Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Törvényes hackerek az MP3 ellen

Egy törvényjavaslat szerint az Egyesült Államok szerzői jogi szervezetei a jövőben eddig csak a hackerektől megszokott eszközökkel is küzdhetnének az internetes fájlcsere ellen. Az eddigi jogi hadjárat ugyanis sokszor nem elég hatékony.  
Úgy tűnik, a médiaóriások elérték céljukat, így még ezen a héten az amerikai törvényhozás elé kerülhet az a javaslat, mely kiszélesítené a jogvédő szervezetek eszköztárát az illegális online médiaforgalmazás elleni küzdelemben. A republikánus Howard Berman és Howard Coble képviselők által benyújtandó törvényjavaslatok elfogadása esetén a video- és zenei fájlok jogtulajdonosai legális hackertevékenységet folytathatnának azon felhasználók ellen, akik "feltehetően" online úton hozzáférhető, megosztott kalózmásolatokat tárolnak gépükön. A tervezett törvény az egykori Napster által hagyományt teremtett módon működő fájlcsere-hálózatok felhasználói ellen irányul.

A javaslat nem határozza meg, hogy milyen metódusok - például vírustámadások -alkalmazhatók az illegálisan másolt médiafájlokat tároló számítógépek ellen. Egyik kitétele szerint a "hacker" nincs felhatalmazva a fájlok törlésére, azonban az ilyen, "véletlenül előforduló" esetek áldozatai csak korlátozott jogorvoslattal élhetnek. A törvényjavaslat előírja, hogy a jogvédő szervezetek kötelesek beszámolni arról, hogy milyen módszereket terveznek felhasználni fájlcserélő rendszerekben (Peer to Peer - P2P) részt vevők ellen.

A javaslatot beterjesztő Berman szerint a jelenlegi szabályzás szerint a jogtulajdonosok esélytelenek az illegális fájlcserélőkkel szemben, így a reményei szerint elfogadott törvény komoly problémára jelenthet gyógyírt. Ezzel szemben Jessica Litman, a Wayne-i egyetem jogi professzora attól tart, hogy a javaslat egyfajta törvényes önbíráskodáshoz vezetne, emellett személyiségi jogi problémákat is felvet. Litman arra is felhívja a figyelmet, hogy a törvényjavaslat megnehezítené a jogorvoslatot is: a megcélzott számítógépek tulajdonosai csak akkor fordulhatnának bírósághoz, ha a "támadás" minimum 250 dolláros bizonyított anyagi kárt okozott.

A hanglemez- és filmipar nagy részét tömörítő amerikai hanglemezipari szövetség (RIAA) és a mozgófilm szövetség (MPAA) hosszú ideje túlnyomórészt eredménytelen jogi hadjáratot folytat az online fájlcserélő rendszerek ellen. A republikánus törvényjavaslatot természetesen támogató MPAA egyik vezetője szerint a jogtulajdonosok nem kívánnak az internethasználók gépén garázdálkodni, céljuk a P2P elven működő internetes fájlcsere megnehezítése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alkotás gyönyörűségére

Kocsis Ilona egy franciaországi kirándulása után érzett késztetést arra, hogy ecsetet vegyen a… Tovább olvasom