Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Trianon-emlékművet állít fel a szlovák-magyar határon az SNS

Trianon-emlékművet állít fel Révkomáromban, a szlovák-magyar határon a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a szerződés aláírásának 90. évfordulója alkalmával.

"Megmutatjuk a magyaroknak, hogy hol az államhatár" - jelentette ki Ján Slota, a párt elnöke keddi pozsonyi sajtóértekezletén.

Leszögezte: az SNS akciójával demonstrálni akarja, hogy Révkomárom szlovák város. Ugyanakkor a helyi "magyar önkormányzatnak, amely nem a szlovák állam érdekeit védi", meg akarja mutatni, hogy "nem ők fogják megmondani, milyen emlékművek állhatnak a városban".

Az SNS országos vezetése évek óta vitában áll a révkomáromi önkormányzattal, amely nem engedélyezi, hogy Cirill és Metód szláv hittérítők szobrát köztéren helyezzék el. A szobor most a Matica Slovenská szlovák kulturális szervezet helyi székházának a bejárata feletti balkonon áll, s a szervezet helyi vezetése elégedett a helyzettel, nem kíván rajta változtatni.

Slota bejelentette, hogy a párt Szlovákia különböző vidékeit is meg kívánja jelölni "Trianon-emléktáblákkal". Részleteket a tervekről nem mondott, s nem válaszolt arra sem, hogy rendelkeznek-e az emlékművek, táblák elhelyezéséhez szükséges engedélyekkel.

Robert Fico kormányfő később közölte: a legerősebb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és a kormány teljes mértékben támogatja az SNS kezdeményezését, s a révkomáromi emlékjel elhelyezésén az ország legfelsőbb politikai vezetői is részt vesznek. Szerinte még nincs döntés arról, hogy csütörtökön, vagy pénteken kerül-e sor az akcióra. Elmondta: ez válasz lesz a magyar Országgyűlés azon döntésére, amellyel a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni szerződés aláírásának napját.

"Arról van szó, hogy a magyar parlament elfogadott valamit Trianonról, valamit, ami nem európai, ami veszélyes és destabilizáló hatású. Mi pedig azt akarjuk elmondani Trianonról, amit mi gondolunk helyesnek. Azt, hogy ez egy reális történelmi alapokon nyugvó döntés volt 1920-ban. Olyan döntés, amely a II. világháború után foganatosított lépésekkel együtt alapját képezi a háború utáni elrendezésnek, amit a Szlovák Köztársaság tiszteletben tart" - mutatott rá Fico.

"Ha ezt nem tennénk meg, bizonyos kételyek merülhetnének fel Szlovákia területi integritásával, a Szlovákia és Magyarország közötti határral kapcsolatban" - hangsúlyozta Fico. Bejelentette, hogy részt vesz a rendezvényen.

A kormányfő ugyanakkor élesen bírálta a nemzeti összetartozásról szóló törvényt, amely szerinte veszélyes, revizionista, gyengíti Közép-Európa stabilitását, indulatokat szít, Szlovákia számára elfogadhatatlan. Szerinte a dokumentumból teljességgel hiányzik azoknak az okoknak, magyar hibáknak a felsorolása, amelyek Trianont eredményezték.

"Úgy látszik, hogy az önvizsgálat hiánya jellemző a magyar politikusokra és a politikára" - jegyezte meg Fico. Példaként megemlítette: 1990 júniusában, amikor az akkori magyar parlament egyperces csönddel kívánt megemlékezni Trianonról, a Fidesz azt elutasította, Európa-ellenesnek, revizionistának minősítette és kivonult a teremből. Szerinte ma ugyanazok az emberek Trianon felülvizsgálatát akarják. Szlovákia ezt határozottan visszautasítja.

Fico elmondta, hogy a szlovák kormány szerdai ülésén határozatot, valamint válaszintézkedéseket fogad el a magyar döntéssel kapcsolatban.

Az SNS elnöke és Anna Belousovová, a párt első alelnöke élesen bírálta Magyarországot, mert az Országgyűlés a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni szerződés aláírásának napját. Azt állították, hogy Magyarország Trianon revíziójára készül, aminek írásos bizonyítéka ez a döntés és az állampolgársági törvény.

"Magyarország ezzel hivatalosan meghirdette a revizionizmus és a sovinizmus politikáját" - állította Belousovová. Hozzátette: Magyarország Európa puskaporos hordója, amely bármikor felrobbanhat.

Slota azt jósolta, hogy Dél-Szlovákiában öt éven belül népszavazást tartanak a terület autonómiájáról, s javasolta, hogy Pozsony mihamarabb mondja fel a szlovák-magyar alapszerződést, mert azt Budapest nem tartja be és semmibe veszi.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. pancser 2010. június 03. 13:59
  „Aki a libalegalőn tanult, attól egyetlen érvet nem hallani. Nem így van "elihu". Azt hiszed, hogy a Honfoglalás előtt lakatlan volt az ország mint a Szahara? Szlávok népesítették be a Kárpát-medencét. A Tátra hegyei közé soha nem települt magyar lakosság. Népirtás sem volt, erre utalások sincsenek, a magyarok közé került szláv lakosság legfeljebb elmagyarosodott, vagy fordítva.”
 • 21. csompi1 2010. június 03. 07:42
  „18. SC 2010.06.02. 23:07
  Köszi SC, így jó lesz, csak nehogy Slota úr kimoderálja:-)”
 • 20. pancser 2010. június 03. 07:21
  „18! Ez a lopósdi egy nagy marhaság. A Felvidéken mindeig nagy tömegben laktak szlávok, régebben mint ahogy a Honfoglalás volt. Aki országlopásról beszél az a libalegelőn szerezte a tanulmányait.”
 • 19. fortuna54 2010. június 03. 07:10
  „10-es load,hogy mennyire igazad van.”
 • 18. SC 2010. június 02. 23:07
  „16. hozzászólás csompi1
  A magyaroktól loptuk az országunk,most Ciril/slota/ és Metód/fico/őrzik kardal. :-)))
  Én is csak a webfordító segítségével boldogulok eme "gyönyörű" nyelvel. :-)”
 • 17. pancser 2010. június 02. 22:11
  „Ha Slotának lennék és kellő humorérzékkel lennék megáldva kérném a magyar állampolgárságot, így mutatnék fityiszt a magyar ostobaságra.”
 • 16. csompi1 2010. június 02. 18:15
  „SC 2010.06.02. 17:13
  SC, ha megkérhetnélek......Szlovákból buktam:-)
  a google fordító meg becsődölt....”
 • 15. SC 2010. június 02. 17:13
  „Láttam a tervezett tábla szövegét:
  "Sme ukradli tejto krajine od Maďarov, ale Cirilo a Metod meč stráže už teraz!" :-)”
 • 14. buggyant 2010. június 02. 16:38
  „engem speciel nem érdekel Szlovákia....”
 • 13. beleptem 2010. június 02. 14:37
  „most ti komolyan azt akarjátok, hogy Szlovákia Magyarországhoz tartozzon? Nőjetek már fel.”
 • 12. HR_XAR 2010. június 02. 13:35
  „1920-ban bizonyos érdekek mennyit fizettek a franciáknak, hogy létrejöhessen a szlovákia nevű kis pont a térképen? Azt kellene inkább megvizsgálni drága slota, hogy a szlovák kutyák mit hallgatnak el, milyen megállapodást, amely a franciákkal köttetett.”
 • 11. janika 2010. június 02. 13:01
  „No és rá lesz akasztva egy STOP tábla? Eddig és ne tovább. Még a Sólyomnak sem?”
 • 10. load 2010. június 02. 11:17
  „7. csompi1
  8. Lárika
  Úgy igaz, ahogy mondjátok.
  Kiegészítve azzal, hogy mindenkinek személyes magánügye, hogy milyen származásúnak, nemzetiségűnek tartja magát.
  Bárki identitását kétségbe vonni - még egy névtelen beszélgetés során is - primitív bunkóság.”
 • 9. buggyant 2010. június 02. 10:58
  „meir pedig kifejezetten magyarellenes mint ahogy azt tapasztaltuk vala.”
 • 8. Lárika 2010. június 02. 10:14
  „4.load Nem az a magyar, aki tud magyarul, hanem aki annak tartja magát.”
 • 7. csompi1 2010. június 02. 09:53
  „4. load 2010.06.02. 06:30
  Nem fejezted be mondatodat:
  " ezután meg törvény rendelkezik róla"..........hogy SZABADON ELDÖNHETI kíván-e magyar állampolgár lenni.”
 • 6. buggyant 2010. június 02. 09:44
  „moderátor, az ugat az csúnya szó??????”
 • 5. buggyant 2010. június 02. 09:43
  „mhm... én csak a hozzászólásából következtettem erre. Nem gondoltam hogy saját magának akarja megmutatni hogy hol a határ, de épp ideje.”
 • 4. load 2010. június 02. 06:30
  „3. buggyant
  "most esett le, hát meir nem is magyar. <moderálva>
  Ezt nagyon rosszul tudod.
  Hétfőn Sólyom aláírta akettős állampolgárságról szóló törvényt.
  Eddig sem te mondtad meg, hogy ki a magyar, ezután meg törvény rendelkezik róla.
  No ez is leesett már?”
 • 3. buggyant 2010. június 02. 06:05
  „moderálva”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis ötszázasok bukkantak fel Nagykanizsán

Pénzhamisítás miatt nyomoz a rendőrség, miután hamis ötszáz forintosok bukkantak fel Nagykanizsán. Tovább olvasom