Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Tovább nőtt a kábítószer-fogyasztás Európában

Tovább nőtt a legtöbb kábítószerféleség fogyasztása Európában, legnagyobb mennyiségben a vadkender-származékokkal élnek - derül ki a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő Központjának éves jelentéséből, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra Brüsszelben.
A dokumentumból az is kitűnik, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent a drogok ára a kontinensen - a heroin például ötéves viszonylatban 45 százalékkal, a kokainé 22 százalékkal -, és a kábítószer most talán minden korábbinál olcsóbb. 2004-ben ezer tonna kábítószert foglaltak le az Európai Unióban.

Az idei jelentésben a kábítószer-fogyasztás mellett a kínálatot és a kezelést is elemzik, emellett összegezték a drogpolitika és jogszabályok vizsgálatának tapasztalatait, a kábítószer-problémára adható válaszokat. Foglalkozott a központ a kábítószerrel összefüggő fertőző betegségekkel és a halálozással is.

A jelentés szerint az uniós lakosság egyötöde saját bevallása alapján már kipróbálta a vadkenderből készülő drogféleségek valamelyikét, legtöbben a fiatal korosztályból. Ugyancsak emelkedik a szintetikus drogok fogyasztása, mindenekelőtt az ecstasyé.

Történelmi magasságba nőtt a kokainfogyasztók köre is, számukat immár 3,5 millióra teszik a jelentés szerint (tagországonként átlagosan legfeljebb 4 százalékos arányuk ugyanakkor jelentősen elmarad az Egyesült Államokban mértnél, ahol a lakosság 14 százaléka élt már állítólag ezzel a droggal legalább egyszer életében).
A jelentés szerint tavalyelőtt 400 ember halálát okozta a kokain, de ezt a központ képviselői csütörtöki sajtójelentések szerint maguk is alulbecsültnek tartják. Az összes kábítószerrel kapcsolatos halált évente legalább 7-8 ezerre teszik.

Az intézet adatai szerint Magyarországon 2003-ban a vadkender-származékok élvezete 2,4, az ecstasyé 0,8 a kokainé 0,7 százaléknyit érintett a 15-64 éves lakosságból.

Szinte minden EU-tagországban zajlanak a fertőzésmegelőzést szolgáló tűcsereprogramok, illetve a kevésbé veszélyes féleségekre átszoktató programok a súlyos kábítószerfüggők esetében - állapította meg a jelentés, amely szerint mindazonáltal fokozni kell a megelőzés, valamint a kereslet és kínálat csökkentése érdekében tett erőfeszítéseket.

Winkfein Csaba (MSZP) országgyűlési képviselő brüsszeli látogatása után kiadott közleményében a jelentés kapcsán úgy ítélte meg, hogy a kábítószer okozta gondok rendkívül összetettek, s nem kecsegtetnek egyszerű megoldásokkal. "Egy következtetés azonban már most egyértelműen levonható. Az európai tapasztalatokból megtanultuk, hogy csak közös munkával, az EU-s tagországokkal szorosan együttműködve, hozhatunk hatékony intézkedéseket a tiltott kábítószerek használata miatt kihívásokra" - áll a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikor kezdi a karácsonyi készülődést?

Tovább olvasom