Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Tovább működteti a tapolcai kórházat a Medisyst Kft.

A korábbi nyilatkozatokkal ellentétben március elseje után is tovább működteti a tapolcai kórház-rendelőintézetet a Medisyst Kft.
Elmondta: a Medisyst Kft. által megadott új időpont április 5., azaz csak eddig az időpontig áll szándékában működtetni az intézményt. A sajtóreferens közlése szerint a Medisyst vezetése a levélben kifejezte azon reményét, hogy addig "megnyugtatóan sikerül megállapodni" a beruházások és eszközök értékéről, illetőleg a dolgozók további foglalkoztatásáról. Kovács Melinda elmondta: a kórház szakszervezetétől pénteken olyan információt kapott a városvezetés, hogy ugyanezen napon levélben arról értesítette a szakszervezetet a Medisyst Kft., miszerint április 14-ig "meg kívánják szüntetni" a 250 dolgozó munkaviszonyát.

Erről viszont az önkormányzathoz küldött levélében nem tett említést a Medisyst vezetése - jegyezte meg a sajtóreferens. Czimondorné Bakos Anna, a kórház szakszervezetének elnökhelyettese az MTI-nek megerősítette, hogy pénteken valóban kaptak a Medisysttől egy olyan tartalmú levelet, miszerint elindítják a csoportos létszámleépítés menetét.

A szakszervezeti vezető megjegyezte: jelenleg jogásszal konzultálnak, majd ezt követően azonnal tájékoztatják a tagságukat. Álláspontjuk szerint azonban a csoportos létszámleépítést a cég április 14-ig a törvényes előírások alapján már semmiképpen sem tudja végrehajtani. A tapolcai kórház-rendelőintézetet működtető Medisyst Kft. tavaly november 13-án jelezte először a város vezetésének, hogy január 1-től nem kívánja tovább működtetni - gazdasági ellehetetlenülésre hivatkozva - az intézményt; az időpontot később január 31-re, majd február 28-ra módosították.

A Medisyst Kft. és a város vezetése azonban több hónap alatt sem tudott megegyezni a kórház működtetésének és 250 dolgozójának az átvételéről. Ezért a kórház igazgatója, a kft. ügyvezetője február 22-én levélben közölte a város vezetésével, hogy március 1-től nem működtetik tovább az intézményt, egyben a 250 dolgozó elbocsátását helyezte kilátásba.

A felek közötti egyezség hiányát döntően az okozza, hogy a Medisyst nettó 380 millió forintot kér az önkormányzattól a kórháznál végrehajtott fejlesztések, felújítások fejében, míg az önkormányzat vitatja az összeg nagyságrendjét. Császár László , Tapolca fideszes polgármestere úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy még mindig nem kapták meg a bizonylatok, adatok teljes körét, amelyek a Medisyst ilyen nagyságrendű igényét alátámasztanák.

Mint mondta: nagyságrendnyi különbség van a fizetendő összeget illetően a felek között, s szerinte a nettó 380 millió forint bruttó 500 milliónál nagyobb kiadást jelentene az önkormányzatnak. Közölte: tovább tárgyalnak a céggel a kórház működtetése átvételének feltételeiről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormányszóvivő, HM, MSZP: Szekeresnek nem kell lemondania

Sem a kormány, sem a honvédelmi tárca, sem pedig az MSZP szóvivője szerint nem indokolt lemondania… Tovább olvasom