Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Törvényt sért Sopron és a megyei önkormányzat is

Magyarország - Bár az elmúlt egy évben javult a helyzet, még mindig vannak olyan megyei és városi önkormányzatok, amelyek nem tartják be az elektronikus információ-szabadságáról szóló törvényt. Ez írja elő, hogy milyen adatokat kell kötelezően nyilvánosságra hozniuk az interneten, hogy bárki ingyen hozzáférhessen. A helyhatóságok egy része mégis fittyet hány a törvényre, mert a mulasztásért senki sem bünteti meg őket - állítják civil szervezetek.
Az Elektronikus információ-szabadságáról szóló 2005. évi XC. törvényt (röviden: Eitv) a megyei önkormányzatoknak és az 50 ezer lélekszámúnál nagyobb városoknak 2007. január 1-től kell kötelezően alkalmazniuk. A törvény tartalmazza mindazokat az információkat, amelyeket az önkormányzatoknak folyamatosan, korlátozások nélkül és ingyen, mindenki számára hozzáférhetővé kell tenniük az internetes honlapjukon. Ide tartoznak a jogszabály-előkészítéssel és jogalkotással kapcsolatos adatok, a képviselőtestületi szavazások eredményei, az ülések összefoglalói, valamint azt is fel kell tüntetni, hogyan véleményezhetik a terveket, döntéseket az állampolgárok.

Az Eitv életbe lépése óta bizonyos szempontok alapján háromszor elemezte az önkormányzati honlapokat a Nonprofit Szektor Analízis Egyesület (NOSZA) és a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata, legutóbb idén májusban. Bár némi javulást tapasztaltak, még mindig találtak hiányosságokat.

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy nem teszik fel a weboldalra az önkormányzati rendeleteket, de sokszor nem elérhetőek a rendeletalkotásra beterjesztett javaslatok sem, pedig a törvény előírja, hogy ezeket egy évig az archívumban kell tartani, hogy bárki elolvashassa őket.

Ugyancsak gyakori hiányosság, hogy nem teszik hozzáférhetővé a képviselőtestületek jegyzőkönyveit sem- mondta a Független Hírügynökségnek Verebes Ingrid, a NOSZA Egyesület projekt-koordinátora. Az elmúlt egy évben az elemzések után a civilek figyelmeztették a hibákra az önkormányzatokat, amelyek ha lassan is, de többé-kevésbé pótolták az adatokat. Az 50 ezer lakosúnál nagyobb városok közül idén májusban már csak kettő, Sopron és Tatabánya önkormányzatának honlapján találtak komolyabb hiányosságokat.

A megyéknél sokkal rosszabb a helyzet: a 19 megyei önkormányzat közül 8-nak a honlapján nincsenek jegyzőkönyvek, így nem lehet megismerni a szavazási adatokat, 5 honlapon pedig nem szerepelnek a képviselőtestület nyilvános ülésére benyújtott, rendeletalkotásra irányuló előterjesztések. A legnagyobb problémákat Békés, Győr-Moson-Sopron, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék önkormányzati honlapjain találták a kutatók.

Bár a törvényeket azért hozzák a jogalkotók, hogy azokat be is tartsák, az Eitv-nek megvan az a hátránya, hogy nincs benne szankció. Ez azt jelenti, hogy elméletben az összes önkormányzata nézve kötelező, mégis fittyet hánynak rá, mert megtehetik, hiszen nem büntetik meg őket a mulasztásért. Verebes Ingrid hozzátette: az elemzések után nekik csupán annyi mozgásterük van, hogy felhívják a helyhatóságok, a regionális közigazgatási hivatalok és az Önkormányzati Minisztérium figyelmét a hiányosságokra. Ezt a civilek folyamatosan meg is teszik, ám egyelőre nem sok sikerrel. A közigazgatási hivataloktól részválaszokat kaptak, "megígérték, hogy intézkednek" - fogalmazott.

Olvasóink írták

 • 13. Vicus2008 2008. június 16. 13:56
  „Szerettem volna a NOSZA honlapján elolvasni a hivatkozott, friss felmérést. Lehet, hogy én vagyok figyelmetlen, de sajnos sehol nem találom. Ha valaki tudja, hol lehetne megtalálni, kérem, informáljon!

  Vicus”
 • 12. Kritikus 2008. június 16. 10:06
  „Kedves Kisalföld!

  Kérem írjanak arról, hogy a Kormányszóvivo.hu opldal miért kerülhet 200 millió forintba? Ne azzal a hangsúllyal jegyezzenek egy cikket, hogy ezt az összeget a FIDESZ sokallja!!!!

  200 millió forintból 40 olyan céget lehet tótum faktum alapítani és finanszírozni egy évig, ami összeget valakinek a zsebébe nyomtak!!!! És nem a FIDESZ sokallja ezt, hanem orbitális GUSZTUSTALANSÁG-ként hangzik ez az összeg! Ennek szakértői elemzése, (kizárva a FIDESZ-t ) jelentené az olvasók reális tájékoztatását!
  Kérem Önöket, ennek a témának adjanak hangsúlyt, mert ez a tíoúsú pénzköltés a gazdaság halálát jelenti! Ebben pedig nem leheteünk továbbra is cinkosok!”
 • 11. matriné 2008. június 16. 06:47
  „Kroky a "tűzimádó" honnan is tudná mi folyik némelyik Önkormányzat berkeiben? Az ilyen piromániás mindig bepisil és alig lehet liberóval győzni! Felesleges vele tovább foglalkozni.”
 • 10. kroky 2008. június 16. 06:17
  „"Tüzimádó"
  Az önkormányzati rendeletek sokszor megerőszakolják a törvényeket. Lásd építési engedélyek. Nekem nem lehet, de a szomszédnak lehet. Bemondás, rosszhiszemű bejelentések alapján tiltanak, határozatokat hoznak, lassan körülményesen, kárt okozva, azoknak a polgároknak, akiket éppen, hogy segíteni kellene, hisz az Ő adóikból kapják a fizetésüket.
  Törvény mondja ki azt is , hogy egy bizonyos intervallummon kívül, már köteles polgári perben intézkedést javasolni. Erre mit tesz, helyi rendeletre hivatkozva, törvényellenes cselekedetre kötelzi, azt, aki a törvénytelenségre felhívja a figyelmet illetve megakarja szüntetni ezt az állapotot és mentesíteni szeretné magát a törvénysértés alól.
  És még sorolhatnám...tudnék konkrét példát mondani, de ...
  Min. 60 nap az átfutási idő, fel tudod fogni, hogy mennyi idő ez pl. egy építkezésen? Mennyivel többe kerülhet? De nekem kötelességem max 8napon belül Fellebbezni x.ezer forintért.
  És ne gyere azzal, hogy sok a munka.Szart sok...nem az sok, hanem a köröm nagy... Ha én is ezt mondanám, akkor nem ennél friss pékárut sosem. És ugye fel lennél háborodva, hogy az a szemét pék...”
 • 9. Tabornok 2008. június 15. 20:09
  „Állam az államban. Ez a söpredék büntet a tilosban parkolásért, és egyéb apróságokért.
  Önkritikájuk, nulla.”
 • 8. Tűzimádó 2008. június 15. 20:07
  „Cseter, mint mindíg most is hülyeséget írsz!!!!!

  Az önkormányzatok önkormányzati rendeleteket alkotnak, amelyek nem lehetnek ellentétben a törvényekkel.
  Vágod, okostojás?”
 • 7. Soproni Polgár 2008. június 15. 19:09
  „Sopronban csak ez a törvénysértés van?

  Hát................!!!!

  Bár így lenne!”
 • 6. Cseter János 2008. június 15. 18:31
  „Az önkormányzatok "törvényerejű rendeletet alkotnak" e reneletek alapján a bíróságokat szinte csicskásként használják! Azt pedig senki sem vizsgálja, hogy a "rendeletalkotók" mennyire értenek a törvényekhez. Vajon nem mírják azt felűl sok esetben? Természetesen a Legfelsőbb Bírói szinten nincs semmiféle jogegységi határozat arra,hogy valójában kik és hogyan alkothatnak "rendeleteket"! Ebben az országban elég, ha kinevezik az önkormányzatokat "hatóságnak" ezzel jogositrványt adnak és semmi mást! Pedig illene erkölcs és józan ész is igen sokszor! Hát arról meg ne is beszéljünbk, hogy az efféle "hatóságokat" a bünüldözés nem is vizgálhatja az ide vonatkozó parancsok híjján!”
 • 5. Khm.. 2008. június 15. 18:22
  „A győri honlapon az utolsó közgyűlési jegyzőkönyv: 2008 április 10-ei, csak két hónapos a lemaradás. A közlönyöknél a költségvetés található. A jogtár teljesen hiányos. Az "üvegzseb" tartalmáért sem harapnám meg az ujjam. És állítólag ez az ország egyik legjobb honlapja. Akkor most mi van?”
 • 4. kritikus98 2008. június 15. 15:37
  „Mennyiért is csinált a város új honlapot?
  Emlékezzünk rá vissza, és mennyie fog kerülni mig ezt megint kiteszik!
  Na ez megint a városvezetést jellemzi! Perek viszont jól mennek ez a lényeg, a többi nem számít!

  Sopront két éve elütte a gyorsvonat, azota csak haldoklik,,,”
 • 3. miracle 2008. június 15. 15:33
  „Nagyon nagy feladat tényleg.
  Micike a titkárnő fogja azt a 300 oldalt és beszkenneli, pdf-ben felrakják, 1 napi meló.”
 • 2. 621 2008. június 15. 15:16
  „...és akkor mi van? ... a dakota megmondta: ... oszt jónapot.
  lesz ez még így se... Keressék pl. az 1998-2002 közti kormányülésjegyzőkönyveket...oszt jónapot...”
 • 1. Izeke 2008. június 15. 14:08
  „szívesen nézném meg a képviselők fizetését is az önkormányzati honlapokon...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bamako Challenge live - Videó

Nemrégiben a Tisza lápos területén ralizott stábunk. Videó: ízelító a versenyből. Tovább olvasom