Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Tovább erősödik az állami kontroll a kaszinóüzemeltetésben

A Fidesz szerint azzal, hogy az Országgyűlés elfogadta a kaszinó-koncessziók kiadásának változtatásáról szóló törvénymódosítást, tovább nőtt az állami kontroll a kaszinók üzemeltetésében - írta az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Puskás Imre.
Az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottságának alelnöke úgy fogalmazott, hogy a baloldal folyamatosan liberalizálta a szerencsejáték-piacot, az állami kontrollt pedig csökkentette, a kontrollálatlanul működő szerencsejáték-ipar így milliárdos pénzügyi károkat okozott az államnak.

A kormánypárti képviselő szerint a társadalom és az ország alapvető érdeke, hogy rend legyen a szerencsejáték-piacon, ugyanis a tisztességesen szervezett szerencsejáték milliárdos bevételeket hoz az államnak. Hangsúlyozta: megfelelő garanciák kellenek ahhoz, hogy a kaszinók pénzügyileg, adóügyileg, közbiztonságilag és nemzetbiztonságilag is biztonságosabbak legyenek. Ezt szolgálja a törvénymódosítás is, amely lehetővé teszi, hogy kaszinó-koncesszióról kétféle módon lehessen dönteni: pályáztatás útján és miniszteri döntés alapján - tette hozzá.

A miniszteri döntés útján adott koncessziós jog még erősebb állami kontrollt jelent, mert alapos vizsgálat alá veszik, hogy gazdaságilag, pénzügyileg és erkölcsileg megbízható-e az a szerencsejáték-szervező, aki kaszinót akar üzemeltetni - jelenti ki. Hozzáteszi: átvilágítják a tulajdonosi kört, a köztartozásokat, a cég előéletét, adótartozásait, valamint a pénzügyi helyzetét. Ilyen esetben a mindenkori koncessziós díj minimumánál legalább kétszer magasabb összeget kell fizetniük a tulajdonosoknak.

A nap folyamán korábban Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az Orbán-kormány tavaly ősszel nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva egyik napról a másikra megszüntette a nyerőgéppiacot. "Most újranyitják. Maguknak" - tette hozzá.

Az MSZP-s képviselő szerint a kaszinókoncessziók újraosztása kísértetiesen hasonlít a "trafikmutyi" történetére: mondvacsinált indokkal felszámolnak egy sokmilliárdos piacot, majd "a kiválasztott rokonoknak, megbízható haveroknak újraosztják". Tóth Csaba szerint a nyerőgéppiac "bedarálása" éppúgy több tízezer család megélhetését tette tönkre, mint a trafikmutyi, és az ő megélhetésükkel együtt megszűnt a több tízmilliárd forintos játékadó-bevétel is.

Pályázat nélkül is nyithatnak kaszinót a megbízható szerencsejáték-szervezők

A nemzetgazdasági miniszter kiemelt díj ellenében pályázati eljárás nélkül is koncessziós szerződést köthet legfeljebb öt játékkaszinó üzemeltetésére a megbízhatónak minősített szerencsejáték-szervezőkkel.

A parlament hétfőn kormánypárti szavazatokkal fogadta el a szerencsejáték-szervezéssel összefüggő törvénymódosítást, amely részletesen meghatározza, mi alapján minősül egy szervezet megbízhatónak.

A fideszes képviselők előterjesztésére elfogadott jogszabály alapján a szerencsejáték-szervezők levonhatják játékadójukból a koncessziós díj összegét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A PDSZ szerint késik a pedagógusok fizetése

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke szerint kedden, a megszokott rendben megérkezik a fizetés a számlákra. Tovább olvasom