Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Trafik: nyitnak a nemzeti dohányboltok

Több mint 5000 nemzeti dohánybolt nyílik meg, július 15-től pedig már csak ezekben lehet dohányárut kapni Magyarországon.
Több mint ötezer nemzeti dohánybolt nyílt meg hétfőn, és július 15-től már csak ezekben lehet dohányárut kapni Magyarországon. Az MSZP, a Jobbik és a Demokratikus Koalíció szerint is a Fideszhez közel állókat hozták helyzetbe a trafikokkal. A Fidesz-székház előtt este tartott demonstráción Magyarország "ipari méretű lenyúlásával" vádolta meg a kormányfőt Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságai szinte valamennyi engedélykérőnek kiadták a trafikok nyitásához szükséges működési engedélyeket, így a vámhatóság részéről nincs akadálya a trafikok július elsejei nyitásának. A hivatalhoz a legutóbb közzétett adatok szerint 5310 engedélykérelem érkezett, ebből 5258 engedélyt már ki is adott a NAV.

Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. marketing- és kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy 5297-en vállalták a július elsejei nyitást, és ezt a zrt. ellenőrzi is.

Az első trafikpályázati szakaszban érvénytelennek minősített 1417 helyen nem mozgó árusítással, hanem - a vonatkozó törvénymódosítás által biztosított lehetőségnek megfelelően - ideiglenes kijelöléssel rendezhető a dohánykereskedelem - közölte Légrádi Petra. Ennek az a módja, hogy a polgármesterek neveznek meg jelöltet az eddig működő árusítók közül, elfogadásukról a törvény értelmében a zrt. hozza meg a döntést - tette hozzá.

A dohánytermék-kiskereskedőknek nyilvántartást kell vezetniük a készletükről és forgalmukról, és elektronikus úton legalább naponta el kell küldeniük a NDN Zrt.-nek. Az erről szóló kormányrendeletre hétfőn hívta fel a a figyelmet az NDN.

Nyitnak a nemzeti dohányboltok. Fotó: MTI (galária)

A Demokratikus Koalíció hétfőn jelképesen szobrot állított Lázár Jánosnak a Fidesz Lendvay utcai székháza mellett. Varju László mindezt azzal indokolta, hogy Miniszterelnökséget vezető államtitkár a "legnagyobb trafikmutyigyáros".

A sajtótájékoztató előtt a székház oldalsó kerítésére egy, Lázár Jánost futballistafelszerelésben ábrázoló fotómontázst akasztottak, ahol a mezen és a nadrágon a nemzet trafikosa felirat volt olvasható. A képre Varju László később úgy hivatkozott, mint az államtitkárnak állított szoborra.

A független országgyűlési képviselő a nemzeti dohányboltok indulása kapcsán azt mondta, Lázár János mindent elkövetett annak érdekében, hogy a kisvállalkozók egy jelentős része csődbe menjen, közben pedig a Fideszhez közel álló személyiségek minél gazdagabbakká váljanak.

Kijelentette: a trafikpályázattal "ötezer Fidesz-pontot" hoznak létre az országban.

A Jobbik szerint "mutyitender" eredményeként kezdték meg működésüket hétfőn a nemzeti dohányboltok.

Egy hosszú és meglehetősen botrányos pályáztatás után életbe lépett a nemzeti dohányboltok rendszere - mondta Volner János hétfőn sajtótájékoztatón a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. budapesti székháza előtt.

A Jobbik alelnöke úgy fogalmazott: a "nagy mutyitender" győztesei a kormány közeli vállalkozói körök és a nagyvállalatok lettek, nem pedig az történt, amit a kormány kommunikált.

Azt mondta, a kormány a magyar kis- és középvállalkozások megsegítését emelte ki a trafiktörvény kapcsán, ezzel szemben a saját párt közeli vállalkozói körét hozta helyzetbe, illetve különböző multinacionális nagyvállalatoknak, üzletláncoknak kedvezett, akik több száz dohányboltot nyitottak és ezzel hozzájuk összpontosul majd a vásárlóerő a magyar kisvállalkozók helyett.

Az MSZP szóvivője szerint az Orbán-kormány a többszörösét vette el az emberektől annak, amit a rezsicsökkentéssel visszaad. Török Zsolt erről hétfői sajtótájékoztatóján beszélt egy olyan VI. kerületi nemzeti dohánybolt előtt, amely még nem nyitott ki, és amelyet elmondása szerint egy bajai cég fog üzemeltetni.

A szocialista politikus kijelentette: a trafikügy példa arra, hogyan veszi el a kormány tízezrek munkahelyét, megélhetését, és segíti a Fideszhez közel állókat.

Magyarország "ipari méretű lenyúlásával" vádolta meg a kormányfőt az Együtt-PM választási szövetség vezetője a szervezet hétfői, a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt tartott demonstrációján.

"Hazánk ipari méretű lenyúlása Orbán Viktor tudtával és szándéka szerint történik" - jelentette ki Bajnai Gordon.

A volt miniszterelnök a néhány száz tüntető előtt elmondott beszédében azokra a hírekre utalt, amelyek szerint a jelenlegi kormányfő, még ellenzékben, külföldi nagykövetek előtt arról beszélt, ne azt figyeljék, amit mond, hanem azt, amit csinál.

"Ön, miniszterelnök úr, trafiklopást és földrablást csinál, ezek árulják el önt, ezek az ön beismerő vallomásai" - mondta.

Korábban írtuk:

Több mint 5000 nemzeti dohánybolt nyílik meg, július 15-től pedig már csak ezekben lehet dohányárut kapni Magyarországon.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságai szinte valamennyi engedélykérőnek kiadták a trafikok nyitásához szükséges működési engedélyeket, így a vámhatóság részéről nincs akadálya a trafikok július elsejei nyitásának - közölte a NAV még pénteken az MTI-vel. A hivatalhoz a legutóbb közzétett adatok szerint 5310 engedélykérelem érkezett, amelyből 5258 engedélyt már ki is adott a NAV.

Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. marketing- és kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy 5297-en vállalták a július elsejei nyitást, amelyet a zrt. ellenőriz is.

Hozzátette: 1415 olyan település van, ahol nem volt eredményes pályázat az első kör után; de ezekre újabb pályázatot írtak ki, amelyet július elsejéig lehetett beadni. Ezen pályázatok kapcsán a törvényben foglaltak szerint 6 hónapon belül eredményt hirdetnek.

Légrádi Petra emlékeztetett arra, hogy a törvény alapján ha egy településen eredménytelen volt a koncessziós pályázat vagy megszűnt a trafik, az állam a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt., illetve az általa feljogosított személy útján is gyakorolhatja az árusítási jogosultságot az eredményes pályázatig.

Nyitnak a nemzeti dohányboltok. Fotó: MTI (galéria)

Hoppál: jó lehetőség a mozgóárusítás

Sok településen még nincs nyertese a trafikpályázatoknak, így átmenetileg jó lehetőség a mozgóárusítás, ám azt a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek kell felmérnie, hogy erre milyen kapacitásai vannak - mondta a Fidesz szóvivője az M1 Ma reggel című műsorában hétfőn.

Hoppál Péter hozzátette: örülnének, ha az ellátás zökkenőmentes lenne. Az átmeneti időszakban az ellátás zavartalanságának biztosítására a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-nek kell megtalálnia a megoldást - hangsúlyozta.
   
A nagyobbik kormánypárt szóvivője vasárnap Pécsett úgy nyilatkozott, hogy mozgóárusítással oldják meg az ellátást hétfőtől azokon a településeken, ahol még nincs eredménye a trafikpályázatnak.
   
A NAV korábbi tájékoztatása szerint több mint ötezer nemzeti dohánybolt nyílik meg hétfőn, július 15-től már csak ezekben lehet dohányárut kapni Magyarországon. A koncessziós jogot nem nyert hagyományos trafikok július elsejéig vehettek cigarettát, amelyet július 15-ig adhatnak el.
   
A hivatalhoz a legutóbb közzétett adatok szerint 5310 engedélykérelem érkezett, amelyből 5258 engedélyt már ki is adtak. A fennmaradó néhány engedélykérelem esetében is arra törekszik a hatóság, hogy a lehető leghamarabb kiadja a trafikosok számára a szükséges engedélyt, ha a törvényi előírásoknak megfelelnek.
   
Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. marketing és kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésére korábban elmondta, hogy a törvény alapján, ha egy településen eredménytelen volt a koncessziós pályázat vagy megszűnt a trafik, az állam a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt., illetve az általa feljogosított személy útján is gyakorolhatja az árusítási jogosultságot az eredményes pályázatig. 

Olvasóink írták

  • 2. load 2013. július 03. 07:58
    „Ezer, eddig évtizedek óta a trafikjából élő kereskedő viszont veheti a kalapját és kezdhet új életet, ha tud.
    1500 településen nem lehet dohányárut kapni.
    Nem baj, a feketepiac már ugrásra kész.”
  • 1. embertelen 2013. július 01. 19:59
    „Tisztelettel szeretném megköszönni minden fideszes dohányzónak, hogy a mai naptól a több mint duplájára emelt fideszes dohányárrés miatt, többel járulnak hozzá a nemzeti költségvetéshez és Orbán csókosainak jövedelméhez. Isten tartsa meg jó szokásukat!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jár nyugdíj és fizetés egyszerre a közszférában

Az állami szférában dolgozók nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyidejűleg júliustól.
Tovább olvasom