Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Tortúra vagy bortúra ?

Az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott a magyar borászok gondolkodásmódja. A korábbi mennyiségi szemlélet helyett előtérbe került a minőség. Európát azonban elárasztják az olcsó és jó minőségű dél-európai és dél-amerikai borok.
Az Új-Zélandról és az Ausztráliából származó nedűk sem megvetendőek, nem szólva a hagyományos európai borvidékek termékeiről. Világszerte már régóta több bort állítanak elő, mint amennyit megisznak. A szakemberek az éves szüretet mintegy 250 – 300 millió hektoliterre becsülik. Ezért a tömegtermelésre berendezkedett vidékeken jelentős szőlőültetvényeket irtanak ki, máshol pedig korlátozzák a termelést.
A soproni történelmi borvidéken is – amelynek már része a kőszegi körzet – gondban vannak a borászok, annak ellenére, hogy a szakemberek szerint évről évre folyamatosan javul a soproni borok minősége. A borvidék termőterülete nagyjából egy százaléka az országosnak, mert az 1200 – 1400 hektárból különböző okok miatt mintegy 2 – 300 hektár kiesik. Vagy azért, mert már termőképtelen az adott terület, vagy azért, mert az új telepítések még nem fordultak termőre. A soproni történelmi borvidéken az elmúlt ősszel leszüretelt – többségében kék szőlőből – mintegy 80 – 90 ezer hektó tüzes, bársonyos bor készült. Ennyi vár eladásra, plusz a 2000-ből megmaradt mennyiség. Hogy pontosan mennyi a felesleg, azt nehéz megmondani – a szakemberek is csak becslésekre hivatkoznak – , mindenesetre közel húszezer hektoliter érlelődhet a hordókban. A borászok és a kereskedők minden baj okát az export drasztikus csökkenésében látják. A legrosszabbul viszont a kistermelők járnak, mert 2001 őszén jelentősen csökkent a szőlő felvásárlási ára. Azok sem voltak szerencsésebbek, akik feldolgozták a termést, és arra vártak (várnak), hogy jobb áron adhatják tovább éves munkájuk eredményét. Nem, mert a nagy borászatok pincéi is megteltek.
Sopronban a piac két legnagyobb szereplője a Vinex Borászati Kft. és Sop-Vin Kft. Bár helyben ők a legnagyobbak, de már évek óta vásárol Sopronban szőlőt a Hungarovin és az újabb időkben egy neszmélyi társaság is. Sőt, ez utóbbi már saját ültetvényekkel is rendelkezik.
Szita Miklós, a Vinex Kft. igazgatója is osztja a borásztársadalom aggodalmát.
– A korábbi években tagadhatatlanul felfutott a vörösbor iránti kereslet. Mi elsősorban belföldi piacra termelünk. Többségében saját szőlőnket dolgozzuk fel, de például ősszel nyolcezer mázsát vásároltunk is szerződéses partnereinktől. Így 14 ezer hektoliter borunk lett, de maradt korábbról még négyezer. Biztos piaca viszont csak 12 – 13 ezer hektoliternek van. Persze ez még nem lenne olyan nagy probléma, ha lenne kiút, de egyelőre nem látjuk a megoldást, hiszen az olcsóbb borok kiszorítják a magyar borokat a nyugat-európai piacokról, így az exportálók is belföldön szeretnének túladni készleteiken. Megoldást jelenthetne, ha a termelők érdemi támogatást kapnának, így olcsóbban adnák el szőlőjüket, ennek következtében a mi áraink is versenyképesek lennének.
A Sop-Vin borainak 90 százalékát exportálja, elsősorban az osztrák, a német, a cseh és a japán piacokra. Mint Fényes György igazgatótól megtudtuk, cégük nagyságrendje nagyjából megegyezik a másik nagy soproni borászati vállalkozással. Az exportlehetőségek csökkenése miatt az elmúlt szüretkor a korábbi mennyiségnek csupán a hetven százalékát dolgozták fel, de így is jelentős készletük halmozódott fel, ezért erőteljesebben nyitnak a belföld felé.
Kicsit másképp látják a helyzetet azok a kistermelők, akik családi vállalkozásként az elmúlt években kialakították vevőkörüket és esetleg saját kis borozójukban kínálják ma már jobbnál jobb minőségű termésüket. A fertőrákosi Jandl Kálmán – mint mondotta – nem küzd értékesítési gondokkal. Igaz, nagyságrendekkel kisebb mennyiség eladásáról gondoskodik családi vállalkozása, mint a nagy felvásárlók és kereskedők. A piacon azonban csak úgy maradhatnak meg, ha valóban kiváló minőséget állítanak elő. Véleménye szerint a jövedéki törvény sem hozta meg az elvárt eredményt, mert még mindig sok a hamis bor az ország különböző vidékein, amelyet aztán olcsón lehet megvásárolni.
Kérdés persze, hogy mi lesz az eladatlan készletek sorsa, hiszen évente országosan csak 200 ezer hektoliter bor lepárlására van lehetőség. A többi egyelőre közraktárakban érlelődik vevőre várva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igényelhetők az agrárhitelek

A családi gazdálkodók, mezőgazdasági kis- és középüzemek, őstermelők péntektől igényelhetnek… Tovább olvasom