Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Tovább csúszik a 13 milliárdos nyíregyházi szennyvízprogram

Tovább csúszik az Európai Unió által támogatott, 13 milliárd forint értékű nyíregyházi szennyvízprogram megvalósítása, miután az új kivitelező kiválasztását is megtámadták a vesztes pályázó cégek a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.
A kifogás alapján a döntőbizottság megtiltotta a szerződéskötést az új kivitelezővel, s február 9-ei ülésén hoz majd határozatot a vitatott kérdésben - mondta a helyhatósági tanácsnok. Mikó Dániel emlékeztetett arra, hogy nyolc hónapos huzavona után január 20-án új kivitelezőre, az SKS Nyíregyháza Konzorciumra bízták az építési munkálatok elvégzését, s a két budapesti és egy nyíregyházi cégből álló társasággal január 28-án, csütörtökön tervezték a kivitelezői szerződés megkötését, ami meghiúsult.

A projektvezető reményét fejezte ki, hogy a február 9-ei döntőbizottsági ülésen végérvényes határozat születik a vita lezárására, hiszen a további csúszás már veszélyezteti az uniós forrás felhasználhatóságát, a támogatási szerződés határideje ugyanis 2011. december 31.

Az építkezést február végén, március elején mindenképpen meg kellene kezdeni ahhoz, hogy a jövő év végéig befejeződhessenek a munkálatok, a 207 kilométer új vezetékrendszer létrehozása, 100 szennyvízátemelő kialakítása, a tisztítótelep korszerűsítése és bővítése, illetve a programhoz csatlakozott több mint nyolcezer ingatlantulajdonos lakóházának bekötése a hálózatba.

A február közepére már kilenc hónaposra növekedő csúszás - mint azt Csabai Lászlóné (MSZP), Nyíregyháza polgármestere korábban az MTI-nek elmondta - akadályozza a szintén európai uniós támogatással finanszírozott, az utak és a közösségi közlekedés fejlesztésére irányuló projekt megvalósítását is, a munkálatok leálltak, hiszen az útépítés előtt csatornázni kellene. Emellett a szennyvízprogram az időközben történt áremelkedés és az inflációi miatt 300 millió forinttal kerül majd többe, s jelentős kár éri az ingatlantulajdonosokat is.

Õk több mint két éve fizetik részletekben az ingatlanonkénti 124 ezer forintos beruházási hozzájárulást, miközben havonta több mint tíz ezer forintjukba kerül elszállíttatni a mostani egyéni derítőjükből az ott összegyűjtött szennyvizet. Az érintett lakók közül sokan "politikai csatározást" sejtenek a közbeszerzési vita mögött, szerintük "így akarja megbuktatni az MSZP-SZDSZ-függetlenek önkormányzati koalíciót Nyíregyházán a szemben álló oldal, amely a 10 milliárdos uniós támogatásra sincs tekintettel" - állították többen is az MTI munkatársának

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint százan vannak két évnél is régebben letartóztatásban

Több mint százan vannak olyanok, akik két évnél is régebb óta előzetes letartóztatásban vannak. Tovább olvasom