Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Történetkutató intézetet hoz létre a kormány

Januárban megkezdheti működését a VERITAS Történetkutató Intézet. Feladata a nemzeti összetartozás erősítése lesz.
Januárban megkezdheti működését a VERITAS Történetkutató Intézet, feladata többek között az lesz, hogy a nemzeti összetartozás erősítése érdekében a magyar közjogi hagyományokat méltó módon mutassa be, illetve az elmúlt másfél évszázad sorsfordító politikai és társadalmi eseményeit hitelesen, torzításmentesen dolgozza fel.

A kormány erről szóló rendelete a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg. Az intézet feladata lesz feltárni a parlamentáris demokrácia intézményrendszerének kialakítását, bemutatni a nemzetközileg is egyedülálló, több évszázados magyar országgyűlési hagyomány továbbélését az elmúlt másfél évszázadban. Tudományos igénnyel történelmi arcképcsarnokot kell összeállítania, továbbá szakpolitikai elemzéseket kell publikálnia az elmúlt másfél évszázad "sikeres, modellértékű", kormányzati erőfeszítéseiről.

Az intézet vizsgálni fogja a korszak pártjait, a modern ideológiák megjelenését a magyar politikai közéletben és a nemzeti sajátosságokat, hagyományokat; elemzi a különböző irányzatok, mindenekelőtt a baloldal, jobboldal és a harmadik utasok viszonyát a töréspontot jelentő kérdésekben (úgy mint család, vallás, nemzet, szabadság, választások, parlamentarizmus.)

Az intézetnek növelnie kell az internet létezése előtti források hozzáférhetőségét a fellelhető dokumentumok digitalizációjának elvégzésével, kutathatóvá tételével.

A Budapesten működő intézet a Miniszterelnökséget vezető államtitkár irányítása alatt álló, önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv lesz. Az intézet főigazgatóját a Miniszterelnökséget vezető államtitkár nevezi ki és menti fel, a vezetői megbízás öt évre szól.

Szintén a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg a VERITAS Történetkutató Intézet létrehozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló kormányhatározat, amely az intézet létrehozását 2014. január 2-ban határozta meg.

Ezzel összefüggésben a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak október 31-ig gondoskodnia kell az intézet alapító okiratának előkészítéséről, leegyeztetéséről és kiadásáról. November végéig ki kell írnia és le kell folytatnia a pályáztatási eljárást az intézet vezetésére. A nemzetgazdasági miniszternek a 2014. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat országgyűlési tárgyalása során kezdeményeznie kell az intézet jövő évi működéséhez szükséges forrás biztosítását - olvasható a kormányhatározatban.

Olvasóink írták

  • 2. BJ.MÓVÁR 2013. október 26. 00:27
    „" Az intézet feladata lesz feltárni a parlamentáris demokrácia intézményrendszerének kialakítását, bemutatni a nemzetközileg is egyedülálló, több évszázados magyar országgyűlési hagyomány továbbélését" Na ennek a szégyene a FIDESZ!!!!!!!!!!!!!”
  • 1. captain_blood 2013. október 25. 20:11
    „Elvtársak!!!
    Ezentúl, minden másképp volt!!!

    Agymenés az egész!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bostoni innovációs központokban tárgyalt az együttműködésről Áder János

A MassChallenge inkubátorház és a világhírű Massachusettsi Műszaki Egyetem vezetőivel tárgyalt az… Tovább olvasom