Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Törvénysértő volt a házkutatás az Ökotársnál

Amikor a házkutatást végezték, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt nyomozás nem volt folyamatban, így az intézkedés nem volt jogos.
A Budai Központi Kerületi Bíróság határozata szerint törvénysértő volt az Ökotárs Alapítvány székhelyén és munkatársainál végzett tavaly szeptemberi házkutatás, mert hiányzott a kényszerintézkedés általános feltétele. A bíróság múlt pénteki határozatát az alapítvány juttatta el csütörtökön az MTI-hez.

A határozatban az áll: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya tavaly szeptember 5-én rendelt el házkutatást az Ökotárs Alapítvány székhelyén és a civil szervezet igazgatója, Móra Veronika lakásán. Ekkor azonban hűtlen kezelés bűntettének gyanúja nem állt fenn, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt nyomozás nem volt folyamatban - rögzíti a határozat.

"Ennek folytán a kényszerintézkedés elrendelésének általános feltétele hiányzott, ezért a nyomozó hatóság határozata törvénysértő volt" - olvasható a dokumentumban.

Az alapítvány közleményében üdvözölte a bíróság döntését, ugyanakkor a szervezet aggasztónak tartja azt a jelenséget, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda "egyértelmű politikai nyomásra törvénysértő házkutatást, lefoglalást hajt végre" Magyarországon. Azt írták: a jogállamiság elveinek és betűjének betartása és betartatása a garancia arra, hogy hasonló eset ne ismétlődhessen meg.

Hozzátették: elvárják a mindenkori magyar kormánytól, hogy az állami szerveket ne használja politikai nyomásgyakorlásra, mert ezzel a demokrácia szenved kárt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység elkövetésének gyanúja miatt indított eljárás keretében tavaly szeptember 8-án tartott házkutatást az Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában és a szervezet két munkatársának lakásán. Ennek során iratokat, számítástechnikai adatokat foglaltak le. A házkutatás ellen az érintettek - az alapítvány, Móra Veronika igazgató és Foltányi Zsuzsa kurátor - panaszt tett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb kórházakban van látogatási tilalom

Az influenzajárvány miatt országszerte rendeltek el látogatási tilalmat a kórházakban határozatlan… Tovább olvasom