Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Továbbra is stagnál a magyar foglalkoztatottság szint

Elismeri de bírálja is Magyarországot az Európai Bizottság hétfőn kiadott, a foglalkoztatási EU-miniszterek elé kerülő jelentése, amely megállapítja, hogy bár a magyar gazdaság továbbra is jóval az európai átlag fölött bővült, a foglalkoztatottság szintje továbbra is stagnál.
A dokumentum a munkaerőpiac legsúlyosabb problémájának az emelkedő trend ellenére is a rendkívül alacsony aktivitási szintet (2005-ben 61,3 százalék) nevezi.

Brüsszel szerint a magyar lakosság egészségi állapota továbbra is komoly aggodalomra ad okot, s ennek jelentős kihatásai vannak a munkaerőpiacra. A regionális munkaerő-piaci különbségek a második legmagasabbak az EU-ban, a hátrányok elsősorban a cigány közösséget sújtják. A szegénység mindazonáltal viszonylag mérsékelt maradt, de a gyermekek nagyobb kockázatnak vannak kitéve, különösen az egyszülős családokban. Visszaestek a GDP százalékában mért szociális kiadások, és Brüsszelt aggasztja, hogy a 2004-2006-os nemzeti cselekvési program végrehajtásában "nem látható világosan az európai finanszírozás hatékonysága". A dokumentum szerint a foglalkoztatási célok optimistának tűnnek a közszférában tapasztalható elbocsátások fényében, de az oktatásban kitűzött célokat nem támasztják alá nagy horderejű beavatkozások.

A nyugdíjterhekkel kapcsolatban Brüsszel emlékeztet: Magyarországot korában "magas kockázatú" tagállamnak minősítette az államháztartás fenntarthatóságának szempontjából, különösen a társadalom elöregedésének nagy költségei miatt.

Az egészségügyi rendszer kapcsán a jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyarok a szükségesnél többet járnak kórházba, a 27-ek közül pedig hazánk az egyik legtöbb kórházi ággyal rendelkező ország, és ennek pénzügyi terheit "a széles körű adóelkerülés" is növeli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

étterembeN ÉTKEZIK HOLNAP?

Tovább olvasom