Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Továbbra sincs nyoma a gyilkossággal vádolt testvéreknek

Dunaszerdahely, Szlovákia - Továbbra sincs hivatalos információ a két héttel ezelőtt eltűnt R. fivérek sorsáról. Édesapjuk a szlovák Joj kereskedelmi tévének nyilatkozva elmondta: felkereste a nyékvárkonyi N. Zsoltot, aki annyit elismert, hogy valóban találkozott a fiaival, de csak mintegy tíz percig tárgyaltak.


Arról azonban semmit sem közölt az édesapa, hogy a testvérek azután hova mentek vagy esetleg kikkel távoztak. R. András a kamerák előtt ismét azt hangoztatta, hogy fiainak semmi köze sincs az 1999-es dunaszerdahelyi véres maffialeszámoláshoz.

A parameter.sk szerint a rendőrség egyelőre több feltevés alapján nyomoz. Nem zárják ki, hogy gyilkosság történhetett, ezért már különleges készülékkel felszerelt, úgynevezett hullakereső helikoptert is bevetettek. Házkutatást tartottak N. Zsoltnál, de ugyancsak eredménytelenül. Egyelőre azt is vizsgálják, hogy nem menekültek-e külföldre, hogy elkerüljék az ellenük indított bűnvádi eljárást. Both Péter járási rendőrkapitány csupán annyit közölt, hogy nem óhajt bővebb tájékoztatást nyújtani.

Mit ünnepeltek a nehézfiúk?

A rendőrség figyelmét felkeltette az a fiatalemberekből álló 20-30 fős társaság, amely néhány hete Dunaszerdahely szórakozóhelyein mutatkozott és ünnepelt. Egyelőre nem tudni, az esemény összefüggésbe hozható-e az R. testvérek eltűnésével. Az viszont tény, hogy ezen az estén a Dunaszerdahelyen ismert, alvilági körökkel is összefüggésbe hozható személyek először a Legendary pubban italoztak, majd onnan a Lidl bevásárlóközpont parkolója közelében található egyik szórakozóhelyre mentek át, amely állítólag a fivérek gyakori tartózkodási helye volt. Nem mellesleg hétvégenként őrző-védő cégük emberei ügyeltek ott a rendre.

Mit ünnepeltek a nehézfiúk? Fotó: parameter.sk
Mit ünnepeltek a nehézfiúk? Fotó: parameter.sk

Földre fektetett banda

Szemtanúk szerint galántai, komáromi, dunaszerdahelyi, rimaszombati rendszámú kocsikkal volt a népes társaság. Állítólag köztük volt  N. Zsolt is, aki szeptember 17-én utoljára beszélt az eltűnt testvérekkel. Az egyik vendég állítása szerint az este folyamán kommandósok lepték el a dunaszerdahelyi szórakozóhelyet és igazoltatták a jelenlévőket. A társaság később Bősre ment, ahol viszont a rendőrségi kommandósok véget vetettek a vonulásnak. Állítólag földre fektették a banda minden egyes tagját, igazoltatták őket, de sem náluk, sem autójukban nem találtak semmit.

Korábban

Szeptember 17-én eltűnt a szlovák rendőrség látóköréből, és keresik azt a két férfit, akiknek köze lehetett az 1999. márciusában történt, Győrhöz alig 30 kilométerre fekvő dunaszerdahelyi mészárláshoz. Az ügy előzménye egy brutális bűntény: kilenc és fél évvel ezelőtt símaszkos fegyveresek száznál több lövedékkel egyetlen perc alatt lemészárolták a helyi alvilág Pápay-klánként ismert bandájának tíz tagját.

A rendőrség által is megerősített információ szerint a héten az R. fivérek legközelebbi hozzátartozója tett bejelentést a dunaszerdahelyi járási rendőrkapitányságon, miszerint eltűnt R. Szilárd és testvére R. Csaba. A hírt Both Péter dunaszerdahelyi rendőrkapitány is megerősítette a Szlovákiában megjelenő, magyar nyelvű Új szó napilapnak, ám további részleteket nem árult el az üggyel kapcsolatban. Az 1999-es dunaszerdahelyi mészárlással gyanúsított testvérpárnak, R. Szilárdról és Csabáról egész héten azt találgatta a szlovák sajtó, hogy megölték-e őket.

Kibogozhatatlan szálak

A tíz halálos áldozatot követelő bűntény 1999 márciusában Dunaszerdahelyen kezdődött. A Fontána bárban két ismeretlen, símaszkos gépfegyveres száznál több lövedékkel egyetlen perc alatt lemészárolta a helyi alvilág Pápay-klánként ismert bandájának tíz tagját. Az áldozatok között szép számmal akadtak magyar nemzetiségű szlovákok is.

A szlovák rendőrség azóta sem találta meg a két elkövetőt, akik feltevések szerint ukrán bérgyilkosok lehettek. Felbujtójukként azt a S. Lajost feltételezik, aki azóta ismeretlen helyen bujkál. S. Lajos feltehetően Magyarországon is huzamosabb ideig tartózkodott, ahol a gyanú szerint köze lehetett az Aranykéz utcai robbantáshoz is.
Az eltűnt fivéreket annak idején őrizetbe vették, mert fennállt közvetlen érintettségük gyanúja. Elsődlegesen az, hogy ők szerezték be a gyilkosok fegyvereit. Az ötéves vizsgálati fogság elteltével, 2005-ben azonban szabadlábra helyezték őket. Még ugyanabban az évben a nagyszombati bíróságon felújították az ellenük folytatott pert. Az ügyész azonban eddig csak alvilági személyek vallomásaival tudta alátámasztani az R.-fivérekre nézve terhelő bizonyítékokat, ám azt a bíróság a tanúskodók szavahihetőségének megkérdőjelezésére hivatkozva elvetette.

A perre rendszeresen eljártak

A per még nem zárult le, de már hosszabb ideje nincs fejlemény, és folytatása perdöntő bizonyítékok híján beláthatatlan.

Az R.-fivérek 2005 óta Dunaszerdahelyen éltek és vállalkoztak. Utoljára szeptember 15-én látták őket, a mobiltelefonjaik azóta ki vannak kapcsolva. A család bejelentése alapján a rendőrség keresi őket, de egyelőre eredménytelenül. Annyit lehet tudni, hogy – a helyi szóbeszéd szerint a külföldön bujkáló Sátor Lajossal titkon kapcsolatban álló – N. Zsolttal indultak találkozni az egyik Dunaszerdahelyhez közeli faluba. Időközben a rendőrség N. Zsolt lakásán házkutatás tartott, de ez nem vezetett eredményre.
A testvérpár hirtelen eltűnése azért is furcsa, mert a nagyszombati kerületi bíróságon felújított perre rendszeresen eljártak. 2005-ös szabadlábra helyezésükkor többen is feltételezték, hogy majd felszívódnak, ám nem így történt.

Vérfürdő Dunaszerdahelyen

A csütörtök esti (1999. március 25.) gyilkosság óta sokszor feltettük a kérdést, miért gyilkolt meg három csuklyás férfi tíz másikat - nyilatkozta a Kisalföldnek Jaroslav Spisiak, a Dunaszerdahelyi Járási  Rendőrkapitányság igazgatója. - Az indítékok is sokfélék lehetnek, a nyomozás érdekében azonban egyelőre nem kívánok találgatásokba bocsátkozni. az biztos, hogy a legyilkolt emberek mindegyike ismert volt a rendőrség előtt.

Dunaszerdahelyen úgy tudják, az áldozatok között szép számmal akadnak magyar nemzetiségű szlovákok is.
Kisalföld, 1999. március 27.


 

  

A vérengzés okairól

(...) a földszintről lőni kezdte  a galérián tartózkodó P. Tibort, Cs Zoltánt, Cs. Eriket, Á Pált, K. Tibort, Cs. Istvánt, V. Norbertet, M. Norbertet és egy Mazsi becenévre hallgató roma férfit. (...) A helyi lakosokat az érdekelte, vajon ki veszi át a hatalmat a Pápay csoporttól. Többen tudni vélik, hogy az S. Lajos nevével fémjelzett csoport, visszatérése állhat a háttérben (...)
Kisalföld, 1999. március 29.

 

 Dunaszerdahely, 1999. március

Dunaszerdahely, 1999. március

2003. szeptember: Elkezdődött a per >>

Olvasóink írták

 • 9. lolita 2008. október 17. 10:00
  „Korrupt itt mindenki meg a rendörseg is biztos vagyok benne,sokan levannak fizetve,eltik csaladjukat,stb.”
 • 8. Igaz Sag 2008. szeptember 25. 06:18
  „Primitiv az a vilag ahol 5 evre lezarhatnak valakit "elozetes"-ben. Csak kepzeljetek el magatokat: valaki megvadol es a rendorseg 5 evig fogva tart "elozetesben". Mit szolnatok?”
 • 7. lolita 2008. szeptember 24. 21:02
  „A rendörseg is bevan szarva a maffiatol,hisz eletet mindenki felti ilyen helyzetbe!Elözetesbe voltak de nemvolt eleg bizonyitek,s elengedtek öket vagy elkellett engedniük!A cikket teljesen elkell olvasni es utana hozzaszolni, kerem!”
 • 6. á-kos 2008. szeptember 24. 20:55
  „Hogy itt mindenki eltűnik !”
 • 5. bogote 2008. szeptember 24. 19:06
  „Mi az, hogy Dunaszerdahelyen éltek és vállalkoztak?? Azt hittem legalább előzetesben vannak. Igazságszolgáltatás!!!”
 • 4. asdsdad 2008. szeptember 24. 16:49
  „be vannak szarva, de mint az állat, ilyen embereket vagy végleg ki kell vonni a forgalomból vagy nem szabad piszkálni, mivel halálbüntetés szlovákiában sincs igy a második verziót alkalmazzák.”
 • 3. igazságszolg. 2008. szeptember 24. 16:19
  „azért az is vicc, hogy tíz év alatt senkit nem sikerült elítélnie a bíróságnak”
 • 2. heevike 2008. szeptember 24. 16:15
  „Ha valaki(ke)t gyilkossággal gyanusítanak (nem is akármilyennel), az hogy tűnhet el? Miért nincs előzetesben, de minimum háziőrizetben?!?!”
 • 1. hősök 2008. szeptember 24. 13:40
  „remélem magyarországra szöktek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válság: Ingadozik a forint árfolyama

A bankközi devizapiacon csütörtökön délután két órakor 265 forint volt az euró árfolyama; a reggeli… Tovább olvasom