Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

További 120 milliárdos költségvetési megszorítás

Idén a múlt évihez képest 1 százalékponttal kell csökkenteni az államháztartás GDP-arányos hiányát, így a várható deficit 4,6 százalék közelében alakul – közölte Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter keddi bemutatkozó sajtótájékoztatóján.
Draskovics Tibor szerint a költségvetés további 120 milliárd forintos megszorítást igényel idén. Így a korábban bejelentett 35 milliárdos kiadás-visszafogással együtt a kiadások 155 milliárd forinttal lehetnek kisebbek, ami a GDP 0,8 százalékát jelenti. „Ez a hivatalba lépésemet követően azonnali intézkedéseket igényel, amelyek további 120 milliárd forintos megtakarítást céloznak, ezzel a miniszterelnök is egyetért" – emelte ki Draskovics Tibor.

A kijelölt pénzügyminiszter bemutatkozó sajtótájékoztatóján aláhúzta: nem teljesíthető az a költségvetés összeállításakor kijelölt cél, miszerint ez évben az államháztartás deficitjét a GDP 3,8 százalékára kell levinni. Az viszont vállalható és megvalósítható, hogy 1 százalékponttal mérséklődjön az államháztartás GDP-arányos deficitje – hangoztatta Draskovics Tibor.

Ésszerűség vagy népszerűség

Draskovics Tibor kiemelte: a növekedés feltételeinek biztosítására és az egyensúly javítására kívánja helyezni a hangsúlyt munkája során. Úgy vélte, kiszámítható gazdaságpolitikára van szükség, következetes munkára, így lehet visszaszerezni a piacok bizalmát. Alapvető az államháztartási reform folytatása, különösen az egészségügyi és a közszféra korszerűsítése – tette hozzá.

„ Arra a kérdésre, hogy népszerű vagy ésszerű gazdaságpolitikát akarok-e folytatni, csak az ésszerűség lehet a megfelelő válasz, amely lehetőséget ad később a kormány számára a népszerűség elérésére is" – hangoztatta.

Nem engedhető meg a pazarlás

Kifejtette, hivatalba lépését követően külső szakértők bevonásával áttekinti több költségvetési intézmény működését. Arra van szükség, hogy a központi intézmények működése hatékonyabbá, olcsóbbá váljon. Nem engedhető meg pazarló központi rendszerek működtetése a továbbiakban.

„ A bizonytalanság nem jó..."

Csak erős, versenyképes gazdasággal lehet csatlakozni az euróhoz, ezért a jegybank képviselőivel, tudósokkal, társadalmi szervezetek, pártok tisztségviselőivel a következő hetekben konzultációt kezd arról, hogy tartható-e az eurózóna-csatlakozás 2008-as dátuma – közölte a kijelölt pénzügyminiszter. Draskovics Tibor hangsúlyozta, elkötelezett amellett, hogy Magyarország minél előbb az eurózóna tagja legyen, ugyanakkor az országnak erős és versenyképes gazdasággal kell részt vennie a csatlakozásban. A konzultációt március végéig le kívánják zárni. Arra a kérdésre, hogy ez a két és fél hónap nem okoz-e majd bizonytalanságot a befektetők számára, Draskovics így felelt: kétségtelen, hogy a bizonytalanság nem jó, de egy ilyen lépést csak alapos elemzés után lehet meghozni.
Ami a jelenlegi jegybanki kamatszint csökkentését illeti, a kijelölt pénzügyminiszter diplomatikusan fogalmazott: „Amint a feltételek lehetővé teszik, a jegybank bizonyára lépni fog." (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosi ügyelet - hétköznapi

Tovább olvasom