Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Tovább növelik a Balaton közbiztonságát

A nyári hónapokban "földön, vízen és levegőben" egyaránt fokozott figyelmet fordítanak a Balaton közbiztonságára.
A Balaton déli partján a közbiztonság már tavaly is jobb volt az előző évinél, a rendőrök pedig mindent megtesznek azért, hogy a Balatonnál nyaralók és az ott élők az idén még nagyobb biztonságban érezzék magukat - hangsúlyozta Somogy megye rendőrfőkapitánya az MTI-nek, az elmúlt évet értékelő, egyúttal az idei feladatokat meghatározó, ezen belül a balatoni turisztikai idényre való felkészüléssel kiemelten is foglalkozó állományülés után.

Piros Attila dandártábornok úgy fogalmazott: a nyári hónapokban "földön, vízen és levegőben" egyaránt fokozott figyelmet fordítanak a Balaton közbiztonságára.

Rendőröket vezényelnek át

A főkapitány ismertetése szerint ez azt jelenti, hogy a turisztikai szezonban több mint száz rendőrt vezényelnek át a megyéből a Balaton-partra, akik a szárazföldön teljesítenek szolgálatot. A tó biztonságára a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság alárendeltségébe tartozó Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság mintegy félszáz rendőre felügyel, és az M7-es autópálya 74 kilométeres somogyi szakaszán is igen gyakran találkozhatnak majd a rendőrség autóival az arra közlekedők. A Siófok-Kiliti repülőtéren az idén is két helikopter áll készenlétben, továbbá kellő létszámban biztosítják majd a balatoni rendezvényeket.

A vízen tartózkodók biztonságáról szólva a főkapitány hangsúlyozta: "ha betartják a szabályokat és figyelnek a viharjelzésekre, akkor mindenki biztonságban érezheti magát". A vízi mentőkkel együttműködve félszáz vízirendőr hat balatoni őrsről - három somogyi, egy zalai és két északi parti kikötőből biztosítja a különböző versenyeket, ügyel a fürdőzők és a vízi járművekkel közlekedők biztonságára - mondta Piros Attila, egyúttal jelezte: az idén folytatják a vízirendőrök technikai eszközeinek tavaly megkezdett fejlesztéseit.

Több rendőr az M7-esen

A nyári hónapokban meglehetősen forgalmas M7-es autópálya közlekedésbiztonságáról szólva közölte: már tavaly is sokkal sűrűbben - akár 15-20 kilométerenként - és gyakrabban találkozhattak rendőrautókkal az arra közlekedők, és ez idén sem lesz másként. Talán ennek is köszönhető, hogy a somogyi az egyik legbiztonságosabb magyarországi autópálya szakasz - jegyezte meg a főkapitány.

Mint arról beszámolt, az újonnan kapott rendőrautók közül öt az autópályán teljesít majd szolgálatot, de szükség szerint motoros járőrök is figyelnek a közlekedők biztonságára. A járművek minden technikai eszközzel fel vannak szerelve, de az elsődleges cél nem az, hogy bírságoljanak, sokkal inkább az, hogy egyfajta biztonságot jelentsenek az autósoknak, hogy bármi gond esetén rövid időn belül segítséget tudjanak kérni - hangsúlyozta Piros Attila.

Jobban figyelnek a Soundra


A főkapitány kitért arra is, hogy a tavalyinál jobban figyelnek majd az olyan nagy látogatottságú rendezvényekre, mint például a Balaton Sound. Mivel a tapasztalatok alapján az ilyen jellegű programok mindig egy kicsit hosszabbak, mint az előző évben és több a résztvevő is, ezért arra készülnek, hogy ez így lesz ezen a nyáron is - mondta. Hozzátette: ha nem elég a tervezett plusz száz rendőr - ami egyébként egy nagyobb rendőrkapitányság állományának felel meg -, akkor még többet vezényelnek majd a Balaton-partra, hogy garantálják a rendezvények, illetve a nyaralók és a lakosság biztonságát.

Diákok is segítenek

Piros Attila szólt arról is, hogy a rendőrség bűnmegelőzési munkáját a nyári hónapokban diákok is segítik a Balatonon. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság több mint tíz évvel ezelőtt indította el a programot, és ez a főkapitány szerint olyan sikeres, hogy más megyékből is vannak jelentkezők, akik szívesen vállalnak szórólaposztást, strandfelügyelet, szükség szerint útbaigazítást. Az idén öt somogyi településen működik majd bűnmegelőzési centrum, és a programban mintegy kétszáz középiskolás vesz részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megváltozik a népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íve

Külön aláírásgyűjtő ívet kell benyújtania annak, aki határon túli magyaroktól is szeretne… Tovább olvasom