Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága az országban

Tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága az országban, mintegy 216 ezer hektár föld áll víz alatt. Kilenc folyó egy-egy szakaszán van harmadfokú árvízvédelmi készültség hétfő délelőtt,

12:51 - Vízkivezetéssel és szivattyúzással tehermentesítik az áradó Hortobágy-Berettyót

Eddig példa nélküli mennyiségű, 750 ezer köbméter vizet vezettek ki gravitációsan az elmúlt 24 órában a Hortobágy-Berettyóból. A víz a Nagykunsági-főcsatorna két ágába került, majd onnan a Hármas-Körösbe juttatják - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) védelemvezetője hétfőn az MTI-vel.

Az áradó Berettyó Szeghalomnál
Horváth Béla jelezte, hogy a naponta kétmillió köbméter belvizet befogadó Hortobágy-Berettyó tehermentesítése érdekében naponta 1,3 millió köbméter távozik a folyóból a mezőtúri árvízkapunál lévő 30 szivattyú üzemeltetésével, valamint a nagyiváni vésztározóba történő vízbevezetés révén. Hozzátette: mindezeket a lépéseket az indokolja, hogy a belvizes elöntések miatt ebben a térségben Karcag, Kisújszállás és Mezőtúr körzetében a legnehezebb a helyzet.

Tájékoztatása szerint az elmúlt nap sem a Felső-Tiszán, sem a Közép-Tisza vidékén nem volt csapadék. A Tisza vasárnap 22 órakor Vásárosnaménynál tetőzött, lejjebb árad. A Tisza vízállása hétfőn reggel Szolnoknál 740 centiméter volt, ez még kereken 3 méterrel alatta van 2000-ben rögzített 1041 centiméteres rekordnak.

A Körösök továbbra is áradnak, a Hármas-Körös szarvasi vízmércéjénél hétfőn reggel 849 centiméteres értéket regisztráltak, ez fél méterrel magasabb a harmadfokú készültséghez rendelt 800 centiméteres értéknél. A végig áradó Hortobágy-Berettyón ugyancsak a harmadfokú védekezési szintet meghaladó értékeket mértek.

A KÖTIVIZIG összesen 642 kilométer hosszú védvonalszakaszon tart fenn árvízvédelmi készültséget, ebből harmadfokú a készültség több mint 115 kilométeren. Az árvízi védekezésben az elmúlt nap folyamán 451 ember vett részt. A védekezési munkák miatt a Tisza töltésein a közlekedés korlátozását rendelték el.

11:50 - Másodfokúra növelték a készültséget Tiszafüred és Rakamaz között

Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között hétfőn a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) - közölte Bara Sándor védelemvezető az MTI-vel.

Tokajnál hétfő reggel 745 centiméter magas vízállást mértek, a Tisza tovább árad - fűzte hozzá az igazgató.

A Hortobágy-Berettyó további tehermentesítésére Ágotánál hét darab mobilszivattyút építettek ki, azok másodpercenként 3,5 köbméter vizet emelnek át a nagyiváni tározóba - mondta Bara Sándor hozzátéve, hogy a Hortobágy-Berettyón továbbra is a legmagasabb, harmadfokú a készültség.
Borznál 402 centiméter a folyó vízállás, ez 36 centiméterrel marad el az eddig mért legnagyobb vízállástól. A gyulai, a szolnoki és a debreceni vízügyi igazgatóság továbbra is korlátozza a belvíz-beemelést a vízfolyásba.
A Berettyó torkolati szakaszán ugyancsak harmadfokú a készültség: Szeghalomnál hétfő reggel 577 centiméter volt a vízállás, egy nap alatt 30 centiméterrel nőtt, az áradás pedig folytatódik. A folyó felső szakasza apad. Pocsajnál a reggel mért vízszint 452 centiméter volt, maradt a másodfokú védelmi szint - ismertette a részleteket.

Bara Sándor elmondta azt is, hogy térségükben 35 850 hektár föld áll víz alatt, vasárnap óta mindössze 100 hektárral nőtt az elöntött terület nagysága a TIVIZIG működési területén.

Az igazgatóság mind a 12 belvízvédelmi szakaszon védekezik: a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben a Berettyó-alsó, a Tiszai-alsó, a Kösely-alsó, illetve a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon, másodfokú a készültség a Tiszai-felső és a Tiszai-középső szakaszokon, a Berettyó-felső, a Kadarcs-Karácsonyfoki, az Alsó-nyírvíz-Kati-éri, a Kösely-felső, illetve a Kállói és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 23 szivattyútelepet üzemeltet: egy nap alatt csaknem négymillió köbméter vízmennyiséget emelnek át a befogadó folyókba, csatornákba - tájékoztatott a védelemvezető.

11:25 - Észak-Dunántúl: este véget ér az árvízvédelmi készültség

Este hat órakor véget ér az árvízvédelmi készültség az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVÍZIG) területén, mert az árvízi készültségi szint alatti vízállások lesznek - közölte honlapján hétfő délelőtt a szervezet.

Az elmúlt 24 órában nem esett jelentősebb csapadék a folyók vízgyűjtőin, és csütörtökig, péntekig ez nem is várható. Teljes magyarországi szakaszán tovább apad a Rába, amelynek vízállása az éjszaka Árpásnál az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintje alá csökkent. Győrnél a következő egy nap alatt negyven centiméteres apadást várnak. Mórichidánál a tetőzés előtt álló Marcal szintje megközelíti az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendelésének határát.

A Hanság-Rábca belvízrendszer teljes hosszán körülbelül tíz centiméteres apadást mértek reggelre. Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött területek nagysága 18 ezer 211 hektár; ebből 1783 hektár vetés, 2642 hektár szántó, 2414 hektár rét.

11:20 - Tovább nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága

Tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága az országban, mintegy 216 ezer hektár föld áll víz alatt. Kilenc folyó egy-egy szakaszán van harmadfokú árvízvédelmi készültség hétfő délelőtt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

A közlemény szerint 14 megye 82 településén folyik belvízi védekezés. A belvízzel elöntött terület nagysága országosan 216 ezer hektár, 12 vízügyi igazgatóság területén 11 szakaszon elsőfokú, 46 szakaszon másodfokú és 24 szakaszon harmadfokú belvízvédelmi készültséget tartanak fenn.

Jelenleg 333 szivattyúval emelik át a vizet, és a legkritikusabb pontokon több mint huszonegyezer homokzsákot helyeztek el. A belvíz miatt 9, löszfalomlás miatt pedig 5 embert kellett az ország különböző pontjain kitelepíteni. A kialakult helyzet miatt 4 megye 11 útját tartják zárva.

Hajdú-Bihar megyében több mint 35 ezer hektár áll belvíz alatt, eltávolítása érdekében 23 szivattyútelepet működtetnek folyamatosan. Csak vasárnap több mint négyezer köbméter vizet emeltek át. A megye több településén van valamilyen fokú készültség ár- vagy belvíz miatt.

Csongrád megyében 30 ezer hektárnyi területet borít belvíz. Öt településen elsőfokú, három településen - Mindszenten, Újszentivánon és Székkutason - pedig másodfokú készültség mellett folyik a védekezés. A megye belvízvédelmi szakaszain harmadfokú készültséget rendeltek el, összesen 30 szivattyútelep üzemel.

Békés megyében változatlanul 14 önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget; 4 településen másodfokú a készültség, 10 településen pedig a legalacsonyabb fokozat van érvényben.

Tolna megyében tízszer riasztották a hétvégén belvízzel kapcsolatos káresethez a katasztrófavédelem egységeit. Kilenc esetben vízzel elöntött pincéből szivattyúztak a tűzoltók, egy helyen pedig a vízelvezető árok veszélyeztette a lakóépületet. Az esőzések nyomán veszélyessé vált partfalak miatt 12 polgári védelmi káreseti helyszíni szemle zajlott szombaton és vasárnap. Szekszárdon egy pince járda felőli főfala rogyott meg, veszélyeztetve a járókelőket és a forgalmat is.

Szombaton a Somogy megyei Polányban a tartós esőzések miatt felázott talajon megsüllyedt egy családi ház egyik fala. Nem fenyegetett az a veszély, hogy a fal kidől, mert azt az elmúlt évben már pillérekkel megerősítették. A szomszédos ingatlan pincéjében azonban körülbelül 40 centiméternyi víz gyűlt össze, amit a tűzoltók szivattyúval eltávolítottak.
A Vas megyei tűzoltókat vasárnap két riasztották családi ház pincéjében felgyülemlett víz eltávolítására. A munkát a csánigi, illetve a cáki önkéntes tűzoltók végezték el.

A Pest megyei Bugyi településen vasárnap délután óta megelőző jellegű belvízvédelmi munkálatokat folytatnak. Készültséget nem rendeltek el, de az önkormányzat hat munkással és egy szivattyúval végzi a szikkasztó árkok víztelenítését, valamint a csatornák tehermentesítését. Este és éjszaka nem volt szükség a Pest megyei katasztrófavédelem beavatkozására belvízzel kapcsolatban.

Az árvízi helyzetről azt írták: a reggeli adatok szerint a magyarországi folyószakaszokon csaknem 2600 kilométeren volt valamilyen fokozatú árvízvédelmi készültség, 2 megye 5 településén védekeznek az árvíz ellen. Elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben 1218 kilométeren a Tiszán, a Lónyay főcsatorna alsó szakaszán, a Sajón, a Zagyva felső és alsó szakaszán és a Rába egyes szakaszain. 754 kilométeren másodfokú a készültség a Tiszán, a Túron, a Lónyay főcsatorna felső szakaszán, a Bodrogon, a Zagyva középső szakaszán, a Berettyó felső szakaszán, a Hármas-Körös torkolati szakaszán, az Ipoly középső szakaszán, és a Zalán.

Összesen 591 kilométeren pedig harmadfokú a készültség a Krasznán, a Taktán, a Hortobágy-Berettyón, a Berettyó alsó szakaszán, a Fekete-, a Fehér-, Sebes-, Kettős- és a Hármas-Körösön.

Fejér megyében továbbra is egy helyszínen folyik árvízi védekezés.

Székesfehérváron a Székely utcai zártkerti ingatlanok védelme érdekében már egy hete szivattyúval emelik át a Lugosi árok vizét a Gaja-patak felé. A Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán még mindig másodfokú, az Adony-Ercsi belvízvédelmi öblözetben lévő Adonyi főcsatornán elsőfokú belvízvédelmi, a Fehérvárcsurgói-tározónál pedig másodfokú helyi vízkár-elhárítási készültség van. Vízeltávolítás érdekében vasárnap délután óta nem riasztották a katasztrófavédelem egységeit.

Veszprém megyében Egyházaskesző és Nemesgörzsöny körzetében stagnál a Marcal vízszintje.

A Tisza Csongrád megyei folyószakaszának teljes hosszán, valamint a Maros egy részén elsőfokú az árvízvédelmi készültség.

A közleményben azt írták, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn akár többórás napsütésre is lehet számítani, és jelentősebb csapadékra nem kell készülni.

10:15 - Tovább nőtt a belvíz borította terület az Alsó-Tisza vidékén

Mintegy 500 hektárral, 40 900 hektárra nőtt az elmúlt 24 órában a belvíz borította terület nagysága az Alsó-Tisza-vidéken – tájékoztatta a regionális vízügyi igazgatóság hétfőn az MTI-t.

Kozák Péter védelemvezető közölte: az igazgatóság működési területén több mint 12 ezer hektárnyi vetést, 8550 hektár szántót borít belvíz. Az igazgatóság két belvízvédelmi szakaszán harmad-, négyen másod-, két belvízvédelmi szakaszán pedig elsőfokú a készültség. Hozzátette: a harminc üzemelő szivattyútelep közül 26 másod-, illetve harmadfokú készültség mellett 24 órás üzemben működik, a berendezések szombaton 4,7 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A térségben működő vízgazdálkodási társulatok közül a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulatnál harmadfokú készültség mellett folyik a védekezés, a többi társulatnál első- és másodfokú a készültség. Kömpöcön, Kunszentmártonon, Mindszenten, Székkutason és Újszentivánon másodfokú, hat településen pedig elsőfokú készültség mellett védekeznek a belvíz ellen – tudatta a szakember.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATI-VIZIG) működési területén 216,792 kilométeren – a Tiszán és a Maros torkolati szakaszán - első-, 22,813 kilométeren – a Hármas-Körös alsó szakaszán – másod-, 21,1 kilométeren – a folyó öcsöd-kunszentmártoni térségében – harmadfokú árvízvédelmi készültség van. Az igazgatóság 138 emberrel vesz részt az árvízvédekezésben: figyelő szolgálatot látnak el, és végrehajtják az árvízi jelenségek által indokolt feladatokat - közölte az igazgató.

10:08 - Győr-Moson-Sopron megye több útján vége a korlátozásnak

Győr-Moson-Sopron megye több útján feloldották az ár-, illetve belvízhelyzet miatt korábban bevezetett korlátozást, és hamarosan minden teljes útzárat feloldanak - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője hétfőn reggel az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint reggel nyolc órától a három és fél tonnánál kisebb össztömegű járművek újra használhatják Szanynál a 84123-as jelű mellékutat, reggel tíz órától pedig a 8511-es út Kisbabod és Bodonhely közötti szakaszát nyitották meg a tíz tonnánál kisebb járművek előtt.

Hozzátette: Agyagosszergény és Gyóró térségében, valamint Vitnyéd és Csapod, Csapod és Pusztacsalád, Pusztacsalád és Iván, Fertőszentmiklós és Csapod, továbbá Cirák és Csapod között félpályás lezárásokra vagy útszűkületre továbbra is kell számítaniuk az autósoknak.

09:49 - Folytatódik az árhullámok levonulása a Felső-Tisza-vidék folyóin

Folytatódik az árhullámok levonulása a Felső-Tisza-vidék folyóin, a Túron mérsékelték az árvízvédelmi készültséget - közölte a térségi vízügyi igazgatóság vezetője hétfőn az MTI-vel.

Bodnár Gáspár elmondta: a Tisza jobb partján Vásárosnamény és Lónya, valamint a folyó bal parti védvonala mentén Vásárosnamény és Szabolcsveresmart között változatlanul elsőfokú a készültség, Szabolcsveresmart és Gávavencsellő között azonban marad a vasárnap elrendelt másodfokú riasztás.

A Túron elsőfokúra mérsékelték a riasztási szintet, a Krasznán Nagyecsed és Olcsva között továbbra is harmad-, máshol másodfokú az árvízvédelmi készültség. A Szamoson folytatódik a lassú apadás, a Lónyay-főcsatorna két szakaszán még mindig másodfokú készenlét keretében védekeznek - ismertette a védelemvezető.

A térségben a belvízzel elöntött terület nagysága megközelíti a 23 ezer hektárt, a 14 működő szivattyútelep 2,7 millió köbméter belvizet emelt át a főbefogadókba. A vízügyi igazgatóság az összes belvízvédelmi szakaszán készültséget tart, csakúgy mint két vízgazdálkodási társulat és nyolc megyebeli település - tette hozzá Bodnár Gáspár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti Bank: Király Júlia alelnök benyújtotta lemondását

Úgy látja, a Magyar Nemzeti Bankban kialakított új irányítási rend veszélyezteti az MNB nemzetközi presztízsét. Tovább olvasom