Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Törvényjavaslat a személy- és vagyonvédelemről

A személy- és vagyonvédelmi tevékenység engedélyköteles, míg a vagyonvédelmi eszközök tervezőinek, szerelőinek, és a magánnyomozóknak csak bejelentést kell tenniük a tevékenységük megkezdése előtt - ezt is tartalmazza az törvényjavaslat, amely a Belügyminisztérium honlapján található.

A törvényjavaslat célja, hogy a magyar szabályokat hozzáigazítsa az uniós szabályokhoz. Az eddigi szabályokhoz képest a javaslat markánsan elkülöníti a személy- és vagyonvédelmet, a vagyonvédelmi rendszereket tervező és szerelő vállalkozásoktól, személyektől, illetve a magánnyomozóktól. A személy- és vagyonvédelmet végzők a következő szakképzettség alapján dolgozhatnak: biztonsági őr, testőr, vagyonőr, illetve biztonságszervező. Tőlük elkülönülnek azok, akik vagyonvédelmi műszaki eszközöket terveznek és telepítenek. Tervező csak szakirányú műszaki egyetemi, vagy főiskolai végzettséggel rendelkező személy lehet. Szereléshez elég a szakképesítés is, de azt tanfolyamon nem lehet megszerezni, ahhoz iskolai rendszerben történt képzettség szükséges.

Ilyen munkát csak az a cég vállalhat, amelynek van megfelelő szakképzettséggel rendelkező tulajdonosa, alkalmazottja, vagy pedig megbízási szerződéssel magához vonzott megbízottja. További feltétel, hogy felelősségbiztosítással rendelkezzen a vállalkozás, és ne legyen köztartozása. Aki vagyonvédelmi műszaki eszközöket tervez, szerel, vagy magánnyomozói tevékenységet végez, annak a szolgáltatás megkezdése előtt be kell jelentenie vállalkozását a rendőrségen. Bár rendőrségi engedélyre nincs szükség, a vállalkozások alkalmazottai igazolványt kapnak.

A személy- és vagyonvédelmet végzők csak formaruhában dolgozhatnak, a ruhán fel kell tüntetni annak a cégnek a nevét, amely az engedélyt kapta. Akik vagyonvédelmi műszaki eszközöket szerelnek közterületen, elegendő, ha a cégük nevét jelző kitűzőt viselnek. A javaslat megszünteti a személy- és vagyonvédelmi vállalkozások, illetve magánnyomozók kötelezettségét a kamarai tagságra.

Olvasóink írták

 • 2. meir 2010. november 02. 06:38
  „"formaruhas"-(??)-szemelyvedelem!?
  Baromsag!!! sehol sem az!!”
 • 1. LAZA 2010. november 01. 08:23
  „Mindenesetre azért is több mind érdekes ez a a megoldás a honlapon mert így ugyanazon írás egyszerre két helyen is megjelenik.
  Akkor most a lényeg:
  Rendet ebben az ős káoszban.
  Igen,jó lenne ha az a cég aki elnyeri a munkát az nem adhatná tovább azonnal egy alvállalkozónak aki aztán a minimális írott és íratlan szabályokat sem hajlandó betartani.Aztán ha a hatóságok véletlenül valamiért mégis fülön csípik akkor szélvész gyorsan nevet és bélyegzőt változtatnak.Ezután minden ott folytatódik ahol abbamaradt.Természetesen sem büntetés sem járulékok befizetve nincsenek.
  A fővállalkozó meg mind egy jól öltözött idegen:mossa kezeit és nyeri el a következő pályázatot.
  A hatóságok azért meglehetősen éberek.
  Rendőrautóval, főleg éjszaka járják a szolgálati helyeket és Igen,büntetnek!
  Méghozzá kellő szigorral büntetik azokat a biztonsági őröket akik esetleg megfelejtkeztek volna befizetni a kötelező kamara tagságot.
  Szóval erre is csak azt tudom mondani,hogy Hajrá Fidesz Hajrá Viktor!Végre rendet ebben az Ős káoszban is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező biztosítás: lesznek, akik ráfizetnek - sok a büntető tétel

A fővárosiak lehetnek a nagy vesztesei az idei kötelező gépjármű felelősség biztosításnak, ha nem… Tovább olvasom