Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Trafikokat korlátozó népszavazási kezdeményezéseket utasított el az OVB

A dohánytermékeket árusító trafikok korlátozását célzó két országos népszavazási kezdeményezést utasított el az Országos Választási Bizottság.
A dohánytermékeket árusító trafikok korlátozását célzó két országos népszavazási kezdeményezést utasított el az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki budapesti ülésén.

A beadványtevő magánszemély azt akarta elérni, hogy népszavazás kötelezze az Országgyűlést egy olyan törvény megalkotására, amely előírja: dohányterméket forgalmazó üzlet ne működhessen se oktatási, se egészségügyi intézmény bejárati ajtajától légvonalban számított 650 méteres körzeten belül.

Az OVB 5:3 arányban - egyértelműség hiányára, a tulajdonjog védelmére és a vállalkozás szabadságára hivatkozva - megtagadta a népszavazási ívek hitelesítését.

A testület júliusban elutasította a beadványtevő hasonló tartalmú kezdeményezéseit, amelyekkel azt akarta elérni, hogy törvény szerint ne működhessen dohányterméket forgalmazó üzlet olyan oktatási és egészségügyi intézmény 600 méteres körzetén belül, amelyben 18 évnél fiatalabbakat oktatnak, illetve ellátnak.

Az OVB csütörtöki ülésén ugyancsak megtagadta annak a népszavazási ívnek a hitelesítését, amelyen az a kérdés szerepelt: "Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés vizsgálja ki, hogy a bankok és a devizaadósok között létrejött szerződés a törvényi előírásnak megfelel-e?"

A testület egyhangúlag döntött az elutasítás mellett, egyértelműség hiánya és alaptörvénybe ütközés miatt.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője az állampolgárságot szerző külhoni magyarok választási regisztrációja kapcsán arról tájékoztatta az ülés elején a testületet, hogy "teljes erővel folyik" a regisztrációs eljárás, augusztus elsejéig 240 ezer levelet küldte ki.

Közölte, közel tízezer levél érkezett eddig vissza.

Olvasóink írták

  • 1. load 2013. augusztus 30. 20:38
    „Az 5:3 szavazási arány szokatlan egy tisztán fideszes testület esetében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveres rablás: pisztolyt fogott a benzinkutasra a nemzetbiztonsági dolgozó

A szakszolgálat hivatásos állományába tartozó tagja szerdán Budapesten, egy benzinkútnál tankolt,… Tovább olvasom