pénteken több ellenzéki párt is reagált a miniszter szavaira, amelyeket az inforadio.hu idézett. A portál beszámolója szerint Trócsányi László az Inforádiónak azt mondta, hogy Magyarország már csak azért sem tudja befogadni a gazdasági menekülteket, mert gondoskodnia kell 800 ezer cigány felzárkóztatásáról.

Niedermüller Péter, a DK alelnöke felháborítónak és "visszataszítónak" nevezte a kijelentést, egyúttal azt hangsúlyozta, hogy a kormány semmit nem tett a magyarországi cigányság felzárkóztatásának érdekében. A politikus felszólította a minisztert: kérjen bocsánatot, mert hazudott és megsértette a magyarországi cigányságot.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint Trócsányi László rasszista kijelentést tett a magyarországi cigányságról, ezért azonnal le kell mondania - erről Szabó Rebeka, a párt elnökségi tagja beszélt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A Magyar Liberális Párt is a miniszter távozását sürgette. Pénteki közleményük szerint "annak, aki a magyarokat származásuk alapján ítéli meg, nincs más lehetősége, mint lemondani és azonnali hatállyal távozni hivatalából".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benyújtotta kormány a reklámadóhoz kapcsolódó törvények módosítását

A 100 millió forintot meg nem haladó adóalaprész után továbbra is nulla százalék marad az adó… Tovább olvasom