Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Tovább romlott az MSZP és a kormány megítélése

Tovább romlott az MSZP és a kormány megítélése, a szocialista párt támogatottsága 20 százalék alatti - derül ki a Századvég és a Forsense július 3-10. között végzett telefonos vizsgálatából.
A Fidesz és az MSZP támogatottsága közötti különbség tovább nőtt júliusban: a legnagyobb ellenzéki pártra az összes megkérdezett 30 százaléka szavazna, míg a szocialistákra 17 százalék - olvasható a távirati irodához pénteken eljuttatott közleményben. A Fidesz erősödésében a párt népszavazási kommunikációja is közrejátszhat - vélik a közvéleménykutatók.

A biztos szavazók 56 százaléka állítja, hogy a Fideszre szavazna, 31 százalékuk pedig az MSZP-t támogatná - tették hozzá. Az összes megkérdezett négy százaléka voksolna a demokrata fórumra, míg az SZDSZ-re két százalék, az előbbi a biztos szavazók körében átlépi a parlamenti küszöböt (hat százalék), míg az utóbbi elmarad attól (négy százalék) - világít rá a felmérés.

Budapesten a két nagy párt támogatottsága kiegyenlített (24-24 százalékos), az MDF szavazóinak aránya kilenc százalék, míg a szabaddemokratáké öt százalék. A választói aktivitás továbbra is az elmúlt hónapban tapasztalt alacsony szinten áll, az összes megkérdezett 60 százaléka állította, hogy biztosan elmenne szavazni most vasárnap.

A Századvég és a Forsense rámutatott arra is, hogy mind a kormány, mind az ellenzék munkáját negatívan ítélték meg a válaszadók: az ellenzék tevékenységével a magyar társadalom 57 százaléka, míg a kormányéval 67 százaléka elégedetlen. A Fidesz szavazók 14 százaléka, míg az MSZP-sek 10 százaléka elégedetlen saját oldalával - fűzték hozzá.

A kutatás szerint Orbán Viktort a válaszadók relatív többsége alkalmasabbnak tartja a kormányfői posztra a jelenlegi miniszterelnöknél. Az ellenzék vezetőjének támogatottsága hét százalékpontot nőtt június óta, Gyurcsány Ferencé pedig két pontot csökkent. Ugyanakkor minden ötödik megkérdezett úgy véli, a két politikus egyike sem alkalmas miniszterelnöknek.

A válaszadók 47 százaléka a kormányváltás mellett foglal állást, 38 százalék pedig a kormány hatalmon maradását támogatja - áll a tanulmányban. A kétpárti logikával kapcsolatos kritikai attitűdökre kitérve a közvéleménykutatók azt írják, hogy a megkérdezettek 59 százaléka szerint kockázatos az ország jövője szempontjából, ha csak két nagy monolit tömb uralja a politikai életet, 58 százalék pedig azt gondolja, hogy a jelenlegi politikusok nem képesek arra, hogy megoldást találjanak az ország gondjaira

A Századvég és a Forsense által elkészített politikusi népszerűségi index azt mutatja, hogy kizárólag kormánypárti politikusok népszerűsége csökkent, ugyanakkor az ellenzékieké, illetve az államelnöké nőtt. A rangsort Kósa Lajos fideszes debreceni polgármester vezeti: népszerűségi indexe 60 pont. Őt követi Szili Katalin, az országgyűlés elnöke 57 ponttal, Sólyom László köztársasági elnök 56 ponttal, majd Dávid Ibolya, az MDF első embere 54 ponttal. A lista végén Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca vezetője áll 28 ponttal.

Gyurcsány Ferenc rokonszenvindexe 34 pont, az ellenzéki politikusok közül a két pártvezér, Semjén Zsolt és Orbán Viktor népszerűségi indexe a legalacsonyabb (42 illetve 46 pont).

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szülők tartozása miatt raboltak el egy 11 éves gyermeket

Emberrablással gyanúsít a rendőrség több személyt is, akik egy 11 éves gyermeket tartottak fogva -… Tovább olvasom