Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Tovább nőtt a lakosság eladósodása

A lakossági hitelek állománya februárban 52,9 milliárd forinttal emelkedett – derül ki a legfrissebb jegybanki adatokból. A növekmény még ennél is nagyobb lett volna, hiszen a devizahiteleknél a tranzakciók értéke 69,9 milliárd forintot tett ki, amit 12,9 milliárd forinttal apasztott a forint erősödése.
Egyelőre azoknak van igazuk, akik úgy vélték: a háztartások a megszorításokat átmenetinek tekintik, az emiatti nehézségeket hitelfelvétellel próbálják áthidalni. Ezt az új szerződések alakulása még az állományi adatoknál is jobban alátámasztja.

A mára a legmeghatározóbbá vált svájcifrank alapú kölcsönök esetében egyszerűen eltűnt a szezonalitási hatás. A tavalyi első két hónapban regisztrált 40-45 milliárd forinttal szemben ugyanis az idén 80-84 milliárd forintra szerződtek a magánszemélyek. 2006-ban egyébként (az év végi két rekordhónapot is beleszámítva) 84 milliárd forintot tett ki az átlagos havi hitelszerződés összege.

A cégek biztosan nem eladósodással reagálnak az idei nehézségekre, a vállalati hitelállomány ugyanis februárban 57,4 milliárd forinttal csökkent. A szektor betétállományának 2006 májusa óta tartó növekedése is megállt azonban az idén, februárban 68,7 milliárd forinttal mérséklődött az állomány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

edzőcsere csornán az újabb zakó után

Tovább olvasom