Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Tőzike mindenütt

A szokásosnál valamivel korábban, nőnap helyett már mostanság fehérbe borult a csáfordjánosfai erdő, azaz virágzik a tőzike. Jönnek ide szerte az országból kirándulók, a fotósok pedig fényképezik a páratlan szépségű virágot.
Az volt a furcsa az elmúlt szombaton, hogy borús és kissé hideg idő fogadott bennünket. Nem ezt szoktuk meg a mostani télen. Mindenesetre már délben több kirándulóval találkozhattunk a csáfordjánosfai erdő mélyén. Vonzza őket az egy évben csak egyszer megcsodálható jelenség, a tőzike virágzása. Fehérbe borul ilyenkor a huszonhat hektáros tölgyes. Ballagunk az erdőben, útközben találkozunk Németh Árpád őrkerület-vezetővel, akinek a tőzike védelme, és a látogatók tájékoztatása az egyik feladata. Elsőként azt tudakoljuk tőle, mi lehet az oka, hogy már most, február vége táján elkezdődött a virágzás.
– A tőzike a tavasz első jele, és általában március elején, nőnap idején borul virágba – meséli az erdőfelügyelő. – A kilencvenes évek közepén ugyanakkor volt már példa a korai virágzásra. A megfigyelések szerint a növény ellenálló. Jól emlékszem a közelmúltbéli nagy árvízre. Szinte az egész erdő alja víz alatt állt. A tőzike kibírta, talán még jót is tett neki az áradás. Megtörtént, hogy éjszaka mínusz nyolc-tíz Celsius-fok volt, napközben pedig plusz tíz, a virágnak „kutya baja” sem lett. Tény, Csáfordjánosfán a Répce menti ártér kiváló életteret biztosít, ezért is van az, hogy az országban itt találjuk az egybefüggő legnagyobb tőzikést. A terület természetvédelmi oltalom alatt áll, a tőzike eszmei értéke kétezer forint. Ennek is köszönhető, hogy mostanság már senki sem tépi le a növényt.
Az erdőfelügyelő hozzátette még, az elmúlt hosszú években lelkesen és rendszeresen járta az erdőt a helybéli Titkovits Ferenc. Sajnos Feri bácsi az idei virágzást már nem érhette meg. Talán az ő emléke előtt is tisztelegnek a virágok.
A tőzikének pedig szerte az országból csodájára járnak. Az ide érkező turistákat szívesen igazítja el Németh Árpád. Találkozott már olyan művésszel, aki hosszú órákon át némán és mozdulatlanul figyelte a virágot. Így lefényképezhette, amint kinyílik a növény. Az erdőt járva kellemes meglepetést is tapasztalhattunk, pontosabban nem láttunk eldobott szemetet, üdítőitalokat. Az erdőfelügyelőtől elválunk, és mindketten bízunk benne, az a jövőben sem fog megváltozni, azaz az erdő megőrzi természetes jellegét, az ember talán ezt a kis szeletet nem szeretné majd meghódítani magának.
Az üdítő séta után visszaindulunk Csáfordjánosfára. Útközben elhaladunk az egykori vízimalom mellett. A településen úgy tervezték, hogy kihasználva a víz energiáját, kis erőművet telepítenek ide. Időközben Bükön megépült a Répce tározója, így olyannyira legyengült a víz esése, hogy gazdaságosan már nem érné meg üzemeltetni. A településen beszélgetve ismételten felmerült, jó lenne, ha a tőzike nem csupán egy-másfél hónapig virágozna. Ez esetben ugyanis egész évben jöhetnének a turisták. Titkovits Pál polgármester azt mondja, néhány évvel ezelőtt nyaranta gyermekek zajától volt hangos az erdő alja. A Kárpátaljáról itt nyaraltak a gyerekek. Jót tett ez a településnek is, ám valami miatt a táboroztatás abbamaradt.
– Az élet nem állhat meg Csáfordjánosfán, lehetőségeinkhez mérten haladunk kell előre – teszi hozzá a polgármester. – Az önkormányzat rendelkezik két régi épülettel, jelenleg azt vizsgáljuk, miként lehetne ezeket hasznosítani. Esetleg úgy, hogy egy külső beruházóval közösen, vagy az önkormányzat pályázatok útján saját maga. Községünkben sok idős él. Így továbbra sem tettünk le arról, hogy beszerezzünk egy falugondnoki buszt. Ezzel vihetnék szakrendelésre a rászorultakat, de a bevásárlásnál is nagy hasznát vehetnénk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sándor Pál: Rendezni boldogság

Két évtized után tért vissza a rendezői székbe Sándor Pál. Az ok egyszerű: egy reggel arra ébredt,… Tovább olvasom